XXIII. Jász világtalálkozón jártunk

Vegyes érzelmekkel érkeztünk Ladánybene “szülő-településére” Jászladányba. Egyrészt némi kudarc élmény bujkált bennünk, mert hiába próbálkoztunk azzal az ötletünkkel, hogy Ladánybene végre eljöhetne a világtalálkozóra mind Ladánybene, mind Jászladány önkormányzatánál, a hitelesség kedvéért meg kell jegyezzük, válaszra se méltatták a dolgot egyik oldalról se. Ladánybene részéről érthető: ha nem hívják, miért is menne (persze lehet hogy megkapták a szokott, figyelmen kívül hagyott meghívójukat), Jászladány részéről pedig… volt ott zökkenő bőven. Persze Lajosmizséről sem volt senki a városvezetésből, viszont civilek, továbbá a hímzőkör, a népdalkör meg a citerazenekar becsülettel képviselték a várost! Persze Kerekegyházáról se jött senki, szokás szerint.

A jász öltözékünk ezúton is köszönjük a lajosmizsei Vanessza Gyerekdivatnak!

Szerencsére az időjárás terén ránk tekintett a kegyelmes Jó Isten, és olyan verőfényes napsütés volt, hogy déltájban tisztítótűznek is elment, de azért volt némi enyhe szellő. Szerencsére se jég, se vihar, se eső.

A program a megszokott volt: főpapi szentmise után a települések vonultak fel, majd a község vezetője, illetékes politikusok és hivatalnokok beszédei után elszámolt elmúlt évével a leköszönő jászkapitány, s utána beiktatták az új jászkapitányt, Bertalan Jánost. Ágyúdörgés (elsietve) majd lovon elvágtatás, miután kínos percek múltán hajlandó volt előkerülni a paci.

Lajosmizse a 15. perctől kb. a 16. percig vonul:

 

Ezek után végre ebéd, majd települések csoportjainak bemutatói. Felléptek a mieink is, elnézést, a videó minőségéért, és amiért kettő darabban van, de… a délelőtt padon hűsölő közmunkások beültek mögénk, és minek után a mi népünk művészete iránt nem kívántak tiszteletet mutatni, és próbálták ellehetetleníteni a jászok kulturált szórakozását… meg kellett kicsit szakítsam a felvételt. De legalább nem csak az egyébként nagy pozitívumként bőségesen osztogatott lajosmizsei ásványvíz miatt éreztük magunk otthonosan.

Összegészében elmondható, hogy a kis ötezres falu igyekezett kitenni magáért, és az apró kellemetlenségektől eltekintve egész hangulatos programban lehetett részünk, de még az árusok közt is lényegében csak odavalók voltak. Inkább volt kevesebb, de giccsparádés bazáros nem volt.

A világtalálkozó képekben:

Random fiatal pár.

Ladánybene nem jött, pedig várták…

Mizsei legények!

Jövőre Jászfényszarun rendezik a világtalálkozót, reméljük, ott minden még jobb és gördülékenyebb lesz!

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?