Kutasd fel a családfádat!

Közhely, hogy Lajosmizsét tucatnyi Jászságból ideköltözött család alapította, és zömmel be is népesítette. Az ember sokszor maga sem hinné, ha utána nem nézne a családfájának. Vagy ki nem kutattatná, mint én. Bevallom, miután édesapám már nem él, rá pár évre viszont fiam született, főni kezdett a fejem, hogy mit mondok majd a fiamnak, honnan származik pontosan a családja, honnan való a NEVE (hogy magyarázatot adjak egy fontos megfigyelésére a családfakutatónak).

Megkértem hát Balog Csabát (ismertebb nevén: Sántaőzet), hogy kutassa ki. Amit végül kaptam, messze felülmúlta a várakozásaimat. Sokkal hamarabb jutott sokkal több generációig, mint valaha hittem volna, és az általa kidolgozott kinyomtatott formátum tetszőlegesen bővíthető bármikor az anyai ággal, vagy a későbbi generációkkal. Családi tragédiákra és szerencsés túlélésekre is fény derült az anyakönyvi adatok alapján, így olyan ismeretekkel lettem gazdagabb, és olyan családi hagyományokat adhatok át majd felcseperedő fiamnak, amit másként esélyem sem lett volna.

De lássuk, miként is vélekedik a családfakutatásról Csaba:

Egyik legnagyobb kaland az életünkben, felfedezni a múltunkat. Ez jószerivel bárki számára elérhető dolog, hiszen ha élnek idősek a családban, akkor ki kell őket kérdezni az ő szüleikről, nagyszüleikről, aztán le kell jegyezni történeteiket, melyeket a családdal kapcsolatban ismernek, végül ki kell egészíteni levéltári és egyéb kutatásokkal az így megszerzett adatokat, végül meg kell írni a család történetét, fel kell rajzolni a családfákat, melyek az egyes házaspárok leszármazottait jól szemléltetve ábrázolják. Ezt az egészet egy szép kiadványba rendezve kinyomtatjuk, falra az ősfa-tablót, és már kész is vagyunk!
Ha jól csináltuk, van két értékes, minden családtag számára becses művünk, melyeket büszkén mutogathatunk másoknak.
Fenti gondolatmenet a Família Családkutatás kutatási módszerét írják le, melyet szívesen végigviszünk a TE családoddal kapcsolatosan is!”

“A családkutatás, bármilyen furcsán hangzik, egyfajta kegyeleti szolgáltatás. Nagyrészt halottak emlékével foglalkozunk; ők néhány szóból vagy évszámból álló üzenettel segítenek vagy akadályoznak minket a minél távolabbi múltba visszajutásban. Őseink nagy részét nem ismerjük, nevüket sem hallottuk soha. Mégis bennünk vannak, a vérünkben egy kis darab ott csörgedezik belőlük az idők végezetéig. Jót és rosszat bőven megéltek, és vagy hagytak ránk valamit, vagy nem, minden esetre voltak.
Az, aki családkutatást kér saját famíliájára vonatkozólag, ezt a furcsa rejtelmességet is kezelni akarja. Vonzza valami megmagyarázhatatlan: egyrészt meg akarja ismerni a megismerhetetlent, másrészt segítséget szeretne kapni abban, hogy hogyan kell viszonyulni az ősök szelleméhez.
Minden családban vannak emberi kapcsolatok, viszonyok. Még olyan esettel nem találkoztam, hogy minden sima lett volna. Titkok, rejtélyes történések, nem kívánt származásról szóló legendák, ki nem beszélt konfliktusok, sértődések, betegségek, háborús eltűnések vannak a mélyben. A felszínen néhány nő és férfi, fiatal és öreg, akik ezen emberi érzések és feszültségek megismerése és feloldása nélkül voltaképpen csak névrokonok egymással a saját családjukban.
Sok esetben tapasztalom, hogy a múlt megpiszkálására nem mindenki van felkészülve. Fél tőle, vagy olyan régi elfojtások vannak a családtagok között, amiket nem tartanak kívánatosnak felszínre hozni.  Ez rossz hozzáállás. Évtizedes sérelmeket, haragot, bánatot és ki nem mondott mondatokat lehet észrevétlenül kezelni, és a gyógyítók maguk a családtagok!, egymást és magukat gyógyítják, már csak azzal is, ha elgondolkoznak régi dolgokról, ha évtizedek után szóba állnak egymással a szent ügy: a közös múlt feltárása érdekében. Netán belátják, hogy ma már ma van, nem érdemes hagyni, hogy a múlt negatív történései határozzák meg mindennapjaikat.
Mindig nagy öröm számomra, ha egy család eredetéről, felmenőiről információkat tudok szolgáltatni, de az igazán nagy öröm az, ha a múltat békésen össze tudom hozni a jelennel, embert az emberrel, gyűlöletet felváltani a szeretettel.
Ez az én vállalásom. És arra bíztatok Mindenkit, ne féljen belevágni ebbe a kalandba, mert az élmények könnyen életre szólóak lehetnek…”

A szolgáltatásról még több információ megtudható a honlapjukon, a www.familiacsaladkutatas.hu oldalon, de érdemes megkeresni a facebook oldalukat is!

További információk, megrendelés, egyéb elérhetőség a santaoz@freemail.hu címen kérhető e-mailben!

 

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra, Promóciós cikk | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?