Rendőrségi hírek 2013. szeptember

 

Lajosmizse város, valamint Felsőlajos község területén az alábbi rendőrségi események történtek:

 

 

2013. augusztus elején egy ismeretlen személy Lajosmizsén a Dózsa György úton és több mellékutcában lakóházak ablakait rongálta meg, mellyel jelentős kárt okozott. Az elkövető, állampolgári segítséggel, elfogásra került, akivel szemben az eljárást előzetes letartóztatás mellett folytatjuk le.

 

2013. augusztus 15-én a Dózsa György úton betörtek egy lakóházba ahonnan a tettesek különböző híradástechnikai eszközöket vittek el. Itt is sikerült az elkövetők személyét felderíteni, akik kecskeméti lakóhellyel rendelkező személyek voltak.

 

Augusztusban több az alsólajosi és mizsei részben lévő tanya sérelmére történt alkalmi és betöréses lopás. Rendszerint fém tárgyakat tulajdonítottak el az elkövetők.

 

Szeptember elején több falopásról érkezett bejelentés, mely során kisebb mennyiségű akácfát tulajdonítottak el az elkövetők.

 

A két településen megrendezett nagyobb közönséget vonzó rendezvények rendőri biztosítása megtörtént. A közönség szórakozását megzavaró események nem következtek be, jelentősebb rendőri intézkedések foganatosítására nem került sor.

 

A fűtési szezon közeledtével – a korábbi évek tapasztalatai alapján – számítani lehet a falopások számának növekedésével, ezért kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak az erdőterületeikre, valamint jelezzék számunkra a gyanús favágásokat, szállításokat.  Kérem, hogy körültekintően járjanak el utcai faárusoktól való vásárlás esetén, mivel a fa mennyisége rendszerint nem felel meg a kialkudottaknak, illetve besurranásos lopás bekövetkezésére lehet számítani.

 

 

A változó időjárási viszonyokra figyelemmel felhívom a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a kerékpárral, segédmotoros-kerékpárral, illetve motorkerékpárral közlekedés szabályait fokozottan tartsák be a balesetek megelőzése érdekében!

 

Kérem, hogy fokozott figyelmet fordítsanak értékeikre, így különösen tartózkodjanak azokat a gépjárművekben látható helyen hátrahagyni, illetve kerékpárjaikat, motorkerékpárjaikat őrizetlenül, lezáratlanul ne hagyják.

 

 • A vagyonbiztonság fenntartása érdekében:
  • gépjárművét mindig lezárt állapotban hagyja hátra, értékeit, iratait ne hagyja az utastérben
  • tartsa tárcáját, iratait, telefonját mindig testi őrizetben, ne nyitott bevásárló kosárban
  • kosarát, táskáját mindig tartsa kezében, ne hagyja őrizetlenül
  • bankkártyájának, telefonjának kódját ne tartsa magánál, illetve egy helyen
  • körültekintően járjanak el utcai faárusoktól, árusoktól való vásárlás esetén (a vásárolt fa mennyiségére, fizetésre, visszakapott pénzösszegre kell különösen figyelni )
  • kiemelt figyelemmel járjanak el a közüzemi szolgáltatók (DÉGÁZ, DÉMÁSZ, Bácsvíz, MATÁV) munkatársainak kiadó személyekkel szemben, minden esetben kérjenek fényképes igazolványt tőlük, csak azonosításuk után engedjék be őket az ingatlanra
  • a rosszullétre hivatkozó és vizet kérő, ezáltal az ingatlanra bejutni kívánó személyekre is kiemelt figyelmet fordítsanak, mivel a legtöbb ilyen esetben a segítő szándékú házigazda figyelmét elterelve kísérelnek meg eltulajdonítani különböző vagyontárgyakat
  • idegen személyek különböző családtagokra történő valótlan tartozására hivatkozva csalnak ki pénzt gyanútlan emberektől
  • a bádogos munkák elvégzését vállaló gyakran külföldi ám magyarul jól beszélő személyekkel kapcsolatosan érdemes odafigyelni a kialkudott ár pontos letisztázására (a megbízó teljes árként könyveli el a kialkudott összeget, míg a megbízott folyóméterenkénti árat számít fel) a munkavégzés során a nyílászárók bezárt állapotára és az ingatlanon található más értéktárgyakra
  • a rendőrségtől, az önkormányzattól és a nyugdíjintézettől érkező személyek esetén érdemes meggyőződni az érkezett személy kilétének valódiságáról, illetve jövetelének céljáról. Ezt az  igazolványok, azonosítók ellenőrzésével, szükség esetén telefonon ( az adott szerv felhívásával ) történő tisztázással lehetséges megállapítani
  • ne engedjenek idegeneket a lakóingatlanba
  • ingatlanát lehetőség szerint védje megfelelő zárak, riasztóberendezések alkalmazásával
  • törekedjenek a SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) létrehozására, figyeljenek és vigyázzanak egymás értékeire

 

A Lajosmizse Rendőrőrs ügyfélfogadási rendje:

 

 • hétfőtől csütörtökig 07.30-16.00,
 • pénteken 07.30-13.30

 

Ezen időszakban az őrsöt a 06/76-356-011-es telefonszámon is el lehet érni.

 

Az őrs, illetőleg a rendőrség állandó telefonos elérhetőségei:

 

 • 112-es,
 • 107-es segélyhívó számokon,
 • 06/20-539-8440  

 

Az őrs bejárati kapuja mellett elhelyezett segélyhívó panel (szürke színű) segítségével lehetséges felvenni a kapcsolatot a közterületen szolgálatot ellátó rendőrrel.

A segélyhívó számokról kezdeményezett hívások a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Központi Ügyeletére, míg a segélyhívó panelről indított hívás az őrs illetékességi területén szolgálatot teljesítő rendőr szolgálati mobil telefonjára érkeznek.

 

A panel használata során 90 másodperces kapcsolat létesíthető a szolgálatos rendőrrel, melyet annak letelte után korlátlan számban meg lehet ismételni.

 

 

Lajosmizse, 2013. szeptember 24.

 

 

                                            Tisztelettel:

 

                                                                                               Tarnóczy László r. alezredes

                                                                                                         őrsparancsnok

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?