„Háztájit az asztalra” című program bemutatása

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület (továbbiakban: Egyesület) a Tanyafejlesztési Program 2012-es kiírásán támogatást nyert a tanyai termékek piacra jutásának elősegítésére. A közeljövőben szeretnénk találkozni Önnel, hogy a programot bemutassuk, és megismertessük azokat a lehetőségeket, amelyeket a programban Önnek kínálunk.

 

Projektünkkel mintaszerűen kívánjuk segíteni a helyi termelők és feldolgozók piacra jutását azzal, hogy olyan területen segítjük a kistermelők tevékenységét, amely számukra nem a hétköznapi munkavégzés része. Az értékesítési csatornák befolyásolása és a marketing területén egyedül a Tanyafejlesztési Program kínál olyan lehetőséget, amely erre a célra elkölthető érdemleges forrásokkal, hatékony átfogó helyi program megvalósítását teszi lehetővé. A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara és az Egyesület kezdeményezéseire, valamint a Tanyafejlesztési Program eddig megvalósult fejlesztéseire alapuló programunkkal közhasznú, közfelügyelet alatt álló tevékenységet valósítunk meg. Alapvető feladatunk a tanyasi termék értékesítési csatornáinak fejlesztése és a kapcsolódó marketingtevékenység kiépítése. Kapcsolódó célunk a „Homokhátság” védjegy piaci bevezetése, országos elismertetése.

 

 

PROJEKTELEMEK

 

A program kiinduló pontja a gazdák toborzása. A gazdákat a térségi falugazdászok támogatásával a Tanyafejlesztési Program adatbázisa alapján, kamarák, ernyőszervezetek, gazdakörök segítségével kívánjuk megkeresni.

 

Az induló programba a Kecskemét környéki tanyagazdaságokat a meglévő termékeik, és a fejlesztési szándékok alapján választjuk ki. A program nem zárt, a később érdeklődő gazdaságok számára is kapcsolódási lehetőséget biztosítunk. Minden esetben személyes beszélgetésre, a gazdaság megismerésére is sor kerül. A projekt keretében megvalósítjuk, és a jövőben folyamatosan történik a gazdálkodók és termékeik auditálása is. A termelő, termék előállító bekapcsolása tevékenysége, munkatapasztalata és rövid környezettanulmány alapján történik, technológiai átvilágításukkal és forrásbevonási lehetőségek, illetve fejlesztési potenciálok felmérésével. Amennyiben Önnek szüksége van, fejlesztési javaslatot is teszünk.

 

Második lépésben a termelők képzése a modern eszközök alkalmazása céljából történik. Egyfelől a védjegyet alkalmazni szándékozók részesülnek egynapos tájékoztató és felkészítő képzésben, valamint további egy-egy napos képzéseket szervezünk az érdeklődő gazdáknak a kereskedelem, direkt értékesítési formák és egyéb korszerű értékesítést segítő szolgáltatások, a minőségbiztosítás, HACCP és termékfejlesztési, arculati, marketing ismeretek elsajátítására. A képzések ingyenesek.

 

A programban nagyon fontosnak tartjuk, hogy a termékek ismertek és vásárolhatóak legyenek minél szélesebb körben. Az értékesítési csatornák fejlesztése szintén a marketing tevékenységgel párhuzamosan, arra építve történik. A marketing tevékenység jelentős hányada ezeknek a vásárlási lehetőségeknek a népszerűsítésére irányul szórólapokkal, közösségi hálózatokon keresztül, és e mellett hírek megjelentetésével tájékoztatjuk a lakosságot a tanyasi termékek elérhetőségéről, valamint bemutatjuk a hírértékű új fejlesztéseket. A helyi piac mellett segíteni kívánjuk, hogy az egész országból megismerjék Önt, és az Ön termékeit.

 

 

Iskolai tájékoztató és szabadidős programokat is szervezünk tavasszal a tanyai fiatalok identitását erősítendő, és e mellett műsoros záró rendezvényünk egyben országos helyi termék konferencia is lesz 2013. április 26-án.

 

Törekvésünk, hogy Kecskemét és környéke lakossága, de tágabban a teljes ország lakossága is valós lehetőségként ismerje meg a hipermarketben történő vásárlás helyett a helyi gazdák termékeit, ezzel a helyi termelők kiemelt szerepét megalapozva az ellátásban.

 

 

Kérjük Önt figyelje programunkat, kapcsolódjon be a közös munkába!

 

 

Kecskemét, 2013. február 14.

 

 

 

 

Dr. Lakó Sándor sk.

projektmenedzser

A PROJEKT TELJESEBB LEÍRÁSA

HELYZETFELMÉRŐ ADATLAP A JELENTKEZŐKNEK

Aki jelentkezni szeretne, vagy további információt kérni, az megteheti a gyongyossy.eszter@aranyhomok.hu e-mail címen!

Amennyiben újabb információkat kapunk a projektről, folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

 

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?