Látogatóban Jászberényben a Jász EXPO Fesztiválon

Látogatóban Jászberényben a Jász Expo Fesztiválon

2017. szeptember 9.

 

Ideális parkolóhelyet biztosított számunkra Hortiné dr. Bathó Editke a Jász Múzeum udvarában.  Amint bementünk a Jász Múzeumba, ahol nagyon kedvesen fogadtak bennünket és egy szép, tágas teremben egy nagy, hosszú asztalnál ültettek le.  Itt a különféle pálinkák és kávé fogyasztása megindította mindannyiunk nyelvét.

Természetesen vittünk a kedves vendéglátóinknak ajándékokat.

A testvérvárosi szeretet légkörében történő események feledhetetlen élményként maradandóan beivódtak emlékeinkbe.   Lajosmizse csoportját Józsáné dr. Kiss Irén és dr. Balogh László vezette.  Településünket Jászberény kitüntetett figyelemmel, szeretettel kezeli.

Ezután Editke bemutatta a Jász Múzeum értékeit, történelmi fontosságú relikviáit, azok fontos szerepét a Jászság életében.  A Jász Múzeum a Jászság életében kimagaslóan sokat tett és jelenleg is tesz a történelem ismertetése, valamint a kultúra minden ágában.

Sok jeles személy köthető valamilyen formában Jászberényhez.  Akit ezek közül mindenképpen meg kell említenem, az Székely Mihály operaénekes.  Róla pl. elmondható akár még az is, hogy nem lehet senkihez sem hasonlítani!   Hangja, amelyet őriznek filmszalagon is, megindítja a hallgató személyben az addig még általa sem ismert mélységű lírai érzelmet.  Csodálatos!

A Jász Múzeum látogatásakor a Lehel kürt és annak jelentősége természetesen most is nagyon jelentős figyelmet kapott.

A felemelő múzeumi séta egyik jelentős eseményét a frissen restaurált két festmény emelte, amelyek természetesen ajándékként kerültek a múzeumba.  Nagyon jól sikerült a restaurálás.

Innen egy közelben fekvő étterembe invitáltak Editke vezetésével a Jász Múzeum dolgozói, ahol nagyon finom ebéddel lettünk kényeztetve.

Ebéd után még beugrottunk a Jász Múzeumba, majd kilátogattunk a Jász Expóba.

 

Kíváncsiak vártuk, hogy vajon milyen újdonsággal édesgetik magukhoz az érdeklődőket ebben az évben a kiállítás szervezői?

Amint az várható volt, a sokféle kiállítás, a színes programok olyan ritmusban követték egymást a téren,  hogy gyakorlatilag teljesen lekötötték a látogatók figyelmét.  Nehéz volt úgy elmenni egy-egy kiállítási rész előtt, hogy csak egy rövidke szempillantásra méltatjuk, hiszen akkor a gondolatainkban kiválasztott célállomásunk megtekintésére alig marad idő.

Csak úgy fontossági sorrend nélkül felsorolok néhányat a műsorok közül : mesterségbemutatók, a Berényi Színjátékos Társaság gyermek előadása, Igrice Néptáncegyüttes Néptánc Gála, 4 FOR DANCE együttes fergeteges műsora.

18 órakor került előadásra a JÁSZ KAMUKÉRÓ, AVAGY TÖRTÉNETEK SZŰCS MIHÁLYRÓL népi vígjáték bemutatására a Jászsági Hagyományőrző Egylet előadásában.

Talán mondanom sem kellene, hogy ezt a darabot is Hortiné dr. Bathó Edit írta, rendezte, betanította.  Ehhez még meg kell jegyeznem, hogy délután 5 óra tájban kezdett el szemerkélni az eső, amely közvetlenül az előadásuk előtt már elég komoly mértékben szórta a megmaradt bátor nézőkre áldását.  Mindezek ugyan némileg gátolták a darab sikeres előadását, de kitartottunk, így részleteiben is élvezhettük a Jászság szokásaiban élő ismereteket, amelyeket élő előadásban láthattunk.  A kedves műsorvezető hölgy hozott nekünk plédeket és ernyőket, hogy kellőképpen tudjunk az eső ellen védekezni. Azt, hogy milyen furmányos módon tudtak az asszonyok „tudományuk”  által valamilyen javadalomhoz jutni, hát azt bizony csak fondorlatos képzelettel lehetett kifundálni.

Nagyon szépen köszönjük az egész napos vendéglátást!

 

 

Sólyom János

a csoport nevében is

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?