Golgota

A Golgota Lajosmizse Klábertelep felöli szélén terül el, a Telepi út és a Nyíri út végei között terül el, a vasút keleti oldalán.

Régebben itt végződött a Szent István dűlő, mely mára szinte nyom nélkül eltűnt, helyén erdő terül el.

A Golgota nevének eredetét homály fedi, már száz éve is így hivatkoztak rá, az itt fellelhető, még az ős-Duna által hátrahagyott homokdomb viseli ezt a nevet, amely ugyan nem magas, de a szinte teljesen sík környezetéből néhány méterre kiemelkedik. Látványos ez a magasság a domb maradékánál, mivel a domb egy részét a mostani fenyves területét birtokló termelőszövetkezet kitermeltette. Jelenleg itt vezet be a Zöld négyzet jelzés a turista pihenőhelyhez, illetve itt került kiépítésre a 60 ülőhelyes előadó rész. A névre magyarázatot adhat még az is, hogy ezzel a silány, semmirevaló földdel bárki is legyen a gazdája, csak kínt és szenvedést vesz a nyakába… Ugyan manapság más miatt, mint régen, de a lényegen ez nem változtat.

A Golgota dombjának maradékát a hetvenes évektől kezdve – kis megszakítással – a Szőrös család birtokolja, jelenleg Szőrös Zoltán.

A területen korábban, még a kláberi időktől kezdve szőlőt, egy kis részén gabonát, kukoricát termesztettek, mára a sokhektáros szőlővidék utolsó maradéka lelhető fel a keleti domboldalon, annak ellenére, hogy egy évtizede el van csapva.

A város rendezési terve szerint a teljes környék egészségügyi erdőnek minősül, bár a jelenleg nem erdős részeken az erdőtelepítést az állam nem támogatja a túl kis terület miatt.

Többek között emiatt is létesített a terület tulajdonosa itt a közösség számára hasznos, nonprofit jellegű létesítményeket.

2010-ben lett ismét családi birtok a Golgota, ekkor a szomszédokkal, illetve az erdő egyes társtulajdonosaival karöltve jelentős mértékű szemétmentesítés történt.

2011. gyereknapjára átadásra került a kispályás, füves focipálya, amit bárki, bármikor szabadon használhat.

2011. nyarán elkezdődtek az airsoft pálya munkálatai az erdőben, az első néhány fedezék megásásával.

Ezt követően 2011-2012 telén ki lett jelölve a Kecskemét (Mária kápolna) és Lajosmizse (városközpont – Pusztatemplom) között húzódó Zöld sáv turistaút, ami a golgotai fenyves nyugati, vasút felőli szélénél terül el.

2012. június 2-án a polgárőrség és az airsoftosok összefogásával ismét nagy mértékű szemétmentesítés történt, a Te szedd! akció keretében.

2012. nyarára megépült a második bázisként használható fedezék is az airsoft pályán, elkezdődtek a játékok, teszt jelleggel. Kiépült a statikus pályarész, fegyverteszteléshez, belövéshez. Létesült egy parkoló és kerékpártároló rész is.

2012. október 23-án nyílt napot tartottunk az airsoft pályán, és kiépült a turista pihenő is, tűzrakóhellyel. Ekkorra készült el a domboldalban az előadó rész, 60 ülőhellyel, és egy nagy hó esetén szánkózásra is alkalmas résszel. A nyílt napra az önkormányzat megtisztította a turistaút Nyíri és Telepi út közti szakaszát.

A terület minden létesítménye ingyen használható, kivéve az airsoft pályát, amely csak szervezett kereteken belül, engedéllyel, szerény díjazásért vehető igénybe.

Az erdőben fenyőtoboz, gomba saját célra, lakossági mennyiségben, saját felelősségre gyűjthető.

A területen minden tolvajt (fa, homok), szemétlerakót feljelentünk, rendszertelen, de gyakori fegyveres járőr ellenőrzi a területet, az ott lakó gondnokon túl. Született bírósági ítélet már szemetelő és fatolvaj ellen is. Célunk, hogy a törvénytisztelő állampolgárok zavartalanul használhassák a területet rendeltetésszerűen.

Vélemény, hozzászólás?