Bizonytalan eredetű főtt tojás terjed Lajosmizsén

Ismeretlen személyek főtt tojásokat osztanak időseknek az alábbi címkével ellátva:

A címke felirata szerint ugyan ezek a főtt tojások Húsvétkor még éppen fogyaszthatóak lennének, mégsem javasoljuk senkinek, hogy emberi fogyasztásra felhasználja őket.

A címke nem tartalmazza ugyanis azokat az előírt elemeket, amelyek egy közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszernél szükségesek, például a felelős termelő pontos címét, elérhetőségét, azonosítóit, a tárolási előírásokat (hűtendő?) sem, de sorolhatnánk. Így ha bárkinek bármi baja lesz tőle, akkor hiába keresi a felelőst. Bizonytalan a tojáspucolás, főzés, szállítás körülménye is.  Aki élelmiszerrel foglalkozik, annak számos egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak kell eleget tennie. Ez egy étterem, élelmiszerbolt, kistermelő esetében könnyen ellenőrizhető, így viszont nem.

A címke eleve valótlanságot állít (Sápi Tibor NEM alpolgármester), így megkérdőjelezhető, hogy a főzés dátuma, vagy a termelő neve valós-e.

Felhívjuk tehát mindenki figyelmét, hogy a jelen helyzetben ne kockáztasson, az egészségügyi ellátórendszer eleve leterhelt az ünnepek és a járványhelyzet miatt!

FRISSÍTÉS!

Sápi Tibor képviselő úr eljuttatott hozzánk 3 tanúsítványt a tojásokról, illetve jelezte, a fent szereplő kísérő cetlit nem ő írta, azt terjesztés előtt nem hagyta jóvá.

A magyar nyelvű tanúsítványból kiderül, hogy a Lettországból importált  tojások a vödör felbontása után 0 és +5 Celsius fok közt tárolva fogyaszthatóak 7 napig (nem nyolc)!

FRISSÍTÉS II.

Témában jártas olvasónk hívta fel rá a figyelmet, hogy az eredeti lett tanúsítvány második sora S-es méretű tojásokról szól, amelyek szavatossága az osztás időpontjára lejárt. Laikus ránézésre nem látja meg a különbséget az M-es és az S-es pucolt főtt tojás közt, hacsak nincsenek egymás mellé téve, vagy akár akkor sem. A tojásokhoz mellékelt “címke” ezügyben sem ad tájékoztatást.

Bízunk benne, hogy az érintettek megteszik a szükséges feljelentéseket, hiszen a lakosságot megtévesztő (alpolgármesterként feltüntetett képviselő, termelőként feltüntetett importőr), és egészségügyi kockázatokat jelentő (tárolási feltételek megjelölése nélkül is hosszabb fogyaszthatósági idő megjelölése) termék lett kiosztva járványhelyzet idején.

Érthetetlen, miért osztogatnak Lajosmizsén import tojást, hiszen az ország tojásszükségletének 3%-át kielégítő üzemegységet pont Orbán Viktor adott át nemrég, és számos kisebb termelő is van helyben és a környéken.

Tanúsítvány 1
Tanúsítvány 2
Tanúsítvány 3

Kategória: Friss, helyi, koronavírus | A közvetlen link.