Helytörténeti konferencia volt csütörtökön

A járványhelyzet függvényében sikerült egy újabb konferenciát tartani a sorozatból, ezúttal valóban helyi témákat érintve.

“2021. október 28-án került megrendezésre a IV. Lajosmizsei Helytörténeti Konferencia
A TOP-5.3.1-16 pályázati konstrukció keretében Lajosmizse Város Önkormányzata és Felsőlajos Község Önkormányzata konzorciumában megvalósuló „Társadalmi kohéziót erősítő programok Lajosmizsén és Felsőlajoson” című projekt keretében csütörtökön Lajosmizse helytörténetének újabb kutatási eredményeit ismerhették meg a résztvevők.

A rendezvényen Hortiné dr. Bathó Edit a jászberényi Jász Múzeum igazgatója megnyitójában kiemelte, hogy példaértékű az a folyamat, melyet az önkormányzat a helytörténeti emlékek megőrzéséért tesz, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy egyre több érdeklődő vesz részt a konferenciasorozaton.

Az első előadást Dr. Novák László Ferenc tartotta meg „Lajos és Mizse Nagykőrös mezőváros vonzásában” címmel. Nagykőrös is értékes, jó adottságokkal rendelkező területnek tartotta Lajosmizse földterületeit és a város a jeles vendégeit sokszor a lajosmizsei Földeáki Vendégfogadóba hívta meg, sőt volt, hogy a fogadó borából is hozatott egy-egy eseményre.

Hajagos Csaba bemutatta Lajosmizse történeti-néprajzi örökségét, mely a Kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményében található. Előadásában kiemelte a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által megjelentetett MESEFÖLD című könyvben található lajosmizsei vonatkozású mesét.

Prof. Dr. Kürti László a Földeáki vendégfogadó központi szerepét mutatta be Lajosmizse kialakulásában. Az épület funkciója többször változott az évek során, volt már Postaállomás, Községháza és Városháza, ma pedig a Lajosmizsei Helytörténeti Gyűjteménynek ad otthont.

Végezetül Wilhelm Gábor „időutazásra” repítette a vendégeket i.e. 3-4. századtól napjainkig. Előadásában bemutatta a tavalyi évben megkezdett Zöld város beruházás, az új általános iskolai szárny építése és az M8 autópálya lajosmizsei szakaszának előkészítő munkálatai keretében előkerült régészeti leleteket.

Horváth Sándor projektmenedzser megosztotta a résztvevőkkel, hogy a következő helytörténeti konferenciát 2022. március közepére tervezi az önkormányzat.” – írják a város facebook oldalán.

Elmondható, hogy megható volt látni, amikor a konferencia egyik nézője szembesült azokkal a tárgyakkal, amit még a nagybátyja adományozott. Jó volt hallani arról, hogy hogyan alakult ki városunk, és létesültek az első utcák a csárda körül, és szembesülni azzal, hogy pont ez a történelmi belváros az, amelynek a burkolt útjai talán a legrosszabb állapotúak, elég csak a Vörösmarty, vagy a Széchenyi utcán menni egy kört, hogy a legelső, fő úttal párhuzamos utcáról, a Kossuth utcáról ne is beszéljünk. A régész előadása is igen tanulságos volt, hiszen a szenzációsan gazdag avar kori település feltárásáról szólt, ami a napokban zajlik, de szemléletesen bemutatta a most épült iskola alatti leleteket és a Városháza környéke, a korabeli Földeák és elődtelepüléseinek eddig előkerült leleteit is.

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.