Idén is volt helytörténeti vetélkedő az iskolában

Helytörténeti vetélkedő

„Jász-Lajos-Mizse 145” – a település önállóvá válásának évfordulójára utaló –  címmel rendezte meg iskolánk a hagyományosnak tekinthető helytörténeti vetélkedőt 7-8. évfolyamos diákok számára.  Tíz három fős csapat mérte össze tudását.

Előzetes választásuk alapján delizsánsz vagy Pusztatemplom makettet készíttettek a gyerekek, majd az alkotás folyamatát egy flashmobbal záruló kisfilmben mutatták be.

A zsűri tagjai Dr. Horváth-Lugossy Gábor a Magyarságkutató Intézet főigazgatója; Kollár Csaba Mizsetáp Kft. ügyvezető igazgatója, a vetélkedő életre hívója; Prof. Dr. Kürti László egyetemi tanár, a helytörténeti olvasókönyv szerzője; Clos Enikő a Tanyamúzeum vezetője, valamint Plichta Ildikó intézményvezető voltak.

A tanulók idén is sokrétű feladatokat kaptak. Térképen, dűlőutakon terveztek útvonalakat, villámkérdésekre válaszoltak, palatáblára másoltak régi írással, puzzle-t raktak ki, jász motívumot terveztek, majd hímeztek, iskolatörténeti ismereteikről tettek tanúbizonyságot.

A verseny támogatói voltak: Kollár Csaba, Magyarságkutató Intézet, Lajosmizse Város Polgármesteri Hivatala, Kecskeméti Tankerületi Központ, Folplast Kft., Házisweets Kft. A támogatásoknak köszönhetően a makettek, valamint a videofilmek közül a legjobbak különdíjban részesülhettek. Köszönjük!

A verseny eredményei:

  1. helyezett csapat:

Máté Gerda, Szőrös Panna, Szőrös Boldizsár 8.a osztályos tanulók.

  • helyezett csapat:

Dávid Iringó, Szívós Szitara, Ulicska Noémi 8. c osztályos tanulók.

  • helyezett csapat:

Tengeri Jázmin, Pintér Gábor, Suba Boldizsár 7.c osztályos tanulók.

Az 1. és 3. helyezett felkészítő pedagógusa: Kővágóné Kálmán Klára, a 2. helyezett felkészítő pedagógusa: Szládik Aliz volt.

A makett különdíját a Drabant Fanni, Kovács Réka és Tóth László Gábor által alkotott 8.c osztályos, a kisfilm különdíját a Lévai Enikő,  Tóth Cintia, Baranyi Zsolt összetételű 7.d osztályos csapat kapta.

Segítőjük Szládik Aliz volt.

A verseny szervezői, lebonyolítói: Kővágóné Kálmán Klára, Szládik Aliz és Kontra Attila.

A faliújságok, paravánok dekorációját készítette: Patkós Győző rajzszakkörös tanulóival.

Kategória: Friss, helyi, Iskola, jász | A közvetlen link.