Lezárt akta: manipulálta a tachográfot

A Lajosmizsei Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak a görög sofőrrel szemben.

Az M5-ös autópálya lajosmizsei szakaszán – a tengelysúlymérő állomáson – 2021. február 8-án 9 óra 24 perckor intézkedés alá vontak egy görög honosságú járműszerelvényt. A mindenre kiterjedő ellenőrzés során kiderült, hogy az 54 éves sofőr a kamion menetíró készülékét manipulálta. Volt nála egy eszköz, amelynek segítségével a készülék menet közben is „pihenés” tevékenységet rögzített, meghamisítva ezzel a hiteles adatokat. A sofőr így vélhetően jóval több időt töltött vezetéssel, és kevesebbet kötelező pihenéssel, mint azt a hatályos jogszabályok engedélyezték.

A görög állampolgárságú férfit a rendőrök előállították, és információs rendszer megsértése vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A Kecskeméti Rendőrkapitányság Lajosmizsei Rendőrőrsének munkatársai a jelenleg szabadlábon védekező gyanúsított ügyében a nyomozást befejezték, és ellene vádemelést javasolnak.

Kiemelten fontos, hogy az áru- és személyszállító járművek vezetői pontosan betartsák az előírt vezetési időt, és az ehhez kapcsolódó szünetet, valamint pihenőidőt, hiszen a hatóság jogsértés észlelése esetén bírság kiszabására jogosult. A szünet és pihenőidő betartásának azonban nem csak ezért van jelentősége: a szabályoknak az alkalmazása elősegíti a közúton való biztonságos közlekedést is.

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek | A közvetlen link.