KÖNYVBEMUTATÓ JÁSZBERÉNYBEN

Nagy érdeklődéssel várták Jászberényben a Jászberény anno… című könyv bemutatóját, amelyet természetesen a Jász Múzeumban tartottak meg.

Jászberény anno... 1850-1950

A beköszöntő ajánlásban dr. Szabó Tamás–Jászberény Város polgármestere–a gondolatait mondta el, amelyben a most megjelent kiadvány jelentőségét hangsúlyozta. A Polgármester Úr jelentős mértékű anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg a város egy régi vágyálma, ez a 232 oldalas, 16 szempont szerint osztályozott könyv, amelybe a szerkesztők nem kevesebb, mint 469 fényképet helyeztek el.

A könyvet részletesen, annak főszerkesztője, Hortiné dr.Bathó Edit mutatta be.

Az igen bőséges anyagot kellőképpen leszűkíteni, de a lényeges elemeket kiemelni, nem volt egyszerű feladat. Ahogyan várható volt, a helybeliek idősebbjei azonnal felismerték vetítéskor az épületek jelentős részét. Ezen a könyvbemutatón szinte tapinthatóan jelen volt a nosztalgikus hangulat, amely rátelepedett az érdeklődő közönségre. Ezen a napon dr. Bathó Edit sikeresen újraélesztette a hamu alatt szunnyadó lelkiismeret parazsát elődeink, őseink cselekedeteinek megértése iránt. A még álló épületek, valamint a megmaradt fényképek néma tanúként igazolják múltunk néhány jelentős eseményeit, építményeit. Felhívta figyelmünket arra a látszólag pici figyelmességre, amely az idő teltével egyre inkább jelentőssé válik, hogy rögzíteni kell a fénykép hátulján a legfontosabb információkat, hiszen ha nem tudjuk, hogy mikor, hol készült a fotó, kit ábrázol, milyen alkalomból, akkor bizony szinte alig ér valamit.

A figyelem minden fénykép kivetítésekor volt a legnagyobb. Ilyenkor a sorok között több helyről lehetett hallani, hogy a vetítőn megjelenő épület, vagy utcarészlet tulajdonképpen hol volt.

Dr. Bathó Edit profi módon oldotta meg a könyvbemutatót. Sikerült az utolsó percig szinten tartani az érdeklődést a megjelentek számára. Kiemelte a szerkesztéssel járó felmerülő gondok nehézségeit is, amelyeknek megoldásában mindig számíthatott segítő emberekben, a Szerkesztő Bizottság tagjaiban, technikai munkatársakban.

A rengeteg fénykép begyűjtése, válogatása, számítógépre való bevitele, majd azok megfelelő program segítségével való javítása, jelentős mértékű munkát és szakértelmet igényel, így alaposan megdolgoztatta a bizottság tagjait.

Aki hozzájut ehhez a könyvhöz, annak bizonyosan tetszeni fog, hiszen reprezentatív a borítója, nagy gondossággal van elkészítve minden egyes oldala, így el lehet elmondani, hogy mind a borítója, mind a tartalma, mind a nyomdai munka kiállja a legigényesebb emberek bírálatát is!

Jászberény város kulturális, szellemi értéke ezáltal a megjelent könyv által ismét emelkedett!

 

Fontosnak tartom, hogy megjegyezzem: A sok előfizető, támogató, jelentős mértékű segítséget, biztatást és bizalmat adott mindazoknak, akik bármilyen módon hozzájárultak ennek a könyvnek a megjelentetéséhez. A közös cél érdekében elvégzett munka megteremtette a gyümölcsét! Minden elismerés megilleti őket!

 

A mellékelt fényképeket Bugyi Gábor és Sólyom János készítette.

DSCN1937 DSCN1939 DSCN1940 IMG_1253 IMG_1264 IMG_1266 IMG_1273 IMG_1276 IMG_1278 IMG_1292 IMG_1295

 

Sólyom János

Lajosmizse, 2015. december 20.

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?