EGY MEGVALÓSULT ÁLOM

Egy régóta dédelgetett álom 2013. szeptember 13-án Jászberényben valósággá vált :

 

JÁSZBERÉNY  ÉS  LAJOSMIZSE  KÖZÖTT  HIVATALOSAN  IS  LÉTREJÖTT  A  TESTVÉRVÁROSI  KAPCSOLAT

Nagyon ügyesen úgy szervezték (Jászberény és Lajosmizse vezetősége) a hivatalos okmányok aláírásának helyszínét és időpontját, hogy egy jelentős eseményhez kötődjön.

A Jász Expo rendezvényei is ebben az időpontban zajlottak le.

A két város történelmében a testvérvárosi kapcsolat létrejötte jelentős eseményt jelent.

A cikk mellékletében olvasható azoknak a családoknak a neve, akik a Jászságból, azon belül is főképpen Jászberényből települtek át Lajosmizsére.  A Jászságból Lajosmizsére költözöttek jelentős része –77% felett–Jászberényből származik.

Egy szép nagy IVECO gyártmányú Lénárdt cég 50 személyes autóbuszával utaztunk Jászberénybe szeptember 13-án délben.  Az autóbuszt gyakorlatilag teljesen megtöltöttük, hiszen  49 fővel utaztunk Jászberénybe.  Az utasok jelentős részét az Őszikék Nyugdíjas Klub tagsága adta.  Velünk utaztak a Klub vezetői is Prágai Angéla és Kelemen Irma néni.

Az autóbusz parkolása okozott egy kis gondot, hiszen a helyszín közelében minden kis terület foglalt volt.  Mi a kis híd közvetlen közelében, a Lehel Gimnáziumtól 50 méterre tudtunk megállni, ahol az események zajlottak.  Itt leszálltunk, majd átsétáltunk a hídon és máris elértük az ünnepi helyszínt, ahol egy felállított fedett színpad–mindenféle technikával felszerelve–várta az ünnepet.

Az ünnepi hangulatot, vidámságot azonnal meghozta a három gólyalábon járó, gyerekeknek szóló zenés, humoros kis történetek előadása élő zene segítségével.  Hálás közönséget hoztak erre az eseményre az óvónénik : az óvodásokat.  Örömteli arcukat, vidám nevetésüket, csillogó szemüket látva nyugodtan elmondhatjuk, hogy nagyon élvezték az előadást.

Az ünnepség elején az ünnepi megnyitó beszédek hangzottak el, amelyben méltatták röviden annak a jelentőségét, hogy milyen eredmények születtek ; a sok munka nem volt hiábavaló.

Dr. Szabó Tamás, Jászberény városának polgármestere nyitotta meg az ünnepséget.  Ezután Pócs János országgyűlési képviselő ünnepi beszédét hallgathattuk meg, majd Kovács Sándor a Jász-Nagykun-Szolnok-Megyei Közgyűlés elnöke mondta el ünnepi gondolatait.  A kitüntetéseket, elismeréseket is átadták a legjobban teljesítő vállalkozóknak, akik örömmel vették át a serlegeket.

Ezután Basky András Lajosmizse polgármestere egy szép rövid beszédében visszament 1745-ig a redemptio aláírásának időpontjáig, megemlítette az 1877-es esztendőt, amikor

Lajosmizse a Jász előtagot kapta meg, így ezután JászLajosmizse néven szerepelt a hivatalos helyeken.  1993-as évben történt meg Lajosmizse várossá avatása.

Elégedettségét fejezte ki, hogy elérkezett ennek az eseménynek is a napja, egyúttal meghívott minden kedves érdeklődőt Lajosmizsére, legyen az bármilyen alkalom.

 

Dr. Szabó Tamás egy szép és számunkra Lajosmizseieknek nagyon fontos eseményről is beszélt, a testvérvárosi kapcsolat aláírásáról.

Múltunkat és jelenünket bemutató beszédében megjelent a bizakodó jövő, főképpen ami a testvérvárosi kapcsolat létrejötte után már szinte kínálkozó lehetőségként jelentkezik.

A sok szép gondolat után megtörtént az ünnepélyes aláírás.

A dokumentumot mindkét polgármester aláírta, egymással nagy taps kíséretében kezet fogtak.

Ezután a Kóródi Antalné Ilonka néni által vezetett  Rózsa Sándor Citerazenekar az Őszirózsa Énekkarral három szép énekkel jutalmazta meg a hallgatóságot.  (Ők a Nyugdíjas Klub tagjai is egyúttal)

Mi, akik Lajosmizséről mentünk Jászberénybe, ezután bementünk a Gimnáziumba, ahol a kiállítók mutatkoztak be. Lajosmizse a bejárat után a második helyet kapta meg, ahol egy nagyon ízléses, igényes, mondhatom, reprezentatív kiállítási anyaggal lepte meg a kedves érdeklődőket.  Kedves színfoltot jelentett, hogy két szép fiatal leány magyaros ruhában tálcán kínálta meg a vendégeket szeletelt gusztusos almával egy kedves mosoly kíséretében.

Amit csak lehetett ezen a kevés helyen, azt mind bemutatta Lajosmizse.  Elismerés és köszönet illeti meg mindazokat, akik megtervezték a kiállítás anyagát, akik megbeszélték, rábeszélték a kiválasztott személyeket, hogy vegyenek részt a kiállításon, de azokat a szorgalmas ügyes kezeket is, amelyek a lehető legjobb helyekre tették a kiállításra szánt tárgyakat, festményeket, serlegeket, csak az elismerés hangján lehet megemlíteni. Remélem, hogy a mellékelt fényképek a leírtakat igazolni tudják.

Örömmel láttam, hogy Lajosmizséről még eljött Józsáné dr. Kiss Irén képviselő, dr. Balogh László jegyző, Sebők Márta képviselő, Apró Ferenc képviselő a feleségével, Nagy István  és még sokan mások is.

Kedves látogató vendégeink között volt Hortiné dr. Bathó Edit (Aki beírt Lajosmizse emlékkönyvébe, Jászberény Jász Múzeum igazgatója), Bolla János jászkapitány, dr. Szabó Tamás, Jászberény város polgármestere, a többi megjelent polgármester, de nagyon sok más látogató is megjelent és elismerését fejezte ki a mi kiállításunkról.

Nem tehetem meg, hogy legalább egy köszönő szó erejéig ne említsem meg, hogy a két település testvérvárosi kapcsolatának létrejöttében, megvalósulásában Hortiné dr.Bathó Edit, valamint a regnáló jászkapitány Bolla János cselekedte (Jászberény városának részéről) a legtöbbet.  Köszönet és hála nekik ezért!  Lajosmizse részéről Süveges István Plébános Úr az a személy, aki folyamatosan éltette Lajosmizse jász kötődését.  Nem hagyta megemlékezés nélkül az 1745-ös jászkun redempciót, mindig részleteiben is megemlítve annak máig tartó pozitív hatását.

A kiállításon sokan megjelentek termékeikkel és remélhetőleg üzleteket is kötöttek.

A többi kiállító is derekasan kitett magáért, de nekem a miénk, a Lajosmizsét bemutató kiállítás tetszett legjobban.

Ezen a napon jó érzés volt lajosmizseinek lenni!

 

Itt most mellékletként csatolom a kiállítók névsorát :

 

Halasi Mihály (4 darab kerámia alkotás), Szőrös József (Madonna fafaragás), Estike Idősek Klubja (Két kosár Margaréta mező és Kórus címen), Tóth Rozália (1db tájkép festmény), Széll Ilona (1db. Akvarell), Sápi Szidónia (Főnix című tűzzománc), Skultéti Árpád (1 db tűzzománc), Konyor Józsefné (1db.kerámia tál), Bokor Pálné (1db.kerámia tál),

Szabóné Mizsei Júlia (1db festett kerámia),

Fazekas szakkör Vinnainé Csurpek Ágnes vezetésével 11 db fazekas alkotás

Banka Erzsébet (3 db festmény : Vízpart nyugalma, Kécskei kis utca, Tájkép

Terenyi Istvánné : 2 db tűzzománc : Kereszt, Három királyok, Kisjuhász Lászlóné (Betlehem című alkotása), Kollár Lajosné (Betlehem csuhéjból), Kollárné Mengyi Ágnes (2db rongykép), Dudás Piroska (1db. Gobelin Ady címmel)

Kiállítók még : Czigány Erika ékszerkészítő,  Dr. Svébisné Gombkötő Gizella,

ELEGANTISSIMA Sápi Enikő női szabó,  FAMÍLIA  SZALON  Novák Györgyné egyéni vállalkozó, GOMÉP  KFT ,  GEOSENSE  KFT  Józsa Vendel,

Házisweets  Édesipari KFT,  Johanna KFT,  Lajosmizse Város Művelődési Háza és Könyvtára,  Lajosmizse Város Önkormányzata, Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye, Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola és Kollégium,  Lajosmizsei Gazdák és a Gazdakör tagjainak terményei,  Magyarvíz KFT,  Meserét Lajosmizsei Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde,  Mézes Maci Bt.  Mizse Pack Nyomdaipari KFT,  Novus 90 Víztorony KFT,  Orbán Antal,  Rimóczi-Art-a Grillázsvarázs,  Sebők Audit Könyvvizsgáló Kft.–Sebők Márta,  Shadom Hidrogép Kft,  Szórád Péter,  Tanyacsárda Kft.,

Sólyom János

 

Rigó Pál fotói:

 

Kategória: Friss, helyi, jász | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?