Szemétség a köbön – a szelektív szigetek helyén

Az önkormányzat a tavasz folyamán, miután jó előre bejelentette, megszüntette a szelektív szigeteket, s csak három helyen maradt üveggyűjtő konténer, mert azt nem viszik el házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretén belül. Többek között azért is történt ez, mert a lakosság egy része nem rendeltetésszerűen használta a szigeteket, és kommunális szemetet is oda tett le, illegálisan, sok kellemetlenséget okozva ezzel mindenkinek.

Mindeközben – országos szinten – megszűnt a papírgyűjtés lehetősége is az iskolások számára, így nincs már miért tartogatni az újságpapírt sem.

Mindezeket ellensúlyozandó a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés gyakorisága megnőtt, kéthetente viszik el a sárga zsákokat!

Nos, a szelektív szigetek megszűntével sajnos az illegális hulladéklerakás egyelőre nem szűnt meg. jellemzően gépjárművel hordják ide a szemetet, tehát inkább csak szellemi szegénység nyomasztja az elkövetőket, mintsem pénzügyi.

szelektiv2

A rendszámot a médiatörvény miatt kellett kitakarni, a hatóságok az eredeti, retusálatlan képért forduljanak a facebookon Szelektív Kukához, akinek köszönjük a képeket és a recitált jogszabályt.

Nagyon találó a megállapítás, hogy lehet az a hiba, hogy csak a környezettudatos lakosokat szólítja meg a kiírás. 🙂

szelektiv1

Bár ezeknek a szemetelőknek, mint a fenti autó idős hölgy sofőrének is, akár ezt is kiírhatták volna:

150. Köztisztasági szabálysértés

196. § (1) Aki

a) a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi,

b) a felügyelete alatt lévő állat által az a) pontban megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el.

(2) Aki települési szilárd vagy folyékony hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, vagy nem a kijelölt lerakóhelyen rak le vagy helyez el, szabálysértést követ el.

(3) Aki a közszolgáltató elkülönített hulladékgyűjtést szolgáló gyűjtőeszközéből hulladékot vesz el, szabálysértést követ el.

(4) Az (1) és (3) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a közterület-felügyelő, természeti és védett természeti területen a természetvédelmi őr, helyi jelentőségű védett természeti területen az önkormányzati természetvédelmi őr is szabhat ki helyszíni bírságot.

Vélhetően ez sem hatná meg.

Sajnos nem csak városunk egyik kapujában, a Baross téren ilyen áldatlanok az állapotok, a Szent Imre téren, a piacnál is kb. ugyanez a helyzet, de a városi focipályánál is, ahol fiataljaink sportolnak, és áldoznak az egészséges életmód oltárán.

IMG_20140617_164156

 

Fő a fejük az önkormányzat munkatársainak, és dolgoznak a megoldáson, de messze még a siker. Reméljük, mihamarabb sikerül valamilyen megoldást találniuk, mert a szigetekkel nem szűntek meg a szeméthegyek.

 

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?