Szavalóverseny a költészet napján

VÁROSI  SZAVALÓVERSENY

2017. ÁPRILIS 11.

 

 

A verseny megszervezését, annak részleteiben való előkészítését, lebonyolítását a Könyvtár dolgozói végezték.  Nagyon sok feladatot kell ilyenkor megoldani.  Főképpen az előkészítés igényel precíz átgondolt cselekedeteket.

Szerencsére a Könyvtár dolgozói már szinte rutinosan végzik a munkájukat.

A műsort Varga Mária vezette, aki kiemelte ennek a versenynek a fontosságát.  Bemutatta a zsűri tagjait, vezetőjét.  Zsűri elnöke Baskyné Sárközi Zsuzsa, tagok Adonyi Gabriella és Kovács Gáspár.

Miután kihúzták a korosztályosok a sorszámokat, utána elszavalták a kiválasztott verseiket.

Valahogyan mindenki a saját egyéniségének, vérmérsékletének megfelelően saját stílusában mondja el a kiválasztott versét.  Elmondható, hogy egy-egy szavalat szinte az előadó habitusának mintegy lenyomata.  Van aki nyugodt, szinte visszafogott stílusban szaval, van aki sietteti a vers előadását, van aki pattogósan érzékeltei a vers mondanivalóját. Ez így van jól, hiszen emiatt van, hogy nem mindegy, hogy ki mondja el a verset.  Gondolok itt pl. a szinte senkihez sem hasonlítható Szabó Gyula színészünk (sajnos már nem él) által előadott Ady Endre a Karácsonyi Rege című versének előadására.  Olyan őszinte vágyakozással adja elő a lényeget, amelyet nem sokan tudnak ilyen hangsúllyal, meggyőződéssel előadni.

Itt is tapasztalhattuk, hogy ki-ki milyen módon viszi bele egyéniségének egy pici szeletkéjét a versébe, amely annak színét, ízlését, lelki világát érzékeli.  Emiatt a kicsi, de mégis lényeges különbségek miatt lesz mindig varázslatos hangulatú egy verseny, emiatt érdemes meghallgatni egy versmondó versenyt.  Az igazat megvallva meglátszott, hogy voltak az előadók között már tapasztalattal rendelkező előadók is, akik élvezetes stílusban mondták, jó hangsúlyozással verseiket.

Örömmel tapasztalhattuk, hogy vannak fiatalok is, akik a versek iránti szeretetükkel  életben tartják az irodalom szeretetét, a versek üzeneteit, fontosságukat.

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy a felnőtt korosztályban, az idősek között is voltak olyan kedves szavalók, akiknek sikerült átvinni a hallgatóságra a költő álatal mondandó üzenetet.  Meghatóak voltak azok a belülről jövő érzelmek, amelyek felfoghatóvá váltak szavalatuk által.

Közös örömmel fogadtuk az összes fellépő versét, hiszen általuk együtt élvezhettük a vers által a költő üzenetét.

A zsüri elnöke és tagjai kiemelték ennek a versenynek a jó értelemben vett előnyeit. Megköszönték a jelentkezők bátor fellépését, hogy vállalkoztak arra, hogy szavaljanak ezen az alkalomból is, amely  ARANY  JÁNOS  tiszteletére, emlékére történt meg.

 

A helyezések, a díjak, az elismerések és ajándékok nagy örömet, elismerést jelentettek a versmondóknak.  Köszönjük szépen Mindenkinek aki bármilyen módon segített a verseny lebonyolításában!

 

Sólyom János
Köszönet a videóért Rigó Pálnak!

Eredmények:

I. Korcsoport: 3-4. osztályosok

  1. Mészáros Gréta
  2. Nyitrai Milla
  3. Tóth Anna

Különdíjas:

Oláh Lili

II. Korcsoport: 5-6. osztályosok

  1. Horváth Gréta
  2. Vas György Norbert
  3. Szabó Emese

Különdíjas:

Herendi Hanna

III. Korcsoport: 7-8. osztályosok

  1. Menyik Júlia Rita
  2. Tóth Lilla
  3. Nagy Boglárka

Különdíjas:

Czigány Csaba

IV. Korcsoport: Felnőttek

  1. Menyik Bence

2. Szirtes Mária

3. Nyitrainé Oláh Szilvia

 

Különdíjasok:

Galbács Józsefné

Kőszegi Mária

Orlov Bálint

Pomázi Károlyné

Pálfi Árpádné

Cselei Lászlóné

 

Kategória: Friss, helyi, kultúra, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?