Bathó Edit: A jász viselet

A Jász Múzeumért Alapítvány 2013. június közepére, a XIX. Jász Világtalálkozó alkalmából tervezi megjelentetni Bathó Edit: A jász viselet című könyvének második, bővített, javított kiadását a Jászsági Füzetek című sorozat 50. köteteként. A B/5-ös formátumú, keménytáblás, mintegy 220 oldalas, 150 fekete-fehér és színes fotót tartalmazó könyv teljes áttekintését és összefoglalását adja a jász viselet mintegy 700 éves történetének.
A könyv útmutatást és segítséget ad a 21. századi jász viselet megismeréséhez (alapanyagok, varrás, kiegészítők) és viselésének módjához. Közzéteszi az egyes viseleti darabok kicsinyített részlet- és alkatrészrajzait, látványterveit, amelyek pedig segítséget nyújthatnak a viselet elkészítéséhez.

A jászok viseletének első monografikus összefoglalása 2004-ben látott napvilágot, s végigkísérte a viselet fejlődésének korszakait, bemutatta az öltözet jellegzetes darabjait, szólt a 20. század eleji megszűnéséről és az 1990-es években történt csodálatos feltámasztásáról.
A jász viselet a 18-19. században élte virágkorát, de az I. világháborút követően teljesen kiszorult a használatból, s lassacskán feledésbe merült. 1995-ben a Jászkun Redemptio 250 éves évfordulójának megünneplése adott jó alkalmat a rég elfeledett jász viselet feltámasztására. Az elmúlt 18 év alatt varróműhelyek alakultak, s megteremtődtek viselésének alkalmai is. Elmondhatjuk, hogy a jász viselet napjainkban a reneszánszát éli. Egyre gyakrabban esküszik jász viseletben a menyasszony és a vőlegény, vagy csak a lakodalomban éjfélkor öltik magukra a jász menyecske és az újember ruhát. Tárgya lett az ajándékozásnak is, egyre többen készíttetnek és adnak ajándékba (például szülők, nagyszülők a távol élő gyermekeinek, unokáiknak) főkötőt vagy teljes jász viseletet.

A Jász Múzeumért Alapítvány a készülő könyvre – a hagyományokhoz híven – most is előfizetőket vár.
A könyv előfizetési ára 3.000.-Ft.
Előfizethető a Jász Múzeumban és az ívgyűjtőknél 2013. május 20-ig.

Hortiné dr. Bathó Edit
múzeumigazgató

A Jász Múzeumért Kulturális Alapítvány 2013-ban kiadja

Bathó Edit: A jász viselet II. bővített, javított kiadás című könyvét.

Egy kötet előfizetési díja: 3.000.-Ft. 

Az előfizetők segítik a könyv megjelentetését, ezért nevüket és foglalkozásukat a kötet végén hálából feltüntetjük.

A NEVET és a FOGLALKOZÁST nyomtatott betűvel, jól olvashatóan kérjük beírni!                           Beküldési határidő: 2013. május 20.

LAJOSMIZSÉN Sólyom Jánosnál lehet előfizetni. Telefonszáma: (06-70) 625-45-03

Kategória: Friss, helyi, jász | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?