Lajosmizseiek a területvédelmi század vezetésében

Az elmúlt évben kezdték szervezni és jelenleg is folyamatos a járási területvédelmi századok megalakítása az egész országban, így a kecskeméti járásban is. A Magyar Honvédség új tartalékos szolgálati formájának, a területvédelmi tartalékos szolgálatnak egyik fő szempontja, hogy a helyi lakosságot bevonva egyfajta új kapcsot képezzen a Honvédség és a helyi civil lakosság között, így ha egy adott településről többen is jelentkeznek a járási századba, abból mind a tartalékosok, mind a település csak jól jöhet ki.

Bár a már szerződöttek átestek a kiképzés első két modulján, még most sincs késő jelentkezni: a nyári, jellemzően diákok számára tartott kiképzés során a „hátrány” behozható és év végére a frissen felszerelt területvédelmi tartalékos katonák is ugyanott tarthatnak felkészültségben, mint tavaly jelentkező társaik.

Attól pedig egyáltalán nem kell tartani, hogy az ember nem találkozik ismerőssel: a járási század egyik szakaszparancsnoka is lajosmizsei, egy másik szakaszban az egyik rajparancsnok-helyettes szintén idevalósi. De szolgál már a században ladánybenei és kerekegyházi is a környékről.

Kik számára ideális ez a szolgálati forma? Sokan vannak, akik a civil életüket nem tudják, vagy nem szeretnék lecserélni a katonai hivatásért cserébe, de mégis éreznek magukban késztetést és erőt, hogy a Hazát szolgálják. Számukra ideális, hogy a kiképzéseket igyekeznek az ő elfoglaltságukhoz igazítani – akár hétvégére. Az évente 4X5 nap háromhavonta egy hét kiképzést jelent, nem egész napos elfoglaltsággal: hétköznapokon alapvetően reggeltől délutánig tart a felkészítés. Erre az időre rendfokozatnak megfelelő illetményt, ellátást és útiköltség-térítést is kapnak, ha az indokolt. Gazdálkodók számára ez lehet jó jövedelem kiegészítés a holtszezonban, vagy 18. életévüket betöltött diákoknak olyan elfoglaltság, amely egyesíti a nyári munka és a honvédelmi tábor előnyeit.

 Nem tudod, mihez kezdj érettségi után nyáron? Könnyen lehet, hogy a szakaszparancsnokoddal szeptemberben az egyetem folyosóján futsz össze!

Őstermelő vagy, és aggódsz, hogy pont akkor kellene bevonulni, amikor aratás van, vagy a tehén ellik? A kiképzési időpontok jellemzően rugalmasan vannak tervezve, ha nem jó az egyik hét, általában van másik turnus, amihez csatlakozhatsz később. A behívóparancs kiadása előtt ugyanis igyekeznek előre tájékozódnak, hogy a behívandó állománynak vállalható-e az adott időpont, illetve év elején ismertetik az éves kiképzési tervet is, tehát tervezhetőek az elfoglaltságok, a nyaralás, stb.

Ha valaki netán már nem olyan mozgékony, mint húszévesen, az sem kizáró ok, a fizikai követelmények sokkal megengedőbbek, mint a szerződéses katonák esetében, tehát ez se rettentsen vissza senkit. A sorkatonaság legendáiból ismert újoncokkal szembeni vegzálásokra sem kell már számítani, a kiképzők rendkívül normálisan, a feladatot szem előtt tartva végzik a dolgukat, így hát sem fókázásra, sem krumpli pucolásra nem kell számítani- helyette viszont hatékonyan átadott, valós tapasztalatokra épülő tudásra annál inkább!

Ha felkeltette az érdeklődésedet a Magyar Honvédség Területvédelmi Tartalékos rendszere, fordulj a helyileg illetékes toborzóirodához, vagy keress minket bátran, szívesen mesélünk:

Szőrös Zoltán hadnagy szoeroes@yahoo.com

Kovács Ariella Gabriella őrmester leira001@freemail.hu

Kategória: Friss, helyi, Promóciós cikk | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?