Lajosmizse hulladékgazdálkodása

A város közigazgatási területét járva az ember érdekes dolgokat tapasztal.……..Hogyan is élünk mi, akik a „Földet nem örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”?

 

A környezetszennyezés talán egyik legbosszantóbb formája a szemetelés. Amikor a gyerek eldobja a csokoládéspapírt és a vele levő szülő nem szól rá, amikor a gépjárművekből dobnak ki utak mellé, erdőkbe, erdő szélekre, elhagyatott területekre háztartási és ahhoz hasonló vegyes települési hulladékot, építési törmeléket, lomokat, gumiabroncsot, elektronikai berendezéseket és még sorolhatnánk. Nem kevésbé elkeserítő az az állapot, amikor egyes ingatlanok használóinak hulladékhalmozása zajlik, a lakókörnyezet kárára.

 

Igen, sokan vagyunk azok, akik felemelik hangjukat ezen szabálysértés-, bizonyos esetekben bűncselekmény ellen, de még nem elegen! Országos szinten romlik a helyzet. Vajon miért? Anyagi okai vannak, esetleg az igénytelenség a magyarázat rá? Van egyáltalán erre magyarázat? Sajnos a legtöbb esetben büntetlenül követik el ezeket az illegális tevékenységeket. A hulladékoktól való szabálytalan megválás súlyos közegészségügyi kockázatokat jelent, ami végeredményben mindenkit érint: levegő- talaj- és víz szennyezés formájában.

 

Hogyan lehetne ezt megszüntetni, megelőzni?

 

Lajosmizse településen működik a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás. Mindenki számára kötelező az igénybevétele. A közszolgáltatás díja a rezsicsökkentésről szóló jogszabály értelmében 2013. év óta változatlan. 120 literes edény esetében például negyedévente 5181 Ft! Az ingatlanhasználóknak szerződést kell kötniük a DTkH Nonprofit Kft. közszolgáltatóval. Ezt megtehetik az ügyfélszolgálaton, csütörtöki napokon 9-11 óráig a Művelődési Házban (Lajosmizse, Szabadság tér 12.) Itt van lehetőség a többlethulladék elszállításához szükséges zsákok beszerzésére is. Kéthetente Házhoz! jön a szelektív hulladékbegyűjtő jármű is! Havonta elviszik a zöldhulladékot is, ami egyébként jobb volna, ha helyben komposztálással kerülne újrahasznosításra. A közszolgáltatással (földrajzilag) nem elérhető külterületi ingatlanok számára is biztosítva van a szolgáltatás igénybevételi lehetőség! A külterületen élő lakosok kommunális hulladékhoz cégemblémás zsákot vásárolhatnak 375 Ft/darab áron és a szelektív hulladékgyűjtési rendszerben elhelyezhetik sárga zsákjaikat is az Attila utcában lévő volt Tűzoltószertár, jelenleg a parkászati egység telephelye előtti közterületen. Kéthetente az alábbi hétfői napokon kora reggeli órákban történik a zsákok elszállítása: március 2., 16.,30., április 13., 27., május 11., 25, június 8., 22., július 6, 20., augusztus 3., 17., 31., szeptember 14., 28., október 12., 26., november 9., 23., és december 7., 21-én. Sárga zsák térítésmentesen beszerezhető a Közös Önkormányzati Hivatal Portáján. A sárga zsákban összelapítva és tiszta állapotban műanyag palackok, egyéb műanyag flakonok, dobozok, csomagolóanyagok helyezhetőek el, továbbá fémdobozok, állateledeles-és egyéb konzervdobozok, valamint papírok, kartondobozok, hullámkarton és újságok.

Üveg hulladék a Tűzoltóság előtti bekamerázott közterületen kihelyezett konténerekbe rakható.

 

Hulladékszállítási szerződés birtokában, évente kétszer 3 m3 /alkalom elszállítandó mennyiségig igénybe vehető az ingyenes házhoz menő lomtalanítás.

Évente kétszer tavasszal és ősszel megszervezésre kerül az ingyenes lakossági elektronikai hulladékbegyűjtés a Tűzoltóság udvarán.

Nagyobb mennyiségű kommunális hulladék, építési törmelék elszállíttatásához konténer rendelhető a közszolgáltatótól, a mellékelt megrendelő kitöltésével a kecskemetugyfelszolgalat@dtkh.hu e-mail címre elküldve.

 

A különböző űrméretű konténerek árai:

5 m3 8 m3 15 m3 20 m3 32 m3
magánszemély részére 14.500 Ft + áfa 23.201 Ft + áfa 43.502 Ft + áfa 58.003 Ft + áfa 92.805 Ft + áfa
gazdálkodó szervezet részére 14.083 Ft + áfa 22.533 Ft + áfa 42.250 Ft + áfa 56.333 Ft + áfa 90.133 Ft + áfa
költségvetési szerv részére 14.083 Ft + áfa 22.533 Ft + áfa 42.250 Ft + áfa 56.333 Ft + áfa 90.133 Ft + áfa
Bérleti díj konténer esetében  
napi díj 2.500 Ft + áfa / nap
havi díj 18.000 Ft + áfa / hó

 

A konténerekben elhelyezhető a mezőgazdasági síkfólia és csepegtetőszalagok is, tehát a mezőgazdaságból élő őstermelők, gazdák részére is van ártalmatlanítási lehetőség.

Ezen túl a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakóba (6000 Kecskemét, Kisfái. 248. Elérhetőség: 76/ 703 893) magánszemélyek is beszállíthatnak hulladékot 15 000 Ft/ tonna + áfa áron.

Veszélyes hulladék nem szállíttatható a közszolgáltatás keretében, erre szakosodott és engedéllyel rendelkező szolgáltató a kecskeméti telephellyel rendelkező Design Kft. (6000 Kecskemét, Ipar u. 6.) Elérhetőség: 76 485 046.

 

További hasznos információk olvashatók:

https://dtkh.hu/Pages/hullad%C3%A9klerak%C3%B3k-hullad%C3%A9kudvarok

 

A hulladékról szóló törvény alapján ingatlanon ellenőrizetlen körülmények között elhelyezett vagy elhagyott hulladék elszállításának és kezelésének kötelezettsége a hulladék tulajdonosát vagy korábbi birtokosát terheli. Ha a hulladék tulajdonosa vagy korábbi birtokosa kötelezettségét önként nem teljesíti, vagy nem állapítható meg a személye, illetve annak személye, aki a hulladéktól illegálisan vált meg, akkor a hulladékbirtokosra vonatkozó kötelezettség azt az ingatlanhasználót terheli, akinek az ingatlanán a hulladékot elhelyezték vagy elhagyták. Elhagyott hulladékok ügyében környezetvédelmi hatóságként a jegyző jár el.

(TEHÁT HA VALAKINEK AZ ERDŐTERÜLETÉN VAGY A FÖLDJÉN SZEMETET RAKNAK LE, ÉS NEM LESZ MEG A TETTES, AKKOR AZ ÖNKORMÁNYZAT A TULAJDONOST KÖTELEZI AZ ELSZÁLLÍTÁSRA, ÉS HA NEM TESZI, MEG IS BÍRSÁGOLJA. KÖSZÖNJÜK AZ ÁLDOZATBARÁT HOZZÁÁLLÁST! – A szerk.)

 

Kérdés esetén állunk rendelkezésre a Lajosmizsei Közös Önkormányzati Hivatalnál a 76/556-148-as telefonszámon illetve a kornyezetvedelem@lajosmizse.hu e-mail címen.

 

 

Basky András sk.

polgármester

2019.kont.megrendelo
Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.