Háztáji (haszon) állattartás – 18. rész

A baromfi – 7. rész

Mai részünkben a csibék etetésével, nevelésével foglalkozunk.

Hogyan etetjük a csibéket?

A naposcsibéket megérkezésük után mindjárt meg is etethetjük. Adhatunk kukoricadarát vagy hámozott kölest.

Az etetés 10-15 percig tart, utána pedig az állatokat a kotlós alá tesszük vagy a ládába helyezzük. Az első időben célszerű az etetéseket három óránként megismételni. Gondosan figyeljük, hogy az állatok mennyit esznek. Az ivásra tanítsuk meg a csibéket. Egyenként kézbe vesszük és az ottlevő itatóedénybe érintjük a csőrüket.

A naposcsibéket először papírlapra vagy pedig erre a célra készített lapos, 80 cm hosszú, 20-25 cm széles, alacsony oldalfallal ellátott tálcára szórt szemes eleséggel etetjük. Itatóedény céljára az olyan cserépitató alkalmas, amibe az állatok nem tudnak bemászni. Az etetéshez és itatáshoz legyen megfelelő hely. Az etető- és itatóedények mindenkor tiszták legyenek. Egy-egy etetés 15-20 percnél ne tartson tovább. A szemes eleséget és a keveréktakarmányt etessük válogatva. Ezenkívül ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem. A reszelt sárgarépa és a csírázott gabonamagvak helyettesíthetik a zöldet. Igen jó szolgálatot tesz az is, ha a nevelőhelyiség ablak melletti sarkaiban gabonamagvakat ültetünk el úgy, hogy mire a csibék 5-6 naposak lesznek, az ott kikelt zöldet csipegetni tudják.

Hogyan osszuk be az etetéseket?

Napi hatszori etetéskor célszerű a következő beosztás: az első etetés keveréktakarmány, a második dara, a harmadik keverék, a negyedik dara, az ötödik keverék, a hatodik etetés dara. A nedvesített keveréktakarmányokat a következő etetésig ne tegyük el a csibéknek, mert megsavanyodik, a maradékot mindig azonnal adjuk a kifejlett baromfiknak.

Nagyon fontos, hogy a csibék jó étvággyal egyék a takarmányokat és hogy kellő mennyiségben megkapják mindazt, ami gyors fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges.

Gondoskodjunk arról, hogy vitaminok is legyenek a takarmányban. Csukamájolaj, amit 0,5%-ban juttathatunk az állatoknak, sokszor nehezen hozzáférhető. A gabonamagvak csírája, lucerna, fűfélék, sárga- és céklarépa mind alkalmasak arra, hogy a vitaminokat megfelelő mennyiségben biztosítsák az állatok részére.

Milyen keveréket etessünk?

A keveréktakarmány összetételét az dönti el, hogy az egyes takarmányféleségekből mi áll rendelkezésre. A csibékkel célszerű a következő keveréket etetni:

 • 20% korpát
 • 12% lucernalisztet
 • 25% kukoricadarát
 • 20% árpát
 • 20% húslisztet
 • 3% futort (takarmánymész).

Az így összeállított keveréket gondosan összekeverjük és az etetési rend szerint, nedvesített állapotban főtt tojással, reszelt sárgarépával vagy céklával összekeverve adjuk az állatoknak.

A keveréktakarmányból mindig csak annyit adjunk az állatoknak, amennyit egy etetésre elfogyasztanak. A következő etetésre mindig friss keveréket kell készíteni. De etethetjük a keveréktakarmányt önetetőből is, ahonnan száraz állapotban, tetszés szerinti mennyiségben fogyasztják az állatok.

Általában minél változatosabban és minél több takarmány felvételére serkentjük az állatokat, annál jobb eredményt tudunk elérni. A szemes eleségekből a kukorica, az árpa és búzaocsú, továbbá a hántolt köles jönnek szóba. Ezeket váltakozva adjuk a csibéknek. Ügyeljünk arra, hogy este az utolsó etetésre lehetőleg mindig kukoricadarát adjunk, mert a reggeli etetésig elegendő idő van annak megemésztésére és feldolgozására.

Hogyan takarmányozzuk a csirkéket a második héttől kezdve?

A második héten etessünk naponta ötször. Reggel adjunk keveréktakarmányt, majd szemes eleséget. Délben keveréktakarmányt, délután és este pedig szemes eleséget. A darák szemnagyságát fokozatosan növeljük, kerüljük azonban a lisztes darákat, mert abból nagyon nagy a pazarlás. A darákat inkább szitáljuk ki, és a lisztes részt a keverékben használkuk fel. A száraz önetetőbe rakjunk keveréktakarmányt. Nem szabad megfeledkeznünk a zöld etetésről sem. Ha a kifutó kopár, adjunk állandóan jó minőségű, gyenge füvet, vagy lucernát. Ha lucerna nem lenne még, akkor pótoljuk sárgarépával, vagy csíráztatott gabonamagvakkal.

A második héttől a következő keveréktakarmányt ajánljuk:

 • 25% korpa
 • 15% lucerna
 • 15% húsliszt
 • 25% kukoricadara
 • 15% árpadara
 • 5% futor

A keveréktakarmányt etessük morzsalékos állapotban. Keverjük össze főtt burgonyával vagy reszelt répával, vagy szecskázott zölddel, mert így többet esznek a csirkék.

A 6 hetes csirkék tartása és takarmányozása

Hathetes kor után a növendékek nevelése már könnyebb, mert állandó fűtésről nem kell gondoskodnunk. Ebben az időben megkezdhető az ülőrudakra való szoktatás. Nagy gondot kell fordítani arra is, hogy az ólban állandóan jó levegő legyen, nehogy az ól bepárásodjék. Ebben a korban célszerű a növendékek selejtezése is. A lemaradt és nem megfelelően fejlődő egyedeket helyezzük el külön ólakba és ott gondosabb kezeléssel, jobb takarmányozással javítsuk fel.

6 hetes korban etessünk naponta négyszer. A négyszeri etetéskor kétszer keveréktakarmányt, kétszer pedig szemes eleséget adjunk. Esete most is kukoricát etessünk. A daraadagot fokozatosan növeljük. Így érhetjük el, hogy az árpát szemesen, a kukoricát pedig durva dara alakjában ehetik az állatok. A keveréktakarmány összetétele ugyanaz lehet még, mint a fiatalabb állatoké.

Az ól tisztántartásáról is fokozatosabban kell gondoskodni. Feltétlenül szükséges a mindennapos takarítás, a hetenkénti nagytakarítás és havonta egyszer a meszelés, hogy az ól tiszta legyen. A csirkék 8-10 hetes korra elérik az 50-60 dekás súlyt, s így már mint rántani való árut értékesíteni lehet. A fölös számú kakasokat is ekkor selejtezzük és értékesítjük.

A növendékállatok minél többet tartózkodjanak most már szabad kifutóban. Leghelyesebb, ha tágas, korlátlan kifutó áll az állatok rendelkezésére, ahol a szükséges zöldmennyiséget és vitaminokat maguk gyűjthetik össze. Ha erre nincs lehetőség, és a növendékeket zárt udvaron tartjuk, úgy állandóan kell gondoskodni a zölt etetéséről. Kedvező időjárás esetén a 10 hetes csirkék vándorólban is elhelyezhetők, mindenesetre azonban helyes, ha ebben az időben már szétválasztjuk a jércéket a kakasoktól.

Hogyan gondoskojunk a 3 hónapos növendékekről?

Az eredményes növendéknevelés egyik alapfeltétele, hogy az állományt állandóan válogassuk, a nem megfelelően fejlődő egyedeket húsra értékesítsük. A jércék és kakasok különválasztása bár kívánatos, erre csak a nagygazdaságokban van lehetőség. A kistenyésztő helyesen jár el, ha fölös számú kakasait időben értékesíti és a jércék között csak a továbbtenyésztésre szánt növendék kakasokat tartjuk meg. Így a jércékkel nevelhetők a növendék kakasok is.

A 12 hetes kor után, amikor állományunknak egy részét már húsra tudjuk értékesíteni, a további állandó selejtezéssel a gyöngébb, visszamaradt egyedeket is eltávolíthatjuk az állományból. Egészséges, jól edzett jérceállományt csakis megfelelően tágas kifutóban nevelhetünk.

Háromhónapos kor után fokozatosan rátérünk a felnőtt állatok takarmányozási rendszerére. A napi háromszori etetésből kétszer, reggel és este szemeleséget, délben pedig keveréket adunk. A takarmányadatot itt sem lehet még korlátozni, hisz a fejlődő szervezet megkívánja, hogy minél több takarmányt vegyen fel. Ebben a korban az állatok általában már napi 10-12 dkg takarmányt fogyasztanak. A keveréktakarmány összeállításakor a rendelkezésünkre álló készletek figyelembe vételével minél változatosabb keveréket állítsunk össze. Ha tenyészanyag nevelésére törekszünk, akkor fehérjében dúsabb magféleségeket és keveréktakarmányt adjunk, míg ha hízlalásról van szó, akkor kukoricát etessünk.

Következő részünkben szó lesz többek között az őszi-téli tyúktartásról, jércék és kakasok neveléséről.

Kategória: Háztáji állattartás, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?