Bolla János fellépése Lajosmizsén – frissítve!

DALOK  A  JÁSZSÁGBÓL

    Bolla Jánossal, az amatőr hagyományőrző énekessel minden Jász Világtalálkozón találkoztam.  Kiderült , hogy neki élő lajosmizsei kapcsolatai is vannak.  Amikor az utolsó alkalommal találkoztam vele és kedves feleségével, akkor megkérdeztem tőle, hogy lenne-e kedve egy alkalommal Lajosmizsén is énekelni.  Elgondolkodott ezen, én úgy láttam az arcán, hogy ez a kérés nem érte őt váratlanul és elégedett örömmel igent mondott.

Nemcsak ő vívta ki mindenkiből a szimpátiát itt nálunk Lajosmizsén is, hanem a kedves felesége is, aki különösen amikor jász népviseleti öltözetben jelenik meg valamilyen rendezvényen, méltán kap dícsérő, elismerő szavakat.  Határozottan jól áll neki ez a népviseleti öltözet, a szép féketővel  (főkötővel- a szerk.) a fején.  Ő persze ezt jól tudja, ezért is kedves mosollyal viszonozza a méltató tekinteteket, melyek részben az öltözetnek, részben pedig személyének szólnak.  Arcáról beszédes bájjal tanúskodik az a tudat, hogy büszke a népviseleti öltözetére, bátran felvállalja jász származását.

János–a férje- hasonlóképpen gondolkodik és viselkedik.  Ő Jászberényben a Városszépítő Egyesület elnökeként miden erejével dolgozik, agitál szeretett városának, Jászberénynek  szebbé, vonzóbbá tétele érdekében.  Emellett a legkedvesebb „munkája” az éneklés.

Itt Lajosmizsén október 3.-án énekelt a Nyugdíjas Klub rendezvényén.

A bevezető méltató szavak után, melyeket én mondtam, röviden ismertette életét és elmondta ő is, hogyan került erre az eseményre sor.  Ezután az egyéni, szép, erőteljes hangján többféle csoportba osztott dalokat énekelt.  Hamar kiderült, hogy nem ok nélkül kapott ő pl. a Vass Lajos Népzenei Szövetség Kárpát-medencei dalos versenyén a középdöntőben arany fokozatot.

Miután a méltán elismerő tapsot megkapta énekléséért, a klub szokásos megbeszélései után Kórodi Antalné vezetésével két citera kisérettel bemutatkoztak a mieink is.  Bolla János és kedves felesége, valamint a rokonai, Labancz Zoltán és felesége Erika, elismerésüket fejezték ki az Ilonka néni által vezetett „Őszirózsa Népdalkör” énekeiért.

Beszéltünk arról, hogy érdemes lenne a kapcsolatot tartani egymással.

Végezetül Lajosmizse részéről mi is megköszöntük előadását, Bolla János pedig megköszönte, hogy hozhatott egy kis „jász hangulatot” ide, hiszen tudja, hogy Lajosmizsének jelentős hányada a Jászságból származik, így egy kicsit ő családtagként lehetett jelen közöttünk.

Köszönjük Bolla Jánosnak és kedves feleségének, hogy eljöttek hozzánk és rövid kis időre a dalok szárnyán visszarepülhettünk nagyanyáink, nagyapáink, dédszüleink által ismert és énekelt dalokhoz, visszaidézhettünk egy kicsit a már elrepült pásztoréletből.

Sólyom János

[vimeo 29973445]

Klikk a nagyobb méretért!

Kategória: Friss, helyi, jász, kultúra, Videó | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?