Rablótámadás megelőzése

A Lajosmizsei Polgárőr Egyesület jóvoltából ebben a hónapban is megkaptuk a rendőrség bűnmegelőzési hírlevelét, benne egy igazi gyöngyszemmel:

Letöltés (PDF, 390KB)

Szerencsére nem tartalmaz olyan önveszélyes tanácsokat, mint pár éve a TV-ben szereplő jóember “tartson maga elé egy A/4-es papírlapot” javaslata, de azért nagyon sok önvédelmi eszközről szemérmetesen hallgat, és csak a legkevésbé hatékony hangjelzőt említi. Amit egyébként sokan ingyen is tudnak: sikítani azért még a nők is tudnak, csak néhány idős, beteg, gyengébb hangú ember esetében indokolt igazán a gépi segítség.

Az már meglehetősen végszükség esetére való tanács, hogy üssünk-vágjunk: ekkor ugyanis nem csak a mi karunk éri el a rablót, de fordítva is így van.

Lássuk hát, mivel is lehet még védekezni. Maximálisan 8 cm pengehosszúságú (nem rugós vagy pillangó)  zsebkés mindenkinél szabadon lehet, külső nadrágzsebben, gyorsan elővehető módon, a jogkövető módon egykezes nyitásúak a rugósokat is megszégyenítik nyitási sebességben. Ez (tapasztalatból mondom) elveheti a kedvét a “bicska van nálam” csatakiáltással bíró rablóknak, főleg ha egyedül vannak: nem akarnak ők sem esélyt adni annak, hogy “kétesélyes” legyen az akciójuk. Ugyanakkor ezt javaslom a legkevésbé: a zsebkés legyen a mindennapok csomagbontó, étkező, faragó eszköze, csak a legvégső esetben az önvédelemé. Ahhoz, hogy késharcban megállítsunk egy támadót (de ne öljük meg) nagy szerencse vagy elmélyült közelharctudás szükséges.

 

Sokkal hatékonyabb, és kö9nnyebben használható a gázspray. Idősek, nők is könnyedén tudják használni, gyakorolni egy kozmetikai dezodorral is lehet akár. Lényegében veszélytelen, mert nem okoz tartós sérülést, ugyanakkor még karnyújtásnyi távolságon túl megállítja a támadót. Az ára is sokkal elérhetőbb, mint a hangjelzőé, ez egy egy-két ezer forintos tétel.

A következő lépcső a gázriasztó fegyver vásárlása és viselése. Ez már több tízezer forintos beruházás, a vásárlása nem korlátozott, de a rejtett, önvédelmi célú viselése egy egyszerűsített viselési engedélyhez kötött. Itt a használat egyben hanghatással is jár, és minden egyes lövés nagyságrendileg egy flakon gázsprével ér fel. Egyes típusok gumilövedékkel is tölthetőek, a még nagyobb stophatás érdekében, de ezt csak kifejezetten gyakorlott fegyverhasználóknak javaslom.

Mindezzel együtt a sötét utcákon igen hasznos társ lehet egy párezer forintért kapható masszív, erős fényű zseblámpa is. Bevilágíthatunk a sötét zugokba, és gyakran fogazott kiképzésű a lencse körüli rész: ezzel nem túl súlyos, de látványosan, erősen vérző arcsérülések okozhatóak a támadón. ha a lámpa villogó funkcióval is el van látva, azzal az éjszaka sötétjében percekre elvakíthatjuk a támadónkat, de maradandó sérülést itt sem szenved. Ezt én mindenképp, minden háztartásba javasolnék, hiszen nem csak rabló, de hívatlan éjszakai betörő ellen is kiváló lehet, egy erős fénycsóva a szomszédban ólálkodókat is könnyen megzavarja, biztonságos távolból.

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?