A Jászsági Hagyományőrző Egylet színielőadása

Jászberényből a testvérvárosi kapcsolatok megerősítését szolgálta az idei Lajosmizsei Napok keretein belül az „Igézet ne fogja…” címmel egy három részből álló vidám színdarab. Ezzel kedveskedtek a lajosmizsei rokonoknak a Jászsági Hagyományőrző Egylet tagjai.

Az első rész, amely a Riska megrontása címen beszélte el, hogy miféle fondorlatokkal lehet egy tehenet „megrontani”,mégpedig oly módon, hogy az bizony csak kevés tejet adjon, ráadásul az a kevés tej is ehetetlenül véres legyen.

A Balta Julis, akire először a gyanú árnyéka vetődött, kiderült, hogy az már a bizonyítottan jól működő módszer szerint, mégsem lehetett Riska megrontója. Viszont Pulyka Veráról bebizonyosodott, hogy bűnös! A varázsige megfelelő módon történő elmondása után már a rosta megmozdult, amely minden kétséget kizáróan annak a bizonyítása, hogy Pulyka Vera megrontotta a Riskát! Ilyen hát az igazság, amely ha nem is azonnal jön elő, de a győzelmet kétségen kívül learatja! Ebben az estben is ez történt meg!

A megrontást okozó személynek a kiderítése igen nagy örömet jelentett a családnak, így a béke és a szokásos életrend visszaállhatott normális medrébe!

Riska ezután újból jól tejelt, sok tejet adott, mindenki megelégedésére!

 

Ezután a „Szerelmi varázslás”előadása következett

A „hogyan fogjunk legényt magunknak” praktikáiról szólt ez a rész, amely naturista módon mutatta be a közönségnek, hogy nem akármilyen ötletek, cselekvések sora szükséges a leánynak ahhoz, hogy számára a megfelelő legény teljes meggyőződéssel, tenger kívánalmával, a gondosan átgondolt és megvalósított fondorlatos művelet áldozata lehessen.

Örzse és Veron egy jól bevált módszer ismertetése segítségével sikeresen végrehajtatták tanácsaikkal a nagy gondban lévő Juliska legényfogó mesterkedését!

A szerelmi bájital igen hatékonyan alakította át a kiszemelt legény gondolatait!

 

A következő részben a megnyomás és a szemmel verés részleteibe tekinthetünk be kíváncsi szemeinkkel.

Mint ahogyan az várható volt, itt is érdekes dolgokat tudhattunk meg.

Ilus, Veron és Terka egy vasárnapi napon foltozgatás közben megnézegették a már meglehetősen elhasznált gatyákat is, ahol szükségét látták, ott megfoltozták, de olyan is akadt közülük, amely az eljövendő időkben már ezt a fontos feladatot a nagymérvű anyag ritkulása következtében már csak részben tudná teljesíteni, emiatt a kiérdemesült gatyát a következő időkre, persze alapos kimosás után, túrós zacskónak fognak hasznosítani. Nos, hát ebben a teljes egyetértés állapotában voltak, amikor átjöttek hozzájuk a Gerőcs Imre, a Kohári Vendel, meg a Járomi Pista.

Persze annak rendje-módja szerint megindult a diskurzus.

Jóska, aki egy- egy kis neszűri rettenetessel kívánja megitatni a kedves vendégeket, amely egy-két pohár elfogyasztása után már éreztette hatását, azon módon rátértek a lényeges dolgokra.

Jóskát megkérdezte Imre, hogy vajon miért olyan rossz a kedve, tán az éjszaka megnyomta egy boszorkány?

Na, itt aztán valószínűnek tartották, hogy Bori néni, a vajákos vínasszony lehetett, aki megnyomhatta az íjjel Jóska mellét. Ezen aztán elvitatkoztak, hogy kivel fordult még ehhez hasonló eset, de megállapították, hogy márpedig ez csakis így lehetett.

Amint Mariska egy sírós csecsemővel megérkezett, rögvest kiderült, hogy a babát, bárki mondjon csak amit akar, bizony megverték szemmel! Ez a szégyenletes esemény bizony Szalma Julis nénihez köthető, hisz ő volt, aki alaposan megnézte a csecsemőt, sőt még azt is mondta, hogy szép! Szóval ekkor történhetett meg ez a gyalázatos dolog!

Szerencsére Ilus néni, aki a népi gyógyítás teljes eszköztárának a tulajdonában volt, azonnal szenteltvíz segítségével kigyógyította a babát a sírást okozó bajából.

Azért, hogy a történetnek még elképzelhetetlenül jelentős folytatását is megemlítsem, meg kell jegyeznem, hogy szegény Ilus néni ezek után macskává változott! Akárki megnézheti itt a kertek alján!

 

Az előadásukat minden részletében precízen kidolgozva adták elő!

Az Egylet minden tagja szívvel-lélekkel játszott.

Köszönöm a műsorukat! Köszönöm, hogy egy órára általuk minden egyébről megfeledkezve tölthettem el egy vidám órát!

 

Sólyom János

 

Lajosmizse, 2015. augusztus 23.

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?