A XVI. JÁSZ VILÁGTALÁLKOZÓ JÁSZÁGÓN

2010. Jún.  11-12-13-án Jászágó szervezte meg és adott helyet a Világtalálkozónak.

Lajosmizséről a szombati eseményeken vettünk részt, mert ezt a napot gondoltuk a számunkra legfontosabbnak.

A  9 órakor kezdődő szentmisét dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrálta paptársai segítségével.

A tőle már megszokott tartalmas gondolatok ezen a szentmisén is irányt mutattak a híveknek.  Kiemelte a Jászságban még ma is élő vallásos életmód fontosságát, a jász-öntudat jelentőségét.

A szentmisén népi ruhákba öltözött csoportok is jelen voltak.

A szentmise után azonnal elkezdődött a jász települések ünnepélyes felvonulása Jászágón.

Hosszú sorban kígyózott a felvonulók serege a tűző napon. Ezen a napon alaposan ránk zúdította sugarait a Nap, olyannyira, hogy meleg rekord is dőlt meg ekkor.

Az ünnepi felvonuláson sokan népviseleti öltözetben színesítették a nap eseményeit, vállalva az ezzel járó elmaradhatatlan izzadtságot.

Ezután a díszünnepség adta a szép ünnep gerincét.

Itt természetesen a polgármester Mozsár Lászlóné is mondott beszédet, valamint kitüntetéseket adott át.  Rékasi Károly két verset mondott el, Tálas Ernő és Bach Szilvia operaénekesek pedig  énekeltek.

dr. Dobos László hangján egy kis izgalmat véltem felfedezni, amely rá nem jellemző.

Kiderült beszédéből, hogy ő idevaló Jászágóra és emiatt egy kicsit feszültebb volt, mint máshol.  A díj átadása előtt részletesen ismertette a kitüntetett Szabó László érdemeit.

Sajnos ő nem tudott személyesen részt venni és átvenni ezt a nagy elismerést jelentő díjat (amely egymillió Ft-al is jár), mert egészségi állapota ezt nem tette lehetővé.

Helyette a fia olvasta fel édesapja köszönő sorait. Ebben kifejtette, hogy nagyon örül ennek az elismerésnek, mert mindig nagyon vágyott arra, hogy munkásságát elismerjék.

Nagyon szép gondolatokat olvasott fel nekünk az elszármazottak nevében egy „15 évig Jászágón élő” és magát még a mai napon is jászágóinak tartó „elszármazott”.

Azt gondolom, hogy a legnagyobb érdeklődésre a kapitány választása, beiktatása számíthatott.

Annak rendje-módja szerint meg is lett adva a rangja.  Megelőzte ezt az eseményt Eszes Béla ünnepi beszéde, valamint az előző kapitány (Alattyánból) évi beszámolója.

Az új kapitányt, Dobos Gergelyt, természetesen most is Hortiné dr. Bathó Edit öltöztette fel.

Az új kapitányt a polgármester asszony „szemtelenül fiatal”-nak nevezte.

A ünnepi ceremónia után három ágyúlövés kíséretében a féltve őrzött Jász-kürt másolatából ivott mindannyiunk egészségére.  A kapitány úr kiadta a parancsot : Hozzátok a lovamat!

Ez azért volt mosolyra fakasztó, mert előzőleg bemondták, hogy Gergely nem tud lovagolni,úgy hogy valószínűleg segíteni kell neki már a felszállásnál is.  Sikerült a lóra ültetés nagy ováció közepette, majd diadalittas arccal levonult a felállított pódium előtti térről.  Arcára a boldogság, az elégedettség félreérthetetlen jelei rajzolódva tanúskodtak az esemény jelentőségéről.

Ezek után a települések csoportjai adtak szép, színes műsort.

A XVI. Jász Világtalálkozó fővédnöke Sára Sándor Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, védnöke pedig dr. Rédei István a CO-OP Zrt. elnök vezérigazgatója volt.

Nem tudom és nem is akarom megkerülni, hogy a véleményem ne mondjam el.

Ezeken a Világtalálkozókon egy olyan semmi máshoz nem hasonlítható légkör uralkodik, olyan, szinte eufórikus hangulat lengi be az eseménysorozatokat, amelyek mindenképpen bizonyítják ezeknek a Világtalálkozóknak a jogosultságát.  A jelentőségük pedig a minden beszédet mondó szónok egyöntetű véleménye alapján is fontos és jelentős.

Az események legfőbb motorját azt a bizonyos belső tartást, erőt, kitartást a jász öntudat adja.  Minden település meg akarja mutatni magát, kapcsolatokat teremt, amelyek segítségével a későbbiek folyamán előnyt élvezhetnek a partnerkapcsolatot teremtő közösségek.

Erre az alkalomra is elmondható : Kitűnően szervezték meg a Világtalálkozót.  A vendégszeretetük, figyelmességük példaértékű.  Köszönjük a szervezőknek!

Sólyom  János

Az összes kép megtekintése

A bejegyzés kategóriája: Friss, jász
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?