Okos villanyórákat szerel fel az EDF-Démász Lajosmizsén is!

Persze nem minden háztartásban… A hivatalos közlemény:

3000 okos mérőt szerel fel az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.
A magyarországi villamosenergia-elosztók, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft, az ELMŰ Hálózati Kft, ÉMÁSZ Hálózati Kft és az E.ON Hálózat cégcsoport – összhangban az Európai Unió, a magyar kormány és a Magyar Energia Hivatal előirányzatával – elkezdték az úgynevezett okos (smart) mérési rendszer bevezetésének előkészületeit jelentő pilot projekt megvalósítását. Az elosztó engedélyesek közösen
egy országos kísérletet indítanak el, melynek célja az okos mérés magyarországi elterjesztésének műszaki, gazdaságossági vizsgálata, a jövő intelligens elosztóhálózatának egyik alapját jelentő okos mérés technológiájának integrálása az egyéb hálózati rendszerekhez. A teszt programban országosan közel 20 000 okos fogyasztásmérőt szerelnek fel a kiválasztott háztartásokban és vállalkozásoknál.
„Ez egy országos hatásvizsgálat lesz. Arra vagyunk kíváncsiak, amire az ügyfelek is, hogy érdemes-e változtatni a fogyasztási szokásokon. Az okos mérőktől azt várjuk, hogy a tudatosabb energiafogyasztással a szolgáltatók és a fogyasztók is költséget takaríthatnak meg.” – nyilatkozta Vigassy Csaba, a Magyar Energia Hivatal szóvivője Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. szolgáltatási területén 52 településen 3000 okos mérőt szerelnek fel. A kísérleti programban résztvevő ügyfeleket statisztikai módszerekkel választották ki. Ők költségmentesen próbálhatják ki, hogy másként gazdálkodnak-e az energiával, ha folyamatosan nyomon követhetik a fogyasztásukat.
Az okos mérők a fogyasztásmérők (áram, gáz, víz, stb.) új generációja, melynek egyik legfőbb előnye, hogy biztosítja az ügyfelek számára energiafelhasználásuk átláthatóságát, hiszen a folyamatosan rögzített fogyasztási adatok a kijelzőn vagy az interneten  megjeleníthetők. Az ügyfelek összehasonlítást végezhetnek az egyes napok, hetek, vagy akár hónapok energiafogyasztásai között, így pontosan nyomon követhetik a fogyasztásukat, és a tudatosabb energiafelhasználás révén költségmegtakarítást érhetnek el.
Az okos mérők villamos hálózaton keresztül vagy mobil  kommunikációs összeköttetés révén kapcsolatban vannak az elosztó mérőközpontjával, így a rögzített fogyasztási adatokat automatikusan továbbítják a szolgáltató központjába. Ennek köszönhetően a fogyasztónak már nem kell bediktálnia a mérőóra állását, és a rendszer havi szinten is lehetővé teszi a tényleges fogyasztáson alapuló számlázást, vagyis az ügyfél minden hónapban pontosan annyit fizet, mint amennyit elfogyasztott.
Az új rendszer ugyanakkor a szolgáltatók számára is előnyökkel jár, hiszen a távleolvasás és vezérlés révén csökkenthetik költségeiket, hiszen például helyszíni kiszállás nélkül megtörténhet a mérőállás leolvasása. Az okos készülékek a hibabejelentések ellenőrzésében és a hiba pontos helyének megtalálásában is segítenek.
Az okos mérés program eredményei segíthetnek választ adni arra, hogy Magyarország milyen formában, ill. mértékben vezesse be az okos mérést. A döntéshez komoly elemzésekre is szükség
lesz, amelyek a fogyasztási adatok gyűjtésén kívül a programba bevont ügyfelek közvélemény-kutatás formájában történő megkérdezésén is alapulnak.
Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. megbízásából az IPSOS kutatócég képviseletében kérdezőbiztos fogja személyesen felkeresni egy kérdőív kitöltése céljából. A felmérés első hulláma a mérők felszerelése után, várhatóan még az idén lezajlik. Ezt követően, nagyjából egy évvel később ismét megkérdezik az érintett fogyasztókat, és a két felmérés eredményeit összevetve készítenek elemzést arról, hogy az okos mérők használata milyen mértékben alakította át a fogyasztási szokásokat, és átlagosan mekkora költségmegtakarítást értek el vele. Az eredmények ismeretében meghatározásra kerülnek majd az országos bevezetés részletei.
„A Magyar Energia Hivatal örül annak, hogy Magyarországon olyan kutatási programok vannak folyamatban, amelyek elősegítik az okos mérés kérdésében megalapozott, az európai szabályozásoknak megfelelő formájú szabályozási döntések előkészítését. Reményünk szerint a hosszabb távon kialakítható rendszerek elősegítik a közmű ellátások biztonságát és a felhasználókat tudatos, érdekeiknek megfelelő fogyasztásra ösztönzik. Ezért arra kérjük az érintett felhasználókat, hogy működjenek együtt a szolgáltatókkal, hiszen a program megvalósulása mindannyiunk közös érdeke.” – Vigassy Csaba
Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. szolgáltatási területén július közepén kezdődik az okos mérők felszerelése. A kísérleti programba bevont ügyfeleket előzetesen levélben tájékoztatja a szolgáltató.
Az új mérőt a régi helyére fogják felszerelni, ez semmilyen költséggel nem jár a fogyasztó számára.
Az ügyfelek néhány hónapon belül megkapják a fogyasztási adatok monitorozásához szükséges internetes felület elérési lehetőségét, így egy egyszerű regisztrálás után nyomon követhető lesz saját villamos energia fogyasztása. Az EDF DÉMÁSZ Hálózati Kft. szolgáltatási területén az okos mérés programba bevont ügyfeleit a későbbiekben új tarifa ajánlatokkal keresi meg, amelyek további lehetőséget nyújtanak számukra költségeik csökkentésére.

Kategória: Friss, helyi, Promóciós cikk | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?