A háztáji (haszon) állattartás – 7. rész

Takarmányozás – 3. rész

Hogyan készítsük a pácot?

A szalmát, a töreket, a felaprított kukoricaszárat, a pelyvát, szívesebben és nagyobb adagokban eszi meg a tehén, ha répával, répaszelettel, burgonyával, takarmánykáposztával vagy silótakarmánnyal keverjük össze és pácoljuk be. A pácban a gyengébb minőségű szálastakarmányok megpuhulnak, és javul az ízük is. A pácoláskor először a felszecskázott kukoricaszárból, szalmából, pelyvából készítünk tenyérnyi magas ágyat, és erre rétegezzük ugyanilyen vastagon a nedvdús takarmányt. Majd szórjunk rá ismét pelyvát, szalmaszecskát, stb., majd megint egy réteg nedvdús takarmányt, s ismét egy réteg szecskát, illetve pelyvát.

Ha van melaszunk is, hígítsuk fel 3-4-szeres mennyiségű vízzel az egy napra számított mennyiséget és rétegenként locsoljuk a pácra. ha nincsen melaszunk és nedvdús takarmányunk sincs elegendő, öntözzünk a pácra sós vizet. A felrakott pácot villázzuk át egyszer-kétszer, hogy jól összekeveredjen, és hagyjuk befülledni. Fél nap alatt a pác bemelegszik, a keményebb részek megpuhulnak benne, és a gyenge erjedés hatására, kellemes savanykás íze és szaga lesz. Erős hidegben 2 napra is pácolhatunk, mert ilyenkor a pác nehezebben melegszik fel.

 

Hogyan készítsünk aludttejet?

Az aludttej készítéséhez két edény szükséges, hogy minden napra frissen készíthessünk. Legjobb erre a célra két nagy uborkás üveg, és amíg az egyikből elhasználjuk az aludttejet, a másikban készül a friss. Az üvegbe öntött édes tej minden literéhez adjunk egy fél pohárnyi megalvadt tejet, hogy az alvadás gyorsabban történjen.. Az így beoltott tej letakarva, langyos helyen, 12-18 óra alatt megalvad. A kiürült edényt azonnal mossuk ki, először hideg vízzel, utána szódás meleg vízzel, majd megint hideg vízzel. Ha nem ügyelünk a tisztaságra, az aludttej emésztési zavarokat okoz. Itatás előtt az aludttejet törjük össze apró szemcsére, és közvetlenül itatás előtt keverjük a teljes tejhez. Mielőtt azonban az aludttejet felhasználnánk, kóstoljuk meg és csak akkor adjuk a borjúnak, malacnak, csirkének, ha teljesen kifogástalan.

 

Készítsünk-e zabtejet, szénateát?

Malacoknak és borjaknak emésztési zavar esetén, vagy ha kevés tej jut részükre, adjunk zabtejet. 1 kg őrölt zabot 3-4 liter forralt, majd lehűtött vízbe öntünk és 3 óráig az egészet meleg helyen állni hagyjuk. Ezután az egészet átszűrjük és a tejet az állatokkal megitathatjuk.

Zabnyákot úgy készítünk, hogy a zab héjas részét kiszitáljuk, majd a szitán áthullott zabliszthez két-háromszor annyi vizet adunk, mint amennyi a zab volt. Keverés után az egészet 1-2 óráig állni hagyjuk. A masszát időnként megkeverjük, majd mindaddig forraljuk állandó keverés mellett, amíg eléri a kellő sűrűséget.

Szénateát általában akkor adunk, ha az állatoknak emésztési zavara, hasmenése van. Fiatal borjakkal és malacokkal itathatjuk még a választás körüli időben is.

A szénatea készítése egyszerű. Minden liter vízre 10-20 dkg szénát számítsunk és az egészet kb. 30 percig főzzük. A teát lehűlés után leszűrjük és így adjuk az állatoknak.

 

Hogyan élesztősítjük a takarmányokat?

Sertések, baromfiak részére a jobb étvágy és a kedvezőbb vitamin-ellátás érdekében jó eredménnyel alkalmazhatjuk az abrakfélék élesztősítését.

A kelesztéshez 25-26 C fokos hőmérséklet, megfelelő vízmennyiség, levegő jelenléte és sör- vagy pékélesztő szükséges. A kelesztés élesztővel úgy történik, hogy 5-10 dkg préselt pékélesztőt meleg vízben feloldunk, majd 15-20 liter vízzel gondosan elkeverjük. Ebbe 10 dkg abrakot öntünk, majd kb. 30-35 C fokra felmelegítjük. A masszát 20-30 percenként megkeverjük és ügyelünk arra, hogy az egész anyag ne hűljön le. A takarmánykeverék 6-9 óra múlva etetésre felhasználható.

A kovásszal való kelesztéshez 4-5 liter meleg vízben feloldunk 5-10 dkg pékélesztőt, és elkeverjük kb. 2 kg darával. 4-5 óráig félóránként keverjük. Ha az egész megkelt,  10-15 liter meleg vizet, majd gondos elkeverés után 8 kg darát adunk még hozzá. Ezt a masszát 2-3 órán át 20-30 percenként még meg kell keverni. Miután megkelt, megetetjük az állatokat.

A takarmánynak csak egyhamrad-egynegyed részét kelesszük, és a kelesztett takarmányok etetésekor 2-3 hét után tartsunk 4-5 nap szünetet.

 

Következő részünkben szó lesz a jó legelőről, a legeltetésről lesz szó.

Kategória: Háztáji állattartás, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?