Szentmise a Margit szigeten

SZENTMISE  A  MARGIT-SZIGETEN

Már hagyományosnak mondható, hogy Árpád-házi Szent Margit halának (1270. január 18.) évfordulóján a Margit-szigeten az Egyház legmagasabb rangú vezetőjének a celebrálásával egy meghitt hangulatú szentmise keretein belül emlékezünk egyik legnagyobb szentünkre, Árpád-házi Szent Margitra.

Most nem volt jelen a Duna TV, de a jelentős eseményt a több újságíró aki jelen volt, bizonyára megírta.  A szentmisén ¨Cnem tudom hányan¨C ünnepi csendben emlékeztünk meg Árpád-házi Szent Margitról.  A kiváló hangú kántor és a kórus feledhetetlenné tette most is a Szent Margit sírja felett végzett szentmisét.

A szentmise előtti kedves köszöntő beszédek után Erdő Péter bíboros úr viszonylag rövid beszédében kiemelte, hogy a több mint 700 évvel ezelőtt élő Árpád-házi Szent Margit cselekedetei, a ma élő utódoknak is példát jelent, tevékeny, önzetlen, alázatos betegápolásai, a családjáért, rendtársaiért, hazájáért imádkozó, vezeklő Margitot örökre a legnagyobbak közé emelte.  Emléke, tisztelete soha el nem évülhet, nemcsak a magyarok között, hanem az egész világon.

Kissé ködös, párás, fagypont körüli időjárás, az előző napon lehullt néhány centiméteres hó, valamint a XIII. századi falmaradványok, amelyekben élt, dolgozott, vezekelt IV. Béla királyunk leánya már olyan misztikus légkört nyújtott, hogy szinte csak át kellett adni magunknak a történelmi ismerteinken belül a törékeny leány életének főbb mozzanatait, hogy a régi eseményeket megértsük és értékeljük.

Tudjuk, hogy a Muhi pusztánál a magyar sereg súlyos vereséget szenvedett a tatároktól.  Ekkor még Margit nem született meg.  A király és felesége, Laszkarisz Mária a születendő gyermeküket Istennek ajánlották megmenekülésük esetére.

A tatároktól megmenekültek és a királyi pár betartotta ígéretét : a hároméves Margitot átadták a domonkos nővéreknek Veszprémben.  Később a Nyulak szigetére került.

Margit feleségül mehetett volna a lengyel királyhoz, de Ottokár cseh királyhoz is.  Ő azonban visszautasította a kérőket, sőt a szüleit is határozottan emlékeztette a fogadalmukra.

A kolostori életében a legnagyobb alázattal gondozta a legsúlyosabb betegeket, önzetlenül, szeretettel.  Egyik legjelentősebb tette volt, hogy édesapját, IV. Béla királyt kibékítette a fiával, ezáltal az országban uralkodó belviszályt csökkentette.

Szent Margit életét és a szentté avatási történetét P. Bőle Kornél O. P. írta meg nagyon részletesen kronológiai sorrendben a „Gyöngyvirágok és margaréták Árpád-házi Szent Margit oltárán” című könyvében.  Szinte krimibe illik, milyen események akadályozták meg a szentté avatását évszázadokon át.

Akik részt vettünk a történelmi helyszínen a szentmisén, egy feledhetetlenül szép élménnyel, lelkünkben feltöltve távozhattunk el a Margit szigetről.

 

Lajosmizse, 2013. január 21.

Sólyom János

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?