Bemutatkozik Lajosmizse új rendőrparancsnoka

A Lajosmizsei Rendőrőrs új parancsnoka, Kovács István alezredes úr tavaly ősszel, 2013. november 1-én lett megbízva. Ennek apropóján készült vele interjú, bemutatva őt, az első hónapok tapasztalatait és a terveit a jövőre nézve.

 

Kérem, meséljen magáról!

 

1986-ban szereltem fel a rendőrség kötelékébe, 1986-tól 1988-ig a kecskeméti rendőrkapitányság nyomozó alosztályán szolgáltam, 1988-tól 1991-ig rendészeti főiskolát végeztem, azután visszakerültem a kecskeméti rendőrkapitányság nyomozó alosztályára. Ezt követően 1993-tól 1997-ig a megyei bűnügyi osztály vagyonvédelmi alosztályán teljesítettem szolgálatot, majd 1997-től 1999-ig a rendőri szervek védelmi szolgálatánál, ismertebb nevén a belbiztonságnál dolgoztam, majd 2000. január elsejétől 2006. szeptemberéig a megyében felállított ellenőrzési szolgálatánál voltam beosztva, majd 2006 szeptemberétől 2013 novemberéig a Kecskeméti Rendőrkapitányság akció alosztályát vezettem, illetve az utóbbi másfél évben a bűnügyi osztály helyettes vezetője voltam. 2013. nov. 1-én bízott meg kapitány úr a lajosmizsei rendőrőrs vezetésével.

Mik az első időszak tapasztalatai?

 

Az elmúlt néhány hónap egyik legnagyobb eredménye, hogy a bűnügyi állományt sikerült teljesen feltölteni, immár három nyomozó teljesít szolgálatot helyben, így a körzeti megbízottak válláról jelentősebb teher került le. Így többet tudnak majd a körzetükben járőrözni, többet lehet őket az utcán látni, és remélhetőleg ennek jelentős prevenciós, bűnmegelőző hatása is lesz.  Amit az első időszak tapasztalatai alapján látok, hogy Lajosmizse körzetében jelentősek a vagyon elleni bűncselekmények, azaz a lopások, így elsőssorban ezek visszaszorítására próbálunk erőfeszítéseket tenni. Ezek egyébként nagyjából fele-fele arányban oszlanak meg a bel- és a külterületek közt. Ehhez több esetben is kértük a Budapesti székhelyű Készenléti Rendőrség egységeinek segítségét, hogy jelentősen megerősített létszámmal szűrő, kutató akciókat, ellenőrzéseket végezhessünk a bűnözők visszaszorítására.

 

A lajosmizsei rendőrőrs parancsnokaként mik a tervei a jövőre nézve? Mik azok a feladatok, amikkel hangsúlyozottan szeretne foglalkozni?

 

Mint az előbb is említettem, én úgy látom, hogy a lopások száma elég magas a rendőrőrs területén.  A rendőrőrs területe elég nagy, hat település tartozik hozzá. Globálisan számolva 430-440 bűnügyben rendelünk el nyomozást évente. Ennek több mint  fele Lajosmizse területén. A többi településen lévő alacsonyabb ügyszám természetesen nem azt jelenti, hogy nem figyelünk oda. Odafigyelünk! Természetesen a teljesen feltöltött létszám sokat segít, de ez nem jelenti azt, hogy ennyi rendőr elég. Rendőrből sosem elég, persze ezt sokan másként gondolják! (mosolyog) Ezért a Készenléti Rendőrségtől lehet igényelni különböző egységeket. Ezeket az egységeket megigényeltük. Havi, heti lebontásban. Nagyon remélem, hogy heti több alkalommal 8-9 fős megerősítést tudok Lajosmizse területére hozni. Igyekszünk a külterületeket is jobban bevonni az ellenőrzésbe. Kerekegyházán, próba jelleggel már volt egy négy órás lovas járőrözés a polgárőrség lovasaival együtt. Én ezt szeretném kiterjeszteni. Célom, hogy ne négy órában, hanem nyolc órában, ne alkalmanként, hanem több napra. Nagy segítség lenne ha a külterületeken több napon keresztül 8-10 órában, lovas rendőrökkel lehetne találkozni. Hiszen lóval olyan helyekre is el lehet jutni, ahova szolgálati gépkocsival nehézkesen. Ehhez persze várjuk azon helyi lovas vállalkozások jelentkezését, akik tudnának segíteni a rendőrlovak elszállásolásában a több napos akciók esetén. Az a tervem, hogy egyre inkább szélesítem az ellenőrzött területek nagyságát. A Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetésével célunk a rendőri létszám növelése. Így lehetne még hatékonyabbá tenni azt a hálót, amin a bűnözők fennakadhatnak. A helyi, nagy tapasztalatokkal rendelkező kollégáim tisztában vannak a bűnöző életmódot folytató személyek kilétével. Ezeket a személyeket szemmel tartjuk és az esetleges törvénysértések esetén megtesszük a szükséges intézkedéseket. Nagyon várom azt, hogy ezen intézkedéseknek köszönhetően is csökken Lajosmizsén az elkövetett bűncselekmények száma!

 

Nagyon szépen köszönöm, és sok sikert kívánok a munkájukhoz!

 

Köszönöm szépen!

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?