Mit tegyünk, ha beköszönt a TÉL?

Tél közeleg! – halhattuk ezt a mondatot épp eleget a Trónok harca című filmsorozatban.

Nos, az eddigi enyhe idő után Tél tábornok valóban beveti a tartalékait.

Amikor e cikket írom, délben, Kiskunfélegyházán már havazik, tehát délutánra Lajosmizsén is fog. Mellé továbbra is kemény fagyok jönnek.

Ugyan mindig bezengik, hogy felkészültek a télre, azért indiánnak van tapasztalat, és jól emlékszik, hogy az első érdemi hótól-fagytól beáll az ország. Ha nem is végleg, de egy-két napra azért lehetnek fennakadások a közlekedésben, közművekben. Mint például Százhalombattán, ahol most kapcsolgatják vissza a rendszereket, pedig ott még hó sehol se volt…

Íme néhány apró trükk és tanács, amik zömmel filléres dolgok, de szükség esetén jól jöhetnek.

Mivel még jól járhatóak az utak, és a boltok is nyitva vannak, ha nincs odahaza valami, azt beszerezhetjük.

Tehát javaslataim:

– tankoljunk meg, nézessük meg járművünk ablakmosóját, hűtőfolyadékát, bírja-e a várható nagy hideget (-26fok  is lehet!!!). Legyen a járműben min. 100 km-re elég üzemanyag.

– legyen odahaza egy-két mécses, gyertya. Ha elmenne az áram (nagy havazáskor, ónos eső esetén leszakadhatnak a vezetékek), akkor ezek nem csak fényt, de némi meleget is adnak, növelik a hőérzetet. A központi fűtéses lakások esetén a fűtésrendszer leállhat áramszünet esetén.

– töltsük fel mobiltelefonjaink akkumulátorait! Áramszünet esetén ez nem megoldható, és a hidegben gyorsabban merülnek készülékeink, legyünk képesek segítséget hívni, érhessenek el minket!

– legyen otthon min. egy palack/kancsó ivóvíz! A vízszolgáltatás is leállhat, illetve a házi vízművel rendelkező háztartásoknál áramszünet esetén víz sincs. Ezekben a háztartásokban érdemes egy plusz kanna/vödör vizet is tartani, higiénés célokra.

– legyen otthon annyi élelem, amivel kihúzzuk egy-két napig. Tudjunk meleg folyadékot készíteni (tea, leves), vagy legalább hideg élelmünk legyen (kenyér, zsír/margarin – az alapok). Nem biztos, hogy lesz bolt a következő 48 órában, ahova el tudunk ugrani venni élelmet a bankkártyánkkal. Igen, némi készpénz se árt…

– aki fával (szénnel, stb.) fűt, készítsen be úgy tüzelőt, hogy fél méteres hó, zord fagy és erős szél esetén is könnyen hozzáférjen legalább két-három napi tüzelőhöz. Az udvar közepén ponyvával letakart kupacból nem biztos hogy tud majd szedni…

– elő a hólapátokkal! Meg a seprűkkel, útszóróanyaggal. A só nagy hidegben nem működik, így a homok, hamu, forgács, stb. lesz a nyerő. ha mi nem tudjuk letakarítani a járdáinkat, kérjünk meg rá valakit.

Ezek apróságok, bárki kedvére mazsolázhat közülük, vagy tehet hozzá egyéni igényei szerint, de mindenképp érdemes végiggondolni, hogy mi lesz, ha hétvégére kicsit elakad a mindennapok magától értetődő ritmusa… Persze ha holnap meglepetésszerűen kitörne a tavasz, akkor se tettünk semmi felesleges költséggel járó dolgot. De erre azért senki ne fogadjon!

 

Kategória: Friss, helyi, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?