Megújult a Kápolnák útja, felfestették a Mária-utat

Figyelmes olvasóink észrevehették a turistaút mentén a múlt héten megjelent fehér téglalapokat, amikbe ma szép kék M betűk kerültek.

A kecskemétiek utolsó jelétől indultunk a ménteleki határtól.

Városunkon keresztül halad a Mária út nevű Közép-európai zarándokút M88-as, Engesztelődés útja nevű ága, ami Szegedtől Gödöllőig tart.

Ennek a lajosmizsei szakasza egybe esik a mintegy egy évtizede kijelölt, zöld sávval felfestett Kápolnák útja nevű turistaúttal.

Több éves szervezés után Isten kegyelméből idén nyárra minden összeállt ahhoz, hogy széleskörű összefogással elkészülhessen a felfestés.

A festést Szőrös Zoltán a Lajosmizsei Polgárőr Egyesület irányításával és segítségével Nagy István önkéntes diák végezte, aki a Lajosmizsei Szent Lajos Római Katolikus Egyházközségnél tudta le így a kötelező önkéntes munkáját. A szükséges eszközöket és festéket Lajosmizse Önkormányzata biztosította, míg a nélkülözhetetlen szakmai segítséget, sablonokat, útmutatót a kecskeméti Édosz-Kinizsi turista egyesület adta.

A festés során nem csak a Mária-út jelzései kerültek felfestésre, de ahol szükséges volt, felújítottuk a korábban kijelölt zöld sáv jelzéseket is, illetve a mizsei Fehér-tótól Táborfalváig a turistatérkép alapján elvégeztük mindkét jel felfestését, mert azon a szakaszon semmilyen jelzés sem volt. Mivel időnk, energiánk és eszközeink bírták még, ezért a néhány száz méteres táborfalvi szakaszon is elvégeztük a Mária-út felfestését, a táborfalvi polgármester beleegyezése után.

15 km-el és pár órával később már nagyon rutinból ment, kezdtünk pilledni, de a táj mindenért kárpótolt.

Elmondható, hogy Kecskemét határától Pusztavacs határáig készen van a felfestés, és hamarosan a kecskeméti szakasz is elkészül. Remélhetőleg a vandálok megkímélik a jelzéseket, és akkor egy évtizedig nem lesz gond rá.

Mindenkit csak biztatni tudok, hogy ha kedve támad, kerekedjen fel, és járja végig, mert csodaszép a határ! Még a lajosmizsei szakasz is több részre bontható, több, tömegközlekedéssel is megközelíthető indulási/érkezési ponttal!

Következő tervem turistaúttal összekötni Felsőlajost, Ladánybenét, Lajosmizsét és Táborfalvát, de ez a jövő zenéje…

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?