Lajosmizse közbiztonságáról 3. – az éjszakai szolgálat

A közmeghallgatáson Basky András polgármester a közbiztonságot firtató kérdéseimre adott válasza részeként ajánlotta, hogy ha nem vagyok elégedett, csapjak fel polgárőrnek.

Hát ha polgárőrnek nem is álltam, de éltem Berényi Attila közterületfelügyelő szíves ajánlatával, és tegnapról mára virradóra harmadikként hozzájuk csapódtam, miközben a helyi polgárőrséggel adott közös járőrszolgálatot. Így betekintést nyerhettem városunk és a környék rendjének fenntartásának folyamatába egy kicsit. Az este folyamán megemlékeztünk a napokban a közeli Nyáregyházán leszúrt fiatal polgárőrről, önkéntes tűzoltóról is, akinek a gyilkosa még szabadon mászkált ekkor.

IMG_20151221_203953_1CS

Volt szerencsém kipróbálni a Lajosmizsei Polgárőr Egyesület új szolgálati járművét is, egy Opel Astra F-et, ami a dávodi polgárőrségnél szolgált eddig. Szép állapotú, felszerelt, feliratozott jármű, de Dávod sok más településhez hasonlóan sikerrel pályázott új járművekre, így a régit átadták más településeknek. Lajosmizse nem tudott pályázni, mert amikor benyújthatták volna a pályázatot, anyagi viták miatt nem volt élő együttműködési szerződés a városvezetéssel, ez pedig a pályázat feltétele volt. Állítólag jövőre már nem lesz ilyen feltétel, és kis szerencsével akár két olyan vadonatúj terepjárót is kaphat Lajosmizse, mint amit Kerekegyháza kapott idén. Persze ott a polgármester is polgárőr, a helyi polgárőrök vezetője. Még mielőtt bárki kombinálna: szintén fideszes.

Csendes, ködös éjszakánk volt, pár részeggel találkoztunk csak. Továbbá egy készenléti rendőr járőrpárral a helyi rendőrjárőrökön kívül, elmondható tehát, hogy az éjszaka során nem lehetett panasz a rendőri jelenlétre! Felsőlajoson összefutottunk az ottani önkéntes járőrszolgálat (hamarosan ottani polgárőrség) járőrével is, aki egyébként ottani önkormányzati képviselő, épp figyelgette a Fő utcán hazafele bandukoló részeg bácsit, hogy hazaér-e önerőből, vagy eldobja a biciklit félúton. Ott is szívén viseli az önkormányzat a helyi közbiztonságot!

Összességében elmondható, hogy maga a rendszer működik, de sokkal jobban is működhetne, és más településekhez, szomszédos városokhoz, falvakhoz mérve volna még mit fejlődni a hozzáállásban, hogy finoman fogalmazzak. Mert ugyan mi tegnap este nem fogtunk ki semmilyen bűncselekményt, de ugyanakkor elég aggasztó összképet kaptam, fogyó erdőkről, nemrég ideköltözött kétes életvitelű családokról, és könnyen kiújuló betöréshullámról. talán nem akkor kellene majd kapkodni, amikor már nyakunkon a baj, hanem inkább fel kellene fejlődni a szomszédos települések szintjére, és megelőzni a bajt azzal, hogy nem mi leszünk a leggyengébb terület.

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?