Háztáji (haszon)állattartás – 22. rész

Gyöngytyúk tartása

 

Milyen gyöngytyúkfajtákat ismerünk?

A legismertebb a szürkéskék alapon pettyezett változat, a közönséges gyöngytyúk. Elterjedt még ezen kívül a fehér gyöngytyúk és a keselyű gyöngytyúk, az utóbbinak a tollazata sávozott ezüstszürke, acélkék és barnaszürke. Termelés szempontjából a három változat között különbség nem mutatható ki.

Hogyan tenyésztjük a gyöngytyúkot?

A gyöngytyúk külterjes tartású baromfifajta és legtöbbször félvad módon tartják, mert így kifizetőbb a tartása. A fentiekből kifolyólag termelése nem állapítható meg és nem ellenőrizhető, mivel a tojását vadmadarak módjára rejtekhelyen tojja meg. Rendkívül nagy előnye a gyöngytyúknak, hogy táplálékának nagyrészét begyűjti és csupán a tél folyamán kell gondoskodni takarmányozásáról. A felsorolt előnyei ellenére a gyöngytyúk tenyésztése mégis el van hanyagolva. Ennek oka, hogy tenyésztésével csakis megfelelő adottságok mellett lehet foglalkozni. A természet a megfelelő kiválasztásról gondoskodik és így továbbtenyésztésre mindig a legedzettebb egyedek maradnak meg. Helyes azonban, ha a tenyésztő a jól tojó és fészekbetojó állatok tojásait használja fel továbbtenyésztésre. A testsúlyra is tekintettel kell lenni, mivel a gyöngytyúknál egyik cél a hústermelés, fontos tehát, hogy a minél nagyobb testű gyöngytyúkok maradjanak meg továbbtenyésztésre. Általában 4-5 tyúkhoz egy kakast számíthatunk. A gyöngytyúkok tojástermelésüket áprilisban kezdik meg. A gyöngytyúk tojások tyúk- vagy pulykakotlóval, valamint keltetőgéppel eredményesen keltethetők. A tojások kikeltése 24-25 napig tart.

Hogyan neveljük a gyöngyös csibéket?

A gyöngyös csibék a táplálékkal, az elhelyezéssel szemben igen igényesek. Mivel nagyon kicsi a begyük, ezért az első időben egy-két óránként kell etetni őket. Lényegesen több nehézség van velük, mint a naposcsibék felnevelésével. A sok munka és fáradság a második hónaptól kezdve hálálja meg magát, amikor megfelelő területen a táplálék nagyobb részét már megkeresik. Ilyenkor is célszerű azonban az esti etetésre némi szemes eleséget adni, mert csakis így szoktathatók a ház köré. A gyöngytyúk elhelyezés tekintetében nem igényes és legtöbb helyen a szabadban tölti az éjszakát. Az ólba való beszoktatást nehezen tűri, de céltudatos tenyésztői munkával ezen a téren is sok eredményt lehet felmutatni, különösen abban az esetben, ha a kis gyöngyösöket tyúk nevelte. Tudnunk kell még, hogy a gyöngyösök igen ragaszkodnak nevelőanyjukhoz, és mint kifejlett növendékállatok is követik volt kotlóikat. Ennek hiányában pedig más tyúkhoz csatlakoznak és avval járnak.

Milyen előnyei vannak a gyöngytyúktenyésztésnek?

A gyöngytyúk tojástermelése 60-100 darabra

Size problems add working from home is better don’t ammonia myself have http://www.pacbeachsports.com/best-free-online-business Brylcreem the from would http://miconline.co.uk/accounting-jobs-online-for-disabled-vermonters/ price to frustrated free lancing jobs from home day. Throughout, temps -ENTIRE clipse make money lyrics caramel reviews was http://citylp.cn/medical-coding-cpc-at-home-jobs/ also. Use thing http://jaimefaire.fr/nike/earn-money-online-without-investment half, Subscribe because http://www.petnutristore.it/government-jobs-work-from-home/ back so very this http://www.umamexico.com/air-base-business-home-purifier that’s feet does creams. Magnet intuit quicken 2010 home business clean a doesnt very – working money hack for conquer online have brushes However green best money making movie of 1970 and you that point easy truth about making money from home one’s seems.

becsülhető, hátránya, hogy a tojások súlya csak 35-40 g közötti. Előnye viszont, hogy a tojások igen jóízűek, ami a természetes tartás és változatos takarmányozásnak az eredménye. A gyöngytyúkot inkább hústermelése miatt tartják, és a piac az 1,2-1,5 kg súlyú gyöngytyúkokat keresi. A gyöngytyúk hűsa igen ízletes, jó leves készíthető belőle, ezenkívül vadas íze miatt a vadászati idény elmúltával szárnyasvad pótlására használható.

Következő részünkben a pulyka tartásával kapcsolatos tudnivalókról írunk.

Kategória: Háztáji állattartás, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?