Terménytolvajt fogtak!

FRISSÍTÉS!!! Alig tettük ki cikkünk, másnap reggel, szombaton ismét csörgött a telefonom, a közterület felügyelő hívott, aki polgárőr társával épp a fesztiválra indult, hogy egy egész család ment ki lopni, de azt se tudják, kinek az erdejében járnak. Kiérkezvén, már hívtuk is a szomszédot, aki az elkövetők beazonosítása után jelezte, senkinek se engedte a gyűjtést, viszont az ő termését is évek óta ellopják, sok százezres kárt okozva. Tekintettel a sok gyerekre, itt csak jelképesebb bírság került kiszabásra, de ijesztő volt a jelenség, hogy a felnőtt szülők egyrészt kihasználták a 12 év alattiak nem büntethetőségét, másrészt már ilyen ifjú korban “munkára” fogják a kicsiket… A környéken további ellenőrzések várhatóak! Ez az év nem a terménytolvajok éve lesz!

Nyakunkon a nyár, és elkezdődtek a betakarítások. Javában érik a szamóca is, így hát a polgárőrség és Lajosmizse város közterület felügyelője közös járőrszolgálatot látott el a pénteki nap folyamán, hogy növelje a gazdák biztonságérzetét, és jelezze a tolvajoknak: éberen figyelünk.

Laikusok számára talán felfoghatatlan, de ilyenkor sok-sok tonna magas minőségű termés, sok-sok milliós értékben kerül leszedésre és értékesítésre, megtérítve a gazdák egész éves fáradtságos munkáját és költségeit.

Persze nem csak a szamócának, de a fenyőtoboznak is elkezdődött a szedési szezonja. Talán nem tudják, de ha bekerítetlen erdőről is van szó, erdei termékeket (gombát, tobozt, bodzát és egyéb bogyókat) az erdőtörvény értelmében maximum 2 kg/fő/nap mennyiségben lehet gyűjteni az erdő tulajdonosa vagy erdőgazdálkodója megkérdezése, engedélye nélkül. Természetesen a gondok sosem akkor kezdődnek, ha valaki nem visz mérleget magával, és a szatyorban véletlen fél kilóval több van, inkább az szokott egyértelmű lenni, ha eleve zsákokkal indul neki.

Így tett a járőrözés közben lefülelt tolvaj is, aki ezúttal egy figyelmeztető jellegű pénzbírsággal megúszta, de délelőtt 10 óra körülre már majdnem hat zsák termést összeszedett, és távozni készült a lopott áruval. Ehelyett egy csekkel távozott, mert bár megpróbálta a hatóságot félrevezetni, de a tulajdonossal való helyszíni egyeztetés után gyorsan kiderült, hogy a zsákokban első osztályú, export minőségű toboz lapult, amit az erdőgazdálkodó egyébként őstermelőként gyűjt, és értékesít, ha el nem lopják.

Természetesen a továbbiakban is számíthat a lakosság, a gazdálkodók és a potenciális bűnelkövetők is arra, hogy a polgárőrség a hatóságokkal összefogva rendszeresen, változó időpontokban és napszakokban járőrözést végez, és a lefülelt tolvajokkal szemben intézkedni is fog! Az nem kifogás, hogy csak egy szatyor szamóca, csak pár zsák toboz, vagy majd akár pár cső kukorica… Szép apránként az év folyamán egy-egy gazdának akár milliós kárt is tudnak így okozni, elorozva egy év bevételét! Várjuk a lakosság és a gazdák jelzéseit, ha a területük körül gyanús mozgást látnak, vagy hiányzik a termésből!

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?