A számadás napja, Szent Mihály vására Ménteleken

Hogy legyőzték-e a sárkányt a ménteleki iskolások? Igen!

De ne menjünk ennyire előre! Sorolom szépen, hogy hogy is volt! Nóra néni meséjében, amit elárulom, hogy Ő írt, él egy gonosz sárkány. Gyerekeket rabol el, az erejüktől nő. Szabadulni csak akkor lehet, ha a kis foglyok jóságköveket gyűjtenek és azok nehezebbek lesznek, mint a gonosz kőszíve. Így aztán a mi lurkóink az erdőbe indultak a mese meghallgatása után, hogy megszerezzék ezeket a kis varázserejű kavicsokat és fél pár zoknikba gyűjtve behozzák a mérlegelésre. Nem volt könnyű dolguk, mocsárjárás, pókháló, bizalomjáték bekötött szemmel, célbadobás várt rájuk. Milyen jó is nekünk itt Ménteleken! Valódi terepen, a dimbes-dombos ösvényeken, fák között bizonyíthattak a versenyzők. Nagy volt az izgalom, amikor a mérlegelésre került a sor. Lélegzetvisszafojtva vártuk, hogy a serpenyő mozduljon. Megmérettetett a ménteleki gyerekek jósága , ügyessége. És győztek, legyőzték a gonosz sárkányt! Gratulálunk Nekik és büszkék vagyunk az iskolánkra!

   Mindeközben mi, Gyöngyi néni és Csilla néni, a jurtában gyűjtöttük össze az aprónépet, a leendő elsőseinket. Kint szólt a zene, bent csillogó szempárok. Szent pillanatok ezek, az első találkozás. Meghatározó mindnyájunknak. Nincs annál nagyobb öröm egy tanítónak, mint az, ahogy figyeltek ránk a kicsik, mondtuk együtt a mondókát, körjátékoztunk, gyúrtuk a perecet, a tükrös szívet, díszítettük a kistrombitát. Hálával tartozunk a szülőknek, hogy elhozták Őket!

Nem csak a délelőtt volt izgalmas! Mindnyájunk, beleértve az őseinket is, jutalma, hogy a számadás után mulatság következik. Mi ezeken a jeles alkalmakon összegyűjtjük, hogy mit is kell tudni az adott ünnepről, időjóslás, dologtiltás, öltözködés stb., és közösen énekelünk is. Most a kisfarsang jött el, a lagzik, vásárok ideje. Nálunk is vásárra készültek a szülők és a gyerekek. A falu hetek óta lázban égett, olyan ínycsiklandó ígéretek voltak az étkekkel kapcsolatban. Nem csalódtunk, már messziről éreztük, hogy gulyás fő a bográcsban, és százféle sütemény illatát hozta a szél. Az osztályok jobbnál jobb ötletekkel álltak elő és mindent megtettek, hogy az ő standjuk legyen a legnépszerűbb.Kóstolhattunk milánóit, sajtos tejfölös minilángost,palacsintát,vattacukrot, sült teát, de csiapudingot is. És a rengeteg saját termésű zöldség és gyümölcs! A kézművesekről nem is beszélve, nemezek, mandalák, horgolások, varrott kincsek! Az emberek jöttek, mentek a forgatagban, ettek, ittak, beszélgettek. A kisiskolások pedig csereberélték azokat a kincseket, amiket hetek óta erre az alkalomra szántak. Nagy- nagy köszönet illeti a szülőket, és a kollégáimat, hogy lehetővé tették ezt mindannyiunk számára!

   Ez is egy fantasztikus nap volt az iskolánk életében! Aki teheti, legközelebb jöjjön el, szeretettel várjuk! 

                                                                                      Csépányi Csilla

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.