A háztáji (haszon) állattartás

Jelen cikkünkkel indítjuk útjára új sorozatunkat, Háztáji állattartás címmel. Ezzel a sorozatunkkal szeretnénk segítséget nyújtani a kerttel rendelkező olvasóinknak.

A mai nehéz időkben egyre nehezebben, és egyre drágábban vesszük meg a friss húsokat, legyen az sertés, marha, vagy akár szárnyas.

Hogy mindezek a húsok olcsóbban kerüljenek az asztalra, ehhez próbálunk segítséget nyújtani. Forrásunk a Bárczy – Kaffka – Dr. Koós – Kralovánszky – Potzta: A háztáji állattartás (Mezőgazdasági Kiadó, 1960) című könyv.

Cikkünk első részeiben az általános tudnivalókról lesz szó, ezt követően a különböző állatfajtákat vesszük sorra.

Általános tudnivalók – 1. rész

Miért jelentős a háztáji állattartás?

A háztáji állattartás jelentősége nem becsülhető le, mert ott, ahol az adottságok megvannak, a tulajdonos szükségleteinek kielégítésén kívül jelentős mennyiségű tej, hús, tojás, méz, stb. kerül eladásra. Az állati eredetű termékek termelésében és  a piac ellátásában nagy szerep jut a háztáji állattartásnak.

A háztáji állattartás a különféle termékek eladása révén egész éven át jövedelmet biztosíthat, és a ház körüli hulladéktakarmányok értékesítése ezen az úton oldható meg a legjobban. Itt használhatók fel azok a hulladékféleségek, amelyek különben veszendőbe mennének. Ezenkívül számos olyan adottság – legelő és kifutó – is rendelkezésre állhat, amely legcélszerűbben a háztáji állattartással használható ki.

 

Milyen állatokat tartsunk a ház körül?

Bármilyen fajtájú állat tenyésztésével kívánunk foglalkozni, először is tisztában kell lennünk azzal, hogy mennyi állatot tudunk tartani (takarmánybázis), és hogy a szükséges anyagi erők rendelkezésünkre állnak-e? A tenyészet beállítása előtt készítsünk rövid számvetést, hogy mi az az összeg, amit a háztáji állattartásunk beállítására fordítanunk kell. Ugyanakkor gondoskodjunk megfelelő helyiségről, takarmányról is.

A ház körül tartandó állatok faját és fajtáját a tenyésztő rátermettsége és a helyi adottságok határozzák meg. Van olyan háztáji tenyésztő, aki a tyúktenyésztést tojástermelés miatt folytatja, a másik inkább korai húsárut  kívánna előállítani. A sertésfajta megválasztásakor nemcsak az dönti el a kérdést, hogy inkább húst vagy zsírt akarunk-e termelni, hanem az is, hogy rendelkezünk-e megfelelő takarmánnyal.

Van, aki inkább kecskét tart, mint tehenet, mert nem tudja a takarmányt biztosítani.

Eldönthető kérdés az is, hogy a választott tenyésztési ág vagy fajta igényét mennyiben lehet kielégíteni. Irányadó legyen, hogy csak olyan állatokkal szabad háztáji állattartásban foglalkozni, amelyeket adottságaink figyelembevételével megfelelően tudunk takarmányozni és így velük olcsón termelni. A tartandó állatok létszámát a takarmánykészlet, a területlehetőség és egyéb körülmények figyelembevételével kell megállapítani. Olyan fajtájú állatot és olyan létszámban – bármennyire is kedvünk volna hozzá – ne tartsunk, amelynek igényeit nem, vagy kevéssé tudjuk kielégíteni.

 

A második részben szó lesz többek között a takarmányozás lehetőségeiről, a terület kialakításáról.

Kategória: Háztáji állattartás, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?