Háztáji (haszon) állattartás – 37. rész

A szarvasmarha – 8. rész

Hogyan takarmányozzuk a növendék üszőt?

A növendék üsző takarmányozásának nyáron a legelő, télen a széna, silótakarmány, répa, tavaszi szalma, pelyva adja az alapját. Télen a 3/4 éves üszőknek 3-4 kg szénát, 10 kg répát, 6-8 kg silótakarmányt és 1,5 kg abrakod adhatunk. Éves kor után az abrak és a széna már kevesebb is lehet, pl. 2 kg lucernaszéna, 3-4 kg takarmányszalma, 12-15 kg silókukorica szilázs, abrak 1, legfeljebb 1,5 kg.

Ha van elegendő jó szénánk, silótakarmányunk és pelyvás répából is jut elég, az abrak el is maradhat. Ilyenkor az üsző napi sóadagját (minden 100 kg élősúlyra 1 dkg sót) oldjuk fel vízben és öntsük a pácra, vagy tegyünk eléje a vályúba nyalósót. Az egyévesnél idősebb növendék üsző nyáron éjjel-nappal kint lehet a legelőn mindaddig, míg a hűvös őszi éjjelek be nem köszöntenek.

Hogyan takarmányozzuk a tenyésztésre szánt bikaborjút?

Tenyészbikát csak akkor érdemes nevelni, ha az törzskönyvezett, jól tejelő tehéntől származik. Ma már nem vesznek meg olyan bikát tenyésztésre, amelyiknek az anyja nem törzskönyvezett.

A bikaborjaknak hosszabb ideig és több tejet kell kapni, mint az üszőknek. A túl sok tej itatásával azonban nem lesz a borjúból jobb tenyészállat, sőt, inkább elpuhul, elkényesedik és emellett sokkal drágább is a felnevelése. Elválasztása után a bikaborjúnak2,5 kg abrakkeveréket, 3,5-4 kg szénát és 5-6 kg lédús takarmányt adjunk. A 3/4 éves növendékbika szénaadagját 5 kg-ra, 1 éves korában 6 kg-ra, 1,5 éves korában 7-8 kg-ra emelhetjük. A zab-, árpa-, kukoricadarából, extrahált napraforgódarából, lenmag-, tökmagpogácsa-darából készített abrakadagot is fokozatosan addig emelhetjük, amíg a 4-4,5, esetleg 5 kg-ot el nem érjük. Az abrakból ne hiányozzék a mész és a só.

Az abrakon és szénán kívül télen 4-5 kg murokrépát vagy takarmányrépát, nyáron 6-8 kg jó zöldtakarmányt etessünk. A növendékbikákat éves koruk után is bőségesen kell takarmányoznunk. A bikákat ugyanis hamarabb vesszük tenyésztésbe és arra is gondolni kell, hogy eladáskor jól fejlettek legyenek, jó testformákat mutassanak.

Hogyan gondozzuk a növendékbikát?

Jó tenyészállatot nem lehet nevelni alapos jártatás, mozgatás, friss levegő, napfény nélkül. A napi 5-6 kilométeres jártatáshoz természetesen fokozatosan szoktassuk a bikát és ne siettessük, de ne enegdjük ellegelészni sem útközben. A jártatást ne hagyjuk el egy napra sem és ne féljünk kimenni a bikával akkor sem, ha zordabb az idő. Napközben, amíg az idő hidegre nem fordul, az udvaron vagy a kertben, árnyékadó fák alatt elkerített karámban lehet a növendékbika, de lehet földbevert karóhoz pányvára is kötni.

A növendékbika bőrápolására, de méginkább a körömápolására jobban ügyeljünk, mint az üszőkére. A tenyésztők a szabályosan nőtt szarvú bikákat jobban kedvelik. Ezért ha a növendékbika szarvai nem megfelelő irányban nőnek, féléves korukban tegyünk rá szarvidomítót. Az állatot egyéves koráig orrkarikával is el kell látni. A növendékbikával bánjunk mindig határozottan, de sohase legyünk hozzá durvák. Játszadozni ne engedjünk vele, mert az ilyen játékos növendékekből lesznek később a rosszindulatú, ingerlékeny, elvadult bikák.

Hogyan neveljük fel a tinónak szánt borjút?

A tinónak szánt borjú 10 hetes kora után már nemigen kap tejet. A tinóborjakat elválasztás után is takarékosan neveljük, ez azonban semmi esetre sem jelentheti a szűkös, fukar takarmányozást. Az így nevelt tinó azután sem igásnak, sem hízónak nem lesz jó.

Elválasztás után ne vonjuk el tőle azonnal az abrakot, hanem csak akkor, amikor már elegendő szénát, répát, silótakarmányt eszik. Nyáron jó legelő mellett elmaradhat az abrak, ha kiegészítésül szükség szerint pillangós zöldtakarmányt is adunk. Éves kora után, ha 3-4 kg jó pillangós szénát etetünk a tinóval és mellé jut elegendő szilázs, répa, jó kukoricaszár, takarmányszalma, nincs szüksége abrakra. Nyáron ilyen korában már éjjel-nappal kint lehet a legelőn.

A herélés idejét aszerint szabjuk meg, hogy hizlalásra neveljük-e a tinót vagy igázásra. Ha hizlalásra szánjuk, még az elválasztás előtt, 6-8 hetes korban vágassuk ki. Ha igázásra szánjuk, várjunk a heréléssel 3/4-1 éves korig, hogy kissé durvább, erősebb csontú legyen.

A tinó nem kényes az elhelyezésre, és ha a helye száraz, nem huzatos, jól eltűri a hideget is. A gondos bőrápolást és körömápolást azonban a ridegebb tartás mellett sem szabad elhanyagolni. A tinót 2,5-3 éves korban tanítsuk be, mert a túl korán dolgoztatott tinó hamar elhasználódik.

Hogyan állítsuk össze a tehén alaptakarmányát?

Alaptakarmánynak nevezzük azt a takarmányadagot, amely elegendő táplálóanyagot tartalmaz a tehén életének fenntartásához és bizonyos csekélyebb termeléshez is. Az alaptakarmányt szálas és lédús takarmányokból állítjuk össze.

Ha tehenünknek naponta 3-4 kg rétiszénát, 10 kg kukoricaszárat, 10-15 kg répát, néhány kg pelyvát adunk alaptakarmányul, már nemcsak az életét tartja fenn, hanem 2-3 liter tejet is tud termelni.

Ha több szénát és több répát etetünk, akkor több táplálóanyag jut a tejtermelésre, mert az életfenntartáshoz szükséges mennyiségetmár az előző kisebb adaggal is megadtuk. 4-5 kg jó széna, 15-20 kg répa, 20-25 kg jó silótakarmány, 3-4 kg takarmányszalma, 2-3 kg pelyva már 10-12 kg tej termelésére is elegendő anélkül, hogy abrakkal kellene kipótolni.

Mi a tejelési pótabrak?

Ha az alaptakarmány az életfenntartáson felül még 10 liter tej termelésére elegendő, a tehén azonban 15 liter tejet ad, az 5 liter tej termeléséhez szükséges táplálóanyagot hozzá kell pótolnunk az alaptakarmányhoz. A tehénnek olyan takarmányt kell adnunk pótlékul, amelyiknek egy kg-jában több a táplálóanyag, mint ugyanannyi szénában vagy répában. Ilyen takarmány az abrak, ameylet tejelési pótabraknak nevezünk.

A tejelési pótabraknak mindazokat a táplálóanyagokat és olyan arányban kell tartalmaznia, amelyek a tejtermeléshez szükségesek. Az egyes abrakféleségeknek azonban nem egyforma a táplálóanyag-tartalma. Így pl. 1 kg napraforgódarában annyi fehérje van, amennyi 6 liter tej termelésére volna elég, de a benne levő többi táplálóanyagféleség csak 2 liter tejre elegendő. A kukoricadarában a többi táplálóanyagból van több és a fehérjéből kevesebb. Így 1 kg kukoricában levő fehérje 1,5 liter tejre, az egyéb táplálóanyagok 3 liter tejre elegendők. 1 kg jó minőségű búzakorpa mind a fehérjéből, mind az egyéb táplálóanyagokból 2 liter tejhez szükséges mennyiséget tartalmaz. Ha magában etetnénk a napraforgódarát, sok fehérjét pazarlunk, ha csak kukoricadarát adunk, hiányzik a fehérje.

Hány liter tejre adjunk alaptakarmányt?

Minél több tejre elég az alaptakarmány, annál kevesebb abrakot kell etetnünk és annál olcsóbban tudjuk termelni a tejet. Ha pl. tehenünk 16 liter tejet ad és az alaptakarmány 6 liter tejre elegendő, akkor 10 liter tejre kell adnunk pótabrakot.

Keverjünk össze 50 dkg kukoricadarát, 15 dkg búzakorpát, 15 dkg árpadarát és 20 dkg napraforgódarát tejelési pótabraknak. Ennek az abrakkeveréknek minden kg-ja éppen 2,5 liter tej termeléséhez elég. Egy literre tehát 40 dkg kell belőle, a 10 liter tejhez 4 kg szükséges. Ha az alaptakarmány 12 literre elegendő, akkor még csak 4 litert kell pótolni és ehhez naponta 1,6 kg abrakkiegészítés szükséges.

Mennyi só és takarmánymész kell a tehén abrakjához?

A sót egy állat sem nélkülözheti, így a tehén sem. Mivel takarmányadagjában nincsen elég só, külön kell pótolnunk. A fejős vagy szárazonálló tehénnek naponta 3-4 dkg sóra van szüksége. A napi adagot vagy az abrakba keverjük, vagy vízben feloldva adjuk a páchoz. Jobb azonban, ha a tehén előtt mindig van a vályúban egy darab nyalósó és abból annyit fogyaszt, amennyire szüksége van.

10 liter tejjel csaknem 3 dkg meszet ad ki a tehén. Ezenkívül a saját szervezetének is szüksége van naponta 3-4 dkg mészre. 1 kg lucernaszénában kb 2 dkg, 1 kg rétiszénában 1/2-1 dkg, 1 kg borsószalmában 2 dkg mész van, viszont a kukoricadarában, olajpogácsákban, korpában alig van mész. Így ha a tehén 5 kg jó pillangósszénát, vagy 6-7 kg jó rétiszénát, vagy 20-25 kg pillangós zöldtakarmányt kap, az bőségesen fedezi egész mész-szükségletét. Ha kevés a szénánk és sok gabonadarát, korpát, répát, kukoricaszárat etetünk, minden kg abrakhoz legalább 2 dkg, vagyis egy evőkanálnyi takarmánymeszet kell adni.

Következő részünkben a legeltetéssel kapcsolatos tudnivalókról lesz szó.

Kategória: Háztáji állattartás, kultúra, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?