Így készültek Lajosmizse kabalái

Pénteken nagy sikerrel zajlott az iskolában a helytörténeti verseny, ahol az egyik feladat a város kabalájának elkészítése volt. Lapunk különdíját, amelyet Ancsin János és Bagó István is támogatott MagánZoo belépővel és mézzel, a 8.b kabalafigurái, MizsEper Verka és MizsEper Vendel kapta. Marketinges szemmel, de lokálpatrióta és jász szemmel nézve is magasan ez a páros figura tűnt a legalkalmasabbnak, hogy városunk kabalafigurái legyenek!

MizsEper Verka és MizsEper Vendel

A helytörténeti vetélkedő egyik feladata egy Lajosmizsét jelképező kabala elkészítése volt. Hosszas töprengés után megszületett az ötlet: jász párt fogunk készíteni.

A megvalósításnál az egyik alap szempont az újrahasznosítás volt, ezért a babák használt fehér kesztyűből készültek, amiket mosható tömőanyaggal béleltünk ki. A másik alap szempont, hogy kabaláink tükrözzék a jászok külső jegyeit, foglalkozásukat, a település régi és új jellegét.

A babák haja barna fonalból, a szemük sötét színű gombokból készült, hiszen sötét haj- és szemszín jellemzi a jászokat.  A kalap, a tarisznya és a mellény a jászok pásztor életmódjára utal. A település régi jellegét a három szamóca jelképezi, mint Lajos, Mizse és Bene. A kék és fehér színek a jelenlegi Lajosmizsét tükrözik.  A női baba kezében látható keszkenő jász hímzéssel készült, zöld hímzőfonalból fehér vászonra hímezve. A nevek választásánál szintén a jász szellemiség vezérelt bennünket. A fiú kabala a pásztorok védőszentje, Szent Vendel után kapta a MizsEper Vendel nevet, mivel a jászok pásztorkodással is foglalkoztak. A lány kabala a jászok körében gyakori Veronika női keresztnév alapján a MizsEper Verka nevet kapta.

Rónay Csanád, Czigány Dániel és Jáger Alexa – 8.b, felkészítő tanáruk és osztályfőnökük Adonyi Gabriella

Kategória: Friss, helyi, Iskola, jász, kultúra | A közvetlen link.