A háztáji (haszon) állattartás – 10. rész

A szarvasmarha – 1. rész

Sorozatunk következő részeiben a szarvasmarhával kapcsolatos tudnivalókat tárjuk fel, melyből megtudhatjuk például, hogy hogyan tartsuk, szaporítsuk a tehenünket.

Milyen gyakran ivarzik a tehén?

A tehén borjazása után általában 6 hét múlva folyat először. Van olyan tehén is, amelyik már a második héten, vagy csak 10 hét múlva ivarzik először. Ha az ivarzó tehén nem fogamzik, akkor 18-21 nap múlva újra folyat. Az ivarzás háromhetenként mindaddig megismétlődik, amíg a tehén vagy üsző vemhes nem lesz.

Az ivarzó állat felismerése nem nehéz. Az ivarzó (üzekedő) tehén, üsző nyugtalan, izgatottan tekinget, időnként bőg, farát a falhoz dörzsöli, gyakran vizel. Van olyan tehén is, amelyik étvágytalan, kevesebb tejet ad. Az ivarzó tehén pérája megduzzad, ráncai elsimulnak, a hüvelyből tiszta, üvegszerű nyálka lóg ki. Ez az úgynevezett ivarzási nyálka. Ha a tehén szabadon van, társait ugrálja és eltűri, hogy ezek ráhágjanak.

Van olyan tehén is, amelyik ha ivarzik, nem nyugtalankodik, legfeljebb a pérája duzzadtabb. Ha a gazda tudja tehenéről, hogy az csendesen folyató, számolja ki előre, hogy körülbelül mikor kell folyatnia és ezekben a napokban fokozottan figyelje. Esetleg vezesse el a bikához is, nehogy tehene üresen maradjon.

 

Mi az oka a folyatás elmaradásának?

A gyengén takarmányozott, a sötét, párás, szűk istállóban tartott, vagy a megerőltető igásmunkát végző tehén rendszeres folyatása gyakran elmarad. A túltáplált, az elhízott, az állandóan istállóban álló tehén sem ivarzik rendszeresen. A rossz tároláson és takarmányozáson kívül más okai is lehetnek a folyatás elmaradásának, így pl. a petefészek sorvadása, méhgyulladás, stb. Ha a tehén folyatása kimarad, vizsgáltassuk meg állatorvossal. Az állatorvosi kezelésen kívül javítsuk meg a nem folyató tehén takarmányozását. Gondoskodjunk, hogy a tehén legelő hiányában is eleget mozoghasson a friss levegőn és istállója világos, jó levegőjű legyen.

 

Következő részünkben a fedeztetésről lesz szó.

Kategória: Háztáji állattartás, kultúra, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?