KRÓNIKÁSÉNEK A SZERETETRŐL

KRÓNIKÁSÉNEK A SZERETETRŐL

Dévai Nagy Kamilla műsora

                 Nagy élményben volt részünk január 23-án Lajosmizsén a Művelődési Ház Dísztermében, ahol Dévai Nagy Kamilla egy kedves tanítványával bemutatta a „Krónikásének a szeretetről” című műsorát. A bemutatott énekek által pontos keresztmetszetet kaptunk Dévai Nagy Kamilla munkásságáról, szeretettől áradó, gitárral kísért verseiről, gondolatairól, érzéseiről. A műsort bekonferáló Dudás Klára a koncert előtt megkérte a megjelenteket, hogy a Veronában történt súlyos tragédia áldozataira egy perces néma felállással emlékezzünk.

                 Dévai Nagy Kamilla is az életüket vesztett fiatalokra gondolva istenes dalokkal kezdte el műsorát. Életem reménye, Isten lánca, és Ég és föld gyermekei című dalok csaltak könnyet az emlékezés közben a szemünkbe. Már ezekből az énekekből is azonnal kiderült, hogy Kamilla és kedves tanítványa, Kovács Krisztina (aki Korondról, Erdélyből származik),  tiszta szívből énekel, gitározik, belső énjét is megjeleníti, átadja a hallgatóságnak.

   A megjelenteket teljesen elvarázsolták, szépen csengő hangon, szívhez szólóan több szólamban is énekeltek, gitároztak. Mi teljes néma csendben hallgattuk, olyannyira, hogy szinte könnyeket fakasztóan megható érzést váltott ki belőlünk.

                 Kamilla és Kriszti népdalokkal folytatták : Mikor leány vótam, Úgy akartalak szeretni, Gyere be, gyere be, Ez a vonat,Én elmenék, Énekeljünk, hangzottak az erdélyi dallamok.

                 Megzenésített versekkel fejezték be műsorukat,melyek a családról, otthonról és a hazáról, annak szeretetéről szóltak. Petőfi Sándor Füstbe ment terv című verse után Dévai Nagy Kamilla szerzeménye, a Mesekút következett, majd Kolozsvárról,  Krasznahorkáról szólt a dal. Illés Lajos megzenésítésében Tárczi Andor kárpátaljai költő versét hallgattuk. Kárpátaljáról Török Máté írt dalt, ő is Kamilla növendéke volt a Krónikás Zenedében, ahogy a Misztrál együttes többi alapító tagja is. Az Ismerős arcok zenekar Nélküled című száma után Kamilla saját versét mondta el, ezt el is kértem tőle, hadd olvassa el mindenki…..

“Népek Krisztusa Magyarország” (Dévai Nagy Kamilla)

Fölfeszítve a Földgömbre

miért hagyod Őt Uram?

Lábait le Dél-Afrikába

miért szögezted Uram?

Glóriás fejét Kanadától

Panamáig hajtja le, Uram

Szeme tükre Finnország

ezer tava Uram.

Szíve, mája, lépe, tüdeje

Cleveland, New York,

Argentína, Uram.

Térde kalácsa valahol

Chilében remeg, Uram.

Két keze szétfeszítve

Bretaigne-től Shanghai-ig, Uram!

Hegyláncok vésődnek az

ütőerek közé, Uram

Szemében az óceánok sós könnye, Uram

Tengernyi a szenvedése,

mert atomjaira hullott, Uram!

Homloknyi, tenyérnyi népe maradt

a Kárpátok karéjában, Uram…

És mégis él, mégis lélegzik

mind a TIZENÖTMILLIÓ SEJT, Uram…

Add, hogy ne kopjon el, ne fogyjon el

Népek Krisztusának teste, Uram…

Sebeit begyógyítani, fertőtleníteni

engedd krónikásaimat, Uram…

Járják tovább mi már nekem

nem adatik meg, hogy ők folytassák, Uram…

Engedd, hogy higgyem : nem volt véletlen,

hogy szent gitárom megmaradt,

s hogy addig építsem iskolámat

míg a szívem megszakad…

Add, hogy legyen erőm szolgálni még

a Népek Krisztusát, Uram,

hogy dalunk fénye fussa körbe

a nagy magyar éjszakát

Nyújts vigaszt a szenvedőknek,

biztonságot a kétkedőknek,

hogy a Népek Krisztusa

még egyszer önmagára talál.

Összébb húzódnak sejtjei,

Határok szabdalta sebei,

s ne bántson senkit azzal,

hogy MAGYAR.

                 Nagyon átéreztük a verset, mely a hazaszeretet mellett Kamilla európai hírű iskolájáról, a Krónikás Zenedéről is szól, hiszen húsz esztendeje minden állami támogatás nélkül egyedül tartja fenn és működteti egymaga ezt az énekes-gitáros előadóművészképző intézményt.

                 A műsor végén megint megemlékeztünk a baleset áldozataira, Chris Rhea csodálatos dalát, a Kell ott fenn egy ország-ot énekeltük szinte együtt a két előadóval. Előkerültek a zsebkendők is, szem nem maradt szárazon….Utána még picit beszélgettünk arról, hogy Kamilla erdélyi származású, küldetésének érzi, hogy a hazafias szellemet, a szeretetet, Krisztus tiszteletét, a szórványban élő magyar testvéreit a lehető legteljesebb mértékben lélekben egyesítse. Ehhez  rendíthetetlen akarata, meggyőződése, kitartása és hite is segíti folyamatosan. Énekeit, verseit úgy választja ki, hogy a közönség minden rétegéhez eljusson. Nemhiába kapott Liszt,-, Bartók,- és Kazinczy díjat, és 2016-ban Magyarország Érdemes Művésze elismerést, ő az egyetlen magyar előadóművész, aki a Guinness Világrekordok Könyvében is szerepel. Ő énekel ugyanis a világon a legtöbb nyelven. Amint hallottuk műsorát, ennek bizonyságát adta, mindenki elégedettségére, örömére!

                 Én is megköszönöm Dévai Nagy Kamillának ezt a feledhetetlen estét, a szép és tartalmas énekeket! Biztos lehet abban, hogy eddigi fáradozásai, melyeket ezidáig végzett célja elérése végett, nem múlnak el nyomtalanul! A tanítványai viszik tovább  a lángot, a gondolatokat, ők a fáklyavivők szerepét töltik be. Köszönjük.

Sólyom János

Lajosmizse, 2017. január 24.

Az eseményről készült videó ITT.

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?