KÖLTÉSZET NAPI TEADÉLUTÁN A VÁROSI KÖNYVTÁRBAN

Egy kedves, családias hangulatú teadélután keretein belül találkoztunk a „Költészet Napja” alkalmából a Városi Könyvtárban.

Itt a Gárdonyi Teaház jóvoltából sokféle tea kóstolása után kezdtük a versek felolvasását.

P1310975_v__gott

A verseket saját magunk választottuk ki már otthon, olvastuk fel a Könyvtárban, mintegy a versek fontosságának, létjogosultságának igazolására.

A valósághoz hozzátartozik, hogy mindenkinek más-más költő tetszett leginkább, emiatt természetesen a felolvasott versek gyakorlatilag igen széles tartományban, sokféle témát dolgoztak fel. Mintegy saját kedvünkre is olvastuk, no és persze, hogy bizonyítsuk ízlésünk helyességét.

Nagyon sokat emelt a baráti összejövetel színvonalán, hogy Szíjjártó Viki és Schmidt János gitáron több kedves dalt adott elő. Viki és János egyébként a Könyvtár dolgozói. Annyira tetszett a kis műsoruk, hogy háromszor is igényeltük, hogy előadják (Viki énekkel is), János a basszusgitárral jól kísérte Vikit.

Ezen alkalomból szinte biztosan tudhattuk már előre, hogy Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Ady Endre, Kányádi Sándor a kiválasztott költők között lesznek.

Szeleczkiné Marika, aki egyike Petőfi nagy rajongóinak, nagy átéléssel szavalta a Tisza című tájleíró verset. Szabóné Mizsei Julika többek között Radnóti verset szavalt. Talán nem is kellene itt mondanom, hogy jó volt hallani! A verseihez kommentárt is fűzött.

Én Tamkó Sirató Károly „Tengerecki hazaszáll” című verseskötetéből a „Kattentotta” című verset választottam, valamint Ady Endre „Szeretném, ha szeretnének”,a „Dalok tüzes szekerén”, a „Megcsókolom Csók kisasszonyt” és még öt Ady verset olvastam fel.

Varga Marika szintén hozta az általa különösen jónak vélt verseit, hogy meghallgassuk, véleményezzük ezeket. Konyorné Zsóka néni felolvasott néhány Tamkó Sirató verset.

Szíjjártó Viki is felolvasott néhány verset azok közül, amelyek számára a legtöbbet jelentették.

A Viki édesanyja szintén nagy kedvvel olvasott fel verseket.

Ha csak egy rövid időre is, de újból ráéreztünk a versek olvasásának értékére, fontosságára.

Számomra újszerű módot találtak a Könyvtár dolgozói a versek népszerűsítéséhez. Egy kicsit nagyobb reklámozással biztosan sikeres utat jelent a későbbiek folyamán a versek ilyen módon történő megismertetése, megszerettetése.

 

Sólyom János

 

Lajosmizse, 2015-04-11

Kategória: Friss, helyi, kultúra | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?