A REDEMPTIO MEGÜNNEPLÉSE JÁSZBERÉNYBEN

2016. MÁJUS 6.

 

Ezen a napon Jászberényben hivatalosan megünnepeltük testvérvárosunk kiemelten jelentős ünnepét a Redemptio dokumentumának 271. évvel ezelőtt történt aláírását.

Az ünnepség kezdetét a római katolikus templomban celebrált szentmise jelentette.

Itt a szentbeszédben is elhangzott, hogy mérhetetlen hálával tartozunk mindannyian őseink munkájára, kitartó szorgalmára, áldozatvállalására.

A hatalmas anyagi áldozattal járó önmegváltás a Jászság szabadságát is jelentette.

A szentmise után átsétáltunk a Művelődési Házba, ahol kedvesen fogadtak, valamint kínálták a vendégeket szépen díszített hidegtállal, kávéval, ásványvízzel.

Az ünnepség kezdetén bevonultak a huszárok, a zászlóvivők, a város vezetői, a jász és kun kapitányok, a Jász kürt, Hortiné, dr. Bathó Edit vezetésével, Jászberény város legféltettebb ereklyéjével.

Pócs János országgyűlési képviselő a Redempciós ünnepségen

Ünnepi beszédek hangzottak el, amelyekből egyértelműen kicsengett a legfontosabb tény, hogy nagy és hosszútávra kiterjedő jelentőségű eseményt jelentett az egész Jászságnak, hogy 1745. május 6-án Mária Terézia aláírta a „Redemptio” dokumentumát.

Hortiné dr. Bathó Edit részletesen ismertette a Redemptio előtti, valamint az utáni időszak legfontosabb eseményeit. Beszédében kifejtette, hogy igaz, hogy rendkívül nagy áldozattal sikerült visszaváltanunk az egykori birtokainkat, de ettől az időtől kezdve már saját döntéseink lettek a birtokokkal kapcsolatos teendők.

Jelentős hatással volt a Redemptio az ún. jász kirajzásra is. A jászok egyik jellemző vonása a nagy létszámú család volt.   A legelők különösen felértékelődtek, miután a Jászságban lévő legelők már kevésnek bizonyultak a birka a tehén és lóállomány számára. Így kínálkozott célállomásként a Duna-Tisza köze, mint kihasználatlan földterület, amelybe Lajosmizse is beletartozott.

A kitüntetések, oklevelek átadásai megkoronázták az ünnep jelentőségét. Itt csak két személyt jelölök meg, akik kiemelt jelentőséggel vitték a hagyományőrzők zászlóját : Ván Jenő az újkori első, majd második kiskunkapitány, dr. Szabó Tamás Jászberény város polgármestere. Ők kiemelten fontos szerepet töltöttek be mind elkötelezettségük, példaértékű cselekedeteik, mind pedig a beosztásuk által.

Az ünnepség utána koszorúzás következett, ahol Lajosmizse is megkoszorúzta az emlékművet.

A lajosmizsei küldöttség a cikk írójával, Sólyom Jánossal

Talált József regnáló jászkapitány úr és Borbás Ferenc regnáló jászkun főkapitány úr a menet élén

Baráti hangulatú, jól szervezett ünnepség után elbúcsúztunk vendéglátóinktól, abban a reményben, hogy még több alkalommal lesz módunk együtt részt venni hasonló eseményen.

A fényképek készítését Bugyi Gábornak köszönhetjük.

 

Sólyom János

 

Kategória: Friss, helyi, jász | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?