Megnyílt a Bozó-kiállítás!

Október 29. este nyílt meg a helytörténeti gyűjteményben a Bozó-kiállítás, elgondolkodtató festményekkel és lélegzetelállító fafaragásokkal. Senki ne hagyja ki!

Megnyitó

Vannak emberek, akiket könnyű elfogadni. Mosolyognak ránk, azonnal szívélyesen fogadnak ismeretlent, ismerőst egyaránt. Bizalmukba fogadnak, árad belőlük az energia, és ez kihat ránk.

Bozó Istvánt közel tizenöt éve ismerem, úgy gondolom, nehezebben fogadja el az idegent, de ha régtől fogva ismerős vele valaki, az sem biztos, hogy az idő a legfőbb tényező ehhez. Megismertem Őt? Nem hiszem… Annyi bizonyos, a szabadságot, a szabadságát fontosnak tartja, ezen áll alkotása, művészete. Otthonról hozta édesapja játékos alkotásvágyát, tehetségét talán Tőle is örökölte. Megnézhettem családi fényképeit, azok döntő hányada azt az édesapát mutatta, aki rengeteget játszik, és kirándul két fiával, szerte Magyarországon. Édesapjának, csak jóval halála után lett kiállítása itt Lajosmizsén. Többen emlékeznek a 2007. november végén nyílt „A Bozó&Bozó” című időszaki kiállításra. Talán még kevesebben tudják, István testvére, Róbert, aki pár hónapja halt meg, maga is tehetséges, sokat ígérő ember volt. Kevés munkája maradt fenn, fényképek tanúsága szerint a Miskolci Egyetem régi főépületének egyik falát, az Ő festménye díszitette. Talán megvan ma is.

Bozó István alkotásainak zöme az 1970-80-as évekből való, ezeket láthatjuk a mai nappal nyíló időszaki kiállításon. Aprólékos, precíz munkák ezek, mégis telve vannak játékossággal. Különös, és ez is egyedi vonás, hogy egy kivétellel, egynek sem adott címet az alkotó. Ránk bízza. Szabadságot ad nekünk és saját magának is. Nincs olyan, hogy rossz cím, nincs olyan, hogy rosszul látja, értelmezi bárki is a műveket. Körbe mehetünk,s mint egy gyerek, olyan gyerekmódra, szabadon adhatunk fantázianeveket, párosíthatjuk, vagy széjjel választhatjuk az egyes képeket, faragásokat. Ezt adja nekünk ajándékba! Átadja nekünk az általa megélt szabadságot, a játékosságot. Válaszul mi is játszhatunk a szavakkal, és mondjuk ki, ha Kecskemétnek van Bozsó Gyűjteménye, akkor Lajosmizsének legyen Bozó Gyűjteménye!

Nyissuk meg együtt a kiállítást!

MiskolczyMariska

Elhangzott Bozó István kiállításának megnyitóján, 2021. október 29.

Elgondolkodtató képek
Lélegzetelállító fafaragványok
Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.