Kirándulás Kiskunfélegyháza- Petőfiszállás- Pálosszentkútra

2016. március 16-án az Őszikék Nyugdíjas Klub tagjai megtöltöttünk egy nagy autóbuszt, hogy Pálosszentkúton a pálosok valamikori működési helyszínét megtekintsük.

Először a szépen felújított kéttornyú Szent István templomban vehettünk részt egy szentmisén, Kiskunfélegyházán. Ezt a misét egy régi ismerős káplánunk, Kapás Mihály celebrálta, aki már hét éve él Kiskunfélegyházán, szolgálja papként a híveket. Barátként fogadott bennünket és emlékként kaptunk a templomról egy-egy fényképet is.

Innen utaztunk Petőfiszállásra, Pálosszentkútra.

Ez a hely a Kiskunság népének zarándokhelye.

A Millenium emlékére megépült a Skapulárés Szűzanya kápolnája.

A pálosok 1940-ben telepedtek le ide.

Folyamatos építkezés, bővítés, szépítés jellemezte munkájukat, amelyekhez szinte mindenki hozzájárult valamilyen formában.

A Rigó Pál által készített fényképek és videók jól visszaadják a szépen gondozott kápolnát, épületeket.

Egy fenn maradt legenda szerint 1791-ben egy pásztor fedezte fel a forrást, amelynek erős fénye kíséretében látta Szűz Máriát megjelenni. Az eseménynek gyorsan híre ment, aminek hatására jelentős mértékű zarándoklat indult meg.

Itt megtekinthettük a sok szép tárgyat a Múzeumban.

Innen visszautaztunk Kiskunfélegyházára, ahol belátogattunk a Városháza dísztermébe, ahol a   Múzeum igazgatója segítségével megkaptuk a legfontosabb információkat Kiskunfélegyházáról.

A Petőfi szobornál egy Petőfi verset olvastam fel (Ismét magyar lett a magyar). Itt meghallgattuk magának a szobornak a történetét is. Belátogattunk a másik szép katolikus templomba is, majd a Múzeumban szemlélődhettünk. A börtönök, a fenyítő eszközök látványa megborzongtató hatással volt társaságunkra.

Mintegy ráadásul megtekinthettük Móra Ferenc szülőházát is, melyben emlékmúzeumot rendeztek be. A ház nádfedeles, kicsinyek az ablakai, szabadkéményes. Van benne egy ú.n. tisztaszoba is, valamint szűcsmesterséget bemutató helyiség is. Maga a ház szerény, de meghitt kisugárzása van. Itt megtekinthettük az író életének néhány fontos eseményeiről készült tudósításokat, fényképeket.

Kellemes élményekkel tértünk haza.

 

Lajosmizse, 2016. március 17.

 

Sólyom János

Rigó Pál videóját köszönjük!

 

Kategória: Friss, helyi, kultúra, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?