Közeleg a Tél! – támadnak a fatolvajok

“Winter is coming!” – Közeleg a Tél! – ez nem csak az évszak változására utalt, hanem a vész biztos közeledtére is a remekbe szabott Trónok Harca filmsorozatban (és alapjául szolgáló regényben), akárhányszor is hangzott el.
Cikkünk címe s mottója is ez. Közeleg ugyanis a tél, és nyakunkon a vész, amit a fatolvajok hordája jelent.
A baon.hu-n lehetett múlt csütörtökön olvasni erről ebben a szezonban először, kétes dicsőséget szerezve városunknak (bár a helyi rendőrök és polgárőrök számára ez ékes bizonyítéka hatékonyságuknak).
“Szerdán őrizetbe került egy 41 éves, és egy 48 éves lajosmizsei férfi, akiket azzal gyanúsítanak, hogy aznap reggel egy lajosmizsei területen található erdőből kivágtak 27 mázsa akácfát. Ebből 8 mázsát már egy lajosmizsei tanyára szállítottak, majd ezt követően ismételten visszatértek a bűncselekmény helyszínére és újra megrakták a gépkocsit. Ezt is a tanyájukra vitték, ismét visszatértek, de ekkor már a riasztott rendőrjárőrök tetten érték őket. Így a helyszínen maradt 9 mázsa akácfát már nem tudták eltüntetni. A bűncselekménnyel okozott kár 49 ezer forint. “

“Csütörtök délután azután ismét fatolvajokat fogtak a rendőrök Lajosmizsén. A mizsei részen, a pusztavacsi határhoz közel vágott ki az erdőből 40 akácfát egy apa és a fia. Polgárőrök a járőrözésük során 16 órakor szerencsére észlelték az illegális fakitermelést és a rendőröket riasztották. A tettesek ugyan meglátva a polgárőröket próbáltak elmenekülni, de visszatartották őket a rendőrjárőrök kiérkezéséig. A közel 100 ezer forint értékű kivágott fát, valamint a „favágók” több fűrészét, illetve szerszámát a rendőrök lefoglalták és a két férfit őrizetbe vették. A másik két lajosmizsei fatolvajhoz hasonlóan gyorsított eljárásban kerülnek majd bíróság elé.”

Aztán a bíróság új munkatempója is megmutatkozott, a baon.hu cikke szerint:
“Rekordidő alatt állították bíróság elé azt a négy férfit, akik fát loptak Lajosmizse tanyavilágában. A „rekord” kifejezés egyáltalán nem túlzás: a csütörtökön 15 óra 50 perckor őrizetbe vett apa és fia ügyében pénteken 13 órakor már ítéletet is hirdetett a Kecskeméti Városi Bíróság.
Péntek 9 órakor kezdődött meg az a büntetőper, amelyben a szerdán őrizetbe vett 41 éves, és egy 48 éves lajosmizsei férfiakat vádolták azzal, hogy egy tanyán gazdálkodó erdejéből vágtak ki 27 mázsa akácfát. Ebből 8 mázsát már egyikük alsólajosi tanyájára szállítottak, majd ezt követően ismételten visszatértek a bűncselekmény helyszínére és újra megrakták a gépkocsit. Ekkor érték őket tetten a riasztott rendőrjárőrök. A bűncselekménnyel okozott kár 49 ezer forint.
A két férfit bilincsben vezették a rendőrök péntek reggel a bíróságra. Mint kiderült: még éjjel is dolgoztak a lajosmizsei őrsön azon, hogy ilyen gyors legyen az igazságszolgáltatás. A vádat a Kecskeméti Városi Ügyészség nevében dr. Molnár Ildikó ügyésznő képviselte. Aki bejelentette, hogy az egyik fatolvaj ügyében egyesíteni kívánják a vádat egy ittas vezetés miatti eljárással.

A 41 esztendős N. Zoltán ugyanis – akinek soha nem volt még jogosítványa – júliusban Lajomizse határában ittasan vezette a tulajdonában lévő, forgalmi engedéllyel nem rendelkező Lada Samarát. A férfi a bíróságon elmondta: aznap reggel megivott egy felest, délelőtt pedig 1,5 liter bort, majd délután bement Lajosmizsére a kocsival egy barátja családjáért. Hazafelé próbálták megállítani a rendőrök, de ő menekülőre fogta, végül csak elcsípték.

A júliusi balhét tetézte most a falopással. Október 8-ról 9-re virradó éjjel vágták ki a másik alsólajosi vádlott, V. László szomszédjának birtokáról az akácfákat. Kézi fűrésszel dolgoztak, mert az csendesebb. A fáért szerdán mentek vissza a Samarával és bepakolták a 2-3 méter hosszú szálak harmadát. Ezt követően fogták meg őket a rendőrök.

Az ítélet: N. Zoltán 3 hónap fogházbüntetést kapott 2 évre felfüggesztve. Valamint – az ittas vezetés miatt – 10 évre eltiltották a járművezetéstől. N. Lászlót – aki még nem volt büntetve eddig – 1 év próbára bocsátotta a bíróság.

Alig távozott el a két férfi a Kecskeméti Városi Bíróság épületéből, amikor megjelentek a rendőrök a másik fatolvaj duóval: egy 42 éves férfivel és 16 éves fiával. Őket – mint márt hírt adtunk róla – tegnap délelőtt érték tetten falopás közben. Összesen 62 darab 5-20 centiméter átmérőjű, 3 köbméternyi akácfát termelt ki, melynek az értéke 54 ezer forint.

Az apát, Á. László 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság, melynek a végrehajtását azonban 4 évre felfüggesztették. Azért kapott ilyen súlyos büntetést, mert nem csak a falopás, hanem – mivel a fiával ment lopni – kiskorú veszélyeztetése is szerepelt a vádban. A fiát, ifjú Á. Lászlót egy év próbára bocsátotta a bíró.”

Megkerestük a lajosmizsei rendőrséget, mit tanácsolnak, mivel tudnának az erdőtulajdonosok védekezni. A következő tanácsokat kaptuk:

FIGYELNI-FIGYELNI-FIGYELNI! Igyekezzenek az erdőtulajdonosok bejárni birtokaik, láttatni a mozgásuk, megfigyelni a rendellenes nyomokat. Fentebb is olvashatjuk, az egyik tolvajcsapat is annak köszönhetően lett megcsípve, hogy észlelve lett a kitermelés, és a harmadik fuvarnál lettek lefülelve. Az illegális kitermeléseket mindig jelentsük be a rendőrségen! (Saját tapasztalat: ha azt ígérik, visszahívnak, mert épp eligazítás van, ne higgyünk nekik, ha nem hívnak, addig zargassuk őket telefonon, míg illetékessel nem tudunk beszélni. Én csütörtökön jeleztem, kaptam egy ígéretet, majd vasárnap már feljelentést kellett tegyek, mert újabb, jelentősebb mennyiség tűnt el. Akkor kijöttek, meg is lett a tolvaj, de a kár nem térült meg, a fa nem nőtt vissza.) Ha rendőrségi feljelentést tettünk, mindenképp kérjünk erről írást, példányt a tanúvallomásból, ugyanis ezt jeleznünk kell az erdészet felé is (különben sértettből hipp-hopp gyanúsítottá válhatunk akaratlanul). Ha rendellenességet észlelünk, hívjuk a rendőrséget a 76/356-011-es számon munkaidőben, vagy a 06-20/539-8440-es mobilszámon.

ZÁRJUK LE AZ ERDŐ BEJÁRATAIT! Ne lehessen csak a legszükségesebb helyeken bemenni az erdőbe, különös tekintettel a járművekre (személy- és teherautók, lovaskocsik, egyéb fogatok). Erre megoldás lehet az árkolás.

Árok a fák közt, középtájt egy karácsonyfatolvaj által csonkolt kis fenyő.

Az árokból a földet a külső oldalra dobjuk, ez látványos, és vétlenek véletlenül nem futnak az árokba. Javasolt a három ásónyomnyi mélység és szélesség (ez még sírgödörnek azért kevés), így ha felszalad a kidobott földre egy jármű, annak hasa felfekszik, nem szabadul egykönnyen. Az árok egyik végét hagyjuk kissé ferdére, hogy az erdő apró állatai ki bírjanak evickélni, ha beleesnek.

Szerintünk segíthet még, ha figyelmeztető táblát helyezünk ki jól látható helyekre az erdő köré, ezek rendszeres cseréje, karbantartása ékes bizonyítéka annak mindenki számára, hogy erre az erdőre ügyelnek… (Ilyen táblákat bárki kedvére fabrikálhat a www.says-it.com honlap és egy nyomtató segítségével.) Ez egy olcsó megoldás.

Egy gumilövedékes fegyverrel meglődözött egykori hűtőajtó hihetőbbé teszi a szöveget.

Nem lyukasztja át a fatolvajt se - de kifekteti, az tuti! A benyomódások kb. 3 cm szélesek.

“Nem büntethető, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.”  (Jogos védelmi helyzet – BTK 29. paragrafus)

Mindezzel együtt nem tanácsos szembeszállni a fatolvajokkal, ha egyedül, fegyvertelenül vagyunk kinn (javaslom, kísérővel, legalább egy gázsprével felfegyverkezve járjuk az erdőnk). Ne feledjük: jellemzően csoportosan járnak bűnözni, és általában fel vannak fegyverkezve favágásra is alkalmas eszközökkel (kések, balták, kézi és motoros fűrészek). Legbölcsebb ilyenkor lehetőleg észrevétlen figyelni, feljegyezni a rendszámuk (ha van), megjegyezni a személyleírásuk (ha kamerás a mobilunk, fotózhatunk is), és első adandó alkalommal értesíteni a rendőrséget. Nem állhat ugyanis minden sarkon rendőr, nem láthatnak mindent (még a rendőrállamokban sem). A falopások nyomán növelték ugyan jelenlétük az erdők környékén lehetőségeikhez képest, viszont mindenki a saját érdekében igyekezzen kijutni a saját erdejébe, s ha bármi gyanúsat észlel, jelezze a hatóságok felé minél hamarabb!

 

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?