Batátát is Lajosmizséről!

Lajosmizse számos terményéről, gyümölcséről híres: száz esztendeje a kláberi szőlők értek szinte a piactérig, majd a meggyünk, barackunk is messze földre vitte az itteni gazdák jó hírét. Ezt követte a szamóca, és úgy fest, a változó idők és éghajlat újabb növénynek teremtenek ideális feltételeket a város környéki földeken, a batátának. Két lelkes fiatal vágott bele a termesztésbe, és vitte azt magas szintre. Munkájukról így nyilatkoznak:

Márkus Dávid és Tukacs Julcsi

A batátapástétomokhoz a saját magunk által termesztett édesburgonyát dolgozzuk fel. Nem használunk semmilyen vegyszert, műtrágyát, növényvédő szert, talajfertőtlenítőt. Olyan élelmiszert készítünk, amit vegánok, különböző ételintoleranciával rendelkezők és diétázók is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. Az alapanyagok kiválasztásakor is gondosan ügyelünk az egészségre és a minőségre. Minden termékünk glutén-, szója-, laktóz-, színezék-, tartósítószer-mentes.

Az édesburgonya termesztéssel való kísérletezés 5 éve kezdődött, egy családi-baráti vállalkozás keretei között. Bérelt tanyán gazdálkodunk Lajosmizsén, ahol egy lakókocsink van a föld szélén. Évekbe tellett, mire belejöttünk, de annyira vonzott a vidéki élet, hogy nem adtuk fel a kezdeti időszak nehézségei ellenére sem. Büszkén mondhatjuk most már, hogy az ország egyik legnagyobb és legközkedveltebb batáta palánta kiszolgálói lettünk: http://www.batatapalanta.hu/ Az álmunk az, hogy saját tanyán folytathassuk a gazdálkodást és a feldolgozást.

A batátapástétom remek alapanyag főzéshez, nagyon finom és színes ételeket készíthetünk belőle. De ha nincs időnk, csak gyorsan ennénk valami egészségeset, pirítósra kenve, mártogatósnak is tökéletes.  Jelenleg 8 féle pástétomunk van. Különböző országok konyhaművészetéből merítettünk ihletet. Összesen több, mint 60 féle fűszert használunk, és 3 fajta édesburgonyát: narancssárga, lila, fehér. A batáta feldolgozását két éve kezdtük. Bő egy évig kísérleteztünk az ízesítéssel, állaggal, kinézettel. Folyamatosan találunk ki új recepteket: http://batatapastetom.hu/receptek/ A befőzés egész folyamata igen csekély mennyiségű hulladékkal jár, mivel ennek nagy részét komposztáljuk. Az üvegeket visszaváltjuk a piacokon. Törekszünk a környezetbarát megoldásokra.

Fotó: Spengler László

A batátapástétom rendelhető a webshopból: http://batatapastetom.hu valamint termelői és vegán piacokon is megtalálható. Az aktuálisok a facebookon: https://www.facebook.com/pg/batatapastetom/events/

Miért jó a batáta?

Az édesburgonya a szuperélelmiszerek listáján is megtalálható kimagasló tápértéke miatt. Gazdag ásványi anyagokban: kálcium, kálium, foszfor, nátrium, szelén, magnézium, vas, mangán, réz, cink és vitaminokban: B1-, B2-, B6-, C-, és E-vitamin. Rendkívül magas béta-karotinban, ami az A-vitamin elő vitaminja. Bőséges likopinban és aminosavakban. Támogatja a gyomor, a vastag- és vékonybél hasznos baktériumait. Féken tartja az ártalmas gombákat, baktériumokat. Fehérje tartalma nagyobb, mint a többi zöldségfélének. Alacsony a zsír- és koleszterin tartalma. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

Kategória: Friss, helyi, Promóciós cikk | A közvetlen link.