Lakossági fórum volt az Iskola tó rendezéséről

Ma délelőtt 9-kor kezdődött a lakossági fórum, kb. két tucatnyi résztvevővel, akiknek harmada önkormányzati dolgozó vagy képviselő volt. A lakosságot a nyugdíjasok (vagy pl. én, mint munkanélküli) képviselték, ami érthető az időpont ismeretében.

Mindezzel együtt a téma nagyjából körül lett járva, pro- és kontra.

Mint azt a polgármester is kiemelte, a tó és környezete rendezése az, ami évtizedek óta mindenkinek célja, és senki sem tudta véghezvinni. Ezúttal azonban van pénz is a szándék, tervek és ötletek mellé.

Pénz persze csak a meder kotrására, a partvonal és a nádas regulázására van, de igazából a többi, tehát az esetleges padok, kandeláberek, vagy akár pingpong asztalok elhelyezése már később is megoldható, ahogy csordogál a pénz. A legnagyobb, apránként nem megoldható feladat azonban idén meg fog valósulni.

A környezetvédelmi hatóságok előírásai értelmében július-augusztus-szeptember hónapokban történhetnek a munkálatok, s a fauna számára meg kell hagyni a flóra harmadát, tehát marad majd egy szakasz/sziget/félsziget, ahol a békák átvészelhetik a munkálatokat, és a rendezés után is idilli állapotok várják majd őket.

Ezt a lakosság észrevételei nyomán igyekeznek majd nem a Május 1. utcai társasházak, hanem azoktól távolabb eső “semleges” részen igyekeznek majd kialakítani.

Egy lakos aggodalmát fejezte ki Katona és Rudas utcák körül kialakításra tervezett erdő miatt, mondván, hogy ott majd csövesek és huligánok bandáznak majd, mint a parkban is sokszor.

Személyes meglátásom, hogy tekintetbe véve az ott lévő szelektív hulladékgyűjtő használatának módját ennél rosszabb nem lenne már a helyzet, pár seprőnyél vastag facsemetétől.

A felmerült ötletek közt volt futópálya, rc modellek (autó, repülő és csónak) számára versenypálya – itt jegyezném meg, hogy városunkban van jelentős ilyen közösség! -, tanösvény, illetve a tó csónakázásra és az evezős sportok oktatására alkalmassá tétele is, a teljesség igénye nélkül.

Felkérném a lakosságot, hogy ha nem tudott eljönni, de lenne észrevétele, tegye meg itt, hozzászólásként!

Rigó Pál fotói:

Köszönjük!

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

10 hozzászólás a(z) Lakossági fórum volt az Iskola tó rendezéséről bejegyzéshez

 1. csomor istvan szerint:

  SZervezunk a to mellet egy egesznapos rendezvenyt.Ott mindenki elmondhatja a velemenyet.

 2. Bagaméri László szerint:

  Tisztelt Szerkesztő!
  Ott voltam ezen a fórumon, amelyen kifejtettem a tó rendezésénél vegyék figyelembe javaslatomat.
  Modell járművek pálya versenyének rendezése.
  Repülő, hajó, autó.
  Az országban egyedülállóan Lajosmizse központi rendszere nagyon alkalmas lenne ezeknek a versenyeknek a rendezésére, hiszen közeli területen mindegyiket meg lehetne rendezni. Ezeknek a modelleknek van Magyar bajnoksága, Európa Bajnoksága, és Világ Bajnoksága. A tó alkalmas lehet a hajó versenyek bemutatására, a mellette levő füves terület autópálya versenyeknek, a Sport pálya, a repülő modellek bemutatására. Nagyon sok nézőt vonzanak ezek a rendezvények, hiszen minden korosztály számára nyújt felejthetetlen élményt, kultúrát, és foglalatosságot, nem beszélve a bevételi lehetőségeiről. Én személy szerint több lajosmizsei napon szerveztem Lajosmizsének. Volt autóverseny, autó kiállítás, termék bemutató, kerékpár ügyességi verseny, óvodásoknak külön játékos program Május elsején, repülő bemutató helikopterrel a Gerébi Kúriánál, főző nap, sport rendezvény. Ezek mind a fejlődés, az igényes kulturális szórakozást biztosították. Nekem az a véleményem, hogy a modell versenyek rendezésével nyílna lehetőség Lajosmizsén a foglalkoztatás, a kapcsolatok magasabb kiépítésével a Megyei rendezvények színvonalasabb megrendezéséhez. Ezeknek az első lépése a tó kialakítása. A lehetőségek figyelembe vételével úgy kialakítani, ahol a part kitakarításával nyitottabbá téve környezetét a kilátogató emberek láthassák a tavon rendezésre kerülő hajó versenyeit. A tóban levő nád sajnos mindig beledől, és rohad a vízbe, amelyik folyamatos bűzt áraszt. „Ronda gusztustalan” Ezért volna hatásos a kitakarítása, nem beszélve hogy biztonsági szempontot is figyelembe véve. Hiszen volt, aki onnan támadta meg az arra járókat. Az óvoda oldalánál levő területen lehetne egy nádas félszigetet kialakítani. A tó mellett kerékpár út kialakítását szívesen látnánk.
  A modell járművek versenyére a hazánkban levő gyártók, forgalmazók szívesen beszállnak a kivitelezésekbe, és ezek is munka lehetőséget biztosítanának hosszútávon, ugyanis ilyen napokon több ezer vendég érkezhet, aki enni, aludni, és szórakozni is szeretne, illetve pénzt költeni. Ez a terület akkor nem csak bevételt visz, hanem hoz is bevételt az összes itt levő embereknek. A rendezvények idején a kereskedelem, szállás elhelyezések a vendégek számára mind bevételi forrás, lásd Hungaroring környéke.
  Tudom mind ez sok munkával szervezéssel jár, de ezeket szívesen kellene felvállalni, hiszen jó ügyet szolgálna.
  Jelenleg működik Lajosmizsén aki, autóval és repülővel versenyez, és amikor egyszer bemutatót tartottak, nagyon sok fiatal, gyerek érdeklődött, hogy hogyan lehetne kapcsolatot teremteni ilyen, vagy hasonló járművekkel. A fiatalság nagyon nyitott a modell járművek felé, hiszen otthon lehet mindezeket elkészíteni.
  Én ebben az egy kitörési pontban hiszek hosszútávon, egyszer el kell kezdeni. A belvárosi terület nagyon sok befektetési lehetőséget tartogat.
  Tisztelettel: Bagaméri László
  2013-05-02

 3. Szőrös Zoltán szerint:

  Tiszteletem!

  Ott ültem Ön mögött. 🙂
  Kiegészíteném ezt azzal, hogy pl. a repülős bemutató akár a vásártér dombjáról is élvezhető.
  Az rc-sek korábban is szerettek volna autós pályát a focipálya körül, ez akkor kudarcba fuladt, csináltak egyet maguknak a város határán kívül, Felsőlajos felé. A repülősök Kláber telep és a Pusztatemplom körül szoktak gyakorolni.
  Ezek a helyszínek a laikusoknak kiesnek.
  A városközpontban tényleg minimális beruházással megoldható lenne egy autós pálya, ami hétköznap lehetne iskolásoknak kerékpáros KRESZ gyakorló pálya (a parkban lévő szinte használhatatlan), hétvégén a BMX-eseknek, gördeszkásoknak, korisoknak gyakorlópálya (kímélve a város műtárgyait), de egy nyitott betonos placc egy kosárlabda palánknak is helyet adhatna.
  Be kell látni: ez egy kevéssé lakott folt a város közepén.
  Ha nincs mozgás, az csak a szelektív hulladéksziget nem rendeltetésszerű használóinak és a betörőknek növeli a mozgásterét.
  Ha pedig fásítás történne, abból se holnapra lenne dzsungelsűrűségű erdő.

 4. oregharcsa szerint:

  Szerencsés dolog az lett volna, hogy a fórumot a “Tisztelt Városvezetés” olyan időpontra tette volna, amikor érdemleges nézőközönség verbuválódhatott volna erre az eseményre. Lehet, hogy hajnali öt órára, és mondjuk szombatra kellet volna összehívni a tisztelt érdeklődőket, akkor is lett volna ennyi megjelenő! Ilyenkor az embernek az jut az eszébe, hogy direkt így akarták elérni, hogy ilyen kevés ember jöjjön össze. Ez egy lajosmizsei sajátosság, a szervezés globális tenyészbénasága! A lényeg az, hogy ez ki van pipálva! Oszt jó napot! Egy józan lokálpatrióta gondolatai!

  • Szőrös Zoltán szerint:

   Na igen, dolgozó ember nagyon nem jutott el. Illetve átfogalmazom: az “illetékesek” az önkormányzattól így tudtak munkaidőben eljönni. Tehát a kései időpont a dolgozó népnek lett volna jó, de az önkormányzat dolgozóinak tuti túlóra. De szerintem is lehetett volna pl. testületi ülés után…
   Én annyit tudok tenni, hogy ki mit szeretne, ide leírhatja.

 5. Torzika szerint:

  Egyetértek “Öregharcsával”
  Ahogy a fotókat elnézem az “önkormányzat dolgozói” többnyire a képviselő hölgyek és urak, következésképpen a TÚLÓRA kifejezés ide nem szerencsés. Úgy vélem a képviselői “tiszteletdíjba” ez bőven beleférne.

 6. Szőrös Zoltán szerint:

  Ha nagyon számolgatni akarok, akkor képviselő+polgármester egy kézen megszámolható létszám volt, viszont jó pár dolgozó is jelen volt, én rájuk gondoltam.

 7. Torzika szerint:

  Nem vitatkozni akarok, DE Basky úron kívül én Józsánét és Apró urat is látom. Kár, hogy Pali nem készített egy “totál” fotót.

 8. sváb szerint:

  A lakosság tájékoztatása valamilyen formában mégis megtörtént. Akinek füle – és ideje 🙂 – volt, az megragadta az alkalmat, hogy tájékozódhasson.
  Régi fekélye a városközpontnak az Iskolató és környéke. Örüljünk, hogy pályázati úton előrelépés történhet végre ez ügyben. Amikor csak egy bizonyos keretösszeg áll rendelkezésre, a vágyakat nem lehet azonnal kielégíteni. A fontosság, a fokozatosság elvét be kell tartani. Nagyon jó ötleteket olvastam. A fiatalok számára nincs elegendő motiváció a természet szeretetére, megismerésére, megértésére, óvására! Ülnek a számítógép vagy a tv készülék előtt…igénytelen, kényelmes gyermeknevelés… Ezeket a sportokat mindenki
  művelheti nemtől, kortól függetlenül. A társadalom igénye normális, mindössze erőforrás függvénye. 🙂 Hajrá!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.