Háztáji (haszon) állattartás – 40. rész

A szarvasmarha – 11. rész

Hogyan határozzuk meg a szarvasmarha korát?

Az életkor meghatározására alapul szolgál a tejfogak kiváltódása és sorbanövése. A két középső fog (fogófogak) 1 3/4 éves, az ezektől jobbra és balra levő két fog (belső középfogak) 2,5 éves, a mellettük levő egy-egy fog (külső középfogak) 3 éves és a széleken lévő úgynevezett szegletfogak 4 éves korban váltódnak. A kiváltott metszőfogak általában félév alatt sorba nőnek és ezután kezdenek kopni. A későbbi életkorokat a rágólap alakjáról ismerhetjük fel. A nyelv felőli részen a fényes, fehér zománburkot fokozatosan sárgásfehér színű rágólap foglalja el. Az ún. rágólap 6-7 éves korban félig, 9-10 éves korban már egészen elfoglalja a nyelvi felületet. A fogak kihullására 12-14 éves kortól kezdve számíthatunk.

Kevésbé megbízhatók az életkor meghatározására a tehén szarván látható körkörös, gyűrűszerű elvékonyodások, a szarvgyűrűk. Ezek a bemélyedések akkor keletkeznek, ha a szarv növekedése közben valami táplálkozási zavar érte a tehenet és a szarvnak gyérebben jut táplálóanyag, tehát ebben az időben vékonyabban nő. Amikor a tehén növeli a magzatát és amikor frissfejős, elvonja a szarvtól a táplálóanyagot és megjelenik a szarvgyűrű. Az első szarvgyűrű az első vemhességgel jön, tehát a szarvgyűrűk számához 2,5-3 évet hozzá kell számítani, hogy a tehén korát megkapjuk. Ha két gyűrű kétszer akkora távolságra van egymástól, mint a többi, ez azt jelenti, hogy egy évben kimaradt az ellés. Az ilyen kétszeres távolságú gyűrűknél nem egy, hanem 2 évet kell számítani. A jó tejelő tehén szarvgyűrűi mélyebbek, mint a gyenge tejelőké.

Milyen legyen a tehénistálló?

A tehén életének nagy részét az istállóban tölti, még akkor is, ha nyáron legelőre járhat, vagy nyári jászolhoz kötjük. Az egészséges állattartás, tiszta, jó minőségű tej nyerése pedig csak az olyan istállóban oldható meg, amelyik véd az időjárás viszontagságaitól,világos, tiszta levegőjű, száraz, könnyen tisztítható és fertőtleníthető, továbbá elég tágas, kényelmes helyet biztosít az állat számára.

A tehén állása legyen legalább 2,75 m hosszú, 1,30-1,40 m széles. A borjú számára lehetőleg készítsünk ketrecet és az 1,50-1,80 méter hosszú és 1,30 méter széles legyen. Ha csak elválasztásig akarjuk a borjút ketrecben tartani és úgy készítjüjk a ketrecet, hogy az szétszedhető legyen, lehet kisebb is, 1 méter széles és 1,30 méter hosszú. A jászol 45-50 cm széles és 30-35 cm mély legyen. Az állás végén, 10-15 cm szélesen húzódó, 8-10 cm mély vizelet-elvezető árok legyen. A vizeletcsatornától a falig 2 méter legyen a távolság.

Hogyan tisztogassuk a tehenünket?

A bőrkorpázás, a faggyúmirigyek váladéka, a trágyából, takarmányból, levegőből az állatra jutó szennyeződés felgyülemlik a bőrön és eltömi a bőr apró nyílásait, viszketést, esetleg bőrgyulladást okoz. A szennyezett bőr nem tudja a felesleges hőt elpárologtatni és akadályozza a bőrlégzést. Az állat nem érzi jól magát, romlik az étvágya és csökken a teje. A piszkos, trágyával szennyezett tehénről a fejéskor igen sok szennyeződés és káros csírák tömege hullik a tejbe. Az ápolatlan szőrzetbe könnyen befészkelődnek az élősködők. A tehenek naponkénti alapos tisztogatása ezért nem maradhat el. A szőr és bőr ápolásának eszközei a kefe és a vakaró. A vakaróval fellazított szennyeződést kefével kell eltávolítani a szőrből. Tisztogatáskor a tehén egész testét jól át kell kefélni, különösen a nyakat és a test alsó részét. Ügyelni kell, hogy a vakaró fogai ne legyenek élesek, hegyesek, ne sértsék fel az állat bőrét és hosszú húzásokkal, nem túl erősen nyomva használjuk. A könnyen felsérthető testrészeket csak kefével tisztogassuk. Tartsunk külön vödröt a farokmosásra, és mossuk is ki rendszeresen. A naponkénti tisztogatás során keféljük meg a tőgyet is könnyű kézzel és tapintsuk meg, nem találunk-e benne valami rendellenességet.

Mit tegyünk, ha tetves vagy bögölylárvás a tehén?

Tisztogatáskor nézzük meg mindig alaposan, nem találunk-e a szőr között tetveket, serkéket. Leginkább a szarvtőben, járomélen, faroktőben, szemhéjon fészkelik be magukat. A tetvektől ellepett részt dörzsöljük be 1 rész petróleum és 1 rész olaj keverékével vagy kreolinoldattal. A bedörzsölést 4-5 naponként ismételjük meg, amíg a serkék is el nem tűnnek.

Tavasszal és nyár elején gyakran látni a szarvasmarha hátán, ágyékán féldiónyi kiemelkedő csomókat, amelyeknek a tetején kis nyílás van. Ezekben a dudorokban fejlődnek a bagócs légy lárvái (bögölylárvák). Egy állaton sokszor száz ilyen csomó is található. A lárvák nemcsak a bőrt teszik tönkre, hanem a tehén kevesebb tejet ad és leromlik. A bögölylárvás daganatok megjelenését április 15 és június 30-a között fokozottan kell figyelni és a bögölylárvát el kel pusztítani. Bögölylárvás szarvasmarhát legelőre, vásárra hajtani nem szabad. Irtásukra a dudorodáson levő nyílásba egy rész fakátrányból és három rész növényi olajból készített keveréket, vagy külön erre a célra vásárolható bögölyirtószert kell bedörzsölni. A bekenés után 1/2-1 óra múlva a nyílásból sárgás váladék szivárog és a lárva rövidesen elpusztul.

Hogyan ápoljuk a tehén körmét?

Az állandóan istállóban tartott, keveset kijáró tehén körme gyorsabban nő, mint ahogy kopik. Ha a körömhegy állandóan tovább nő, akkor felgörbül, meggyűrődik. Az állat ilyenkor nem tud a kemény szarutalpon állni, testsúlya mindinkább hátra, a puhább szarusarkakra helyeződik át. Ezeket nem védi olyan vastag szaruréteg és így  megzúzódnak, fájdalmassá válnak. A zúzódásokból fekélyek, izületi és ínhüvely gyulladások is keletkezhetnek. A papucskörmű, ollóskörmű tehén még enni sem áll fel szívesen, leromlik, teje csökken. Minél jobban elhanyagoljuk a körmöket, annál nehezebb helyrehozni, mert nemcsaka köröm szarutokja, hanem az izületek, csontok és a lábállás is elformálódik. Megelőzésül lehetőleg 4-5 havonta, de legalább tavasszal legelőre hajtás előtt 1 hónappal, és ősszel a legeltetés befejezésekor végezzük el a körömápolást. A rendszeres körömápolási munka a körmök megrövidítéséből és a talp kifaragásából áll. A körmözés elvégzését bízzuk szakértőre, mert a túlságosan kifaragott talp könnyen megzúzódik és sok bajt okoz.

Utolsó részünkben a hizlalásra szánt borjak és marhák etetésével kapcsolatos tudnivalókról lesz szó.

Kategória: Háztáji állattartás, kultúra, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?