Oszét pirog

Az oszét pirogot már néhány évszázad óta ősi hagyományok szerint sütik, készítésének titkát nemzedékről nemzedékre hagyományozzák. Annyira beletartozik a hagyományok közé, annyira hozzátartozik Oszétia kultúrájához, hogy nemcsak a rituális asztalon van jelen, hanem semmiféle ünnepi lakomáról sem hiányozhat. Az oszét pirog alakja rendszerint kerek (a kör a föld és a végtelenség jelképe), az átmérője mintegy 30—35 cm. A kultikus, vallásos ünnepekre háromszög alakú pirogokat is sütnek, sajtos töltelékkel (artadzehonta). Minden ünnepélyes alkalommal három pirogot raknak az asztalra. A nagy ünnepi asztalra pedig néhány tányért helyeznek, mindegyiken három-három piroggal.

De mit is jelképez ez a három sütemény? Miért helyeznek az oszétek három pirogot az asztalra? Ez nem is olyan egyszerű kérdés. Miért van ezeknek kör vagy háromszög alakja? Vilen Uarziati, a nagy oszét néprajztudós szerint a kör a földet jelképezi, a háromszög pedig a föld termőerejét. A legfelső pirog az Istent szimbolizálja, akihez az oszétek fordulnak, a középső a napot, a legalsó pedig a földet. A hagyományos oszét asztal három lábon álló körlap. Nikolaj Rerih szerint a három kör alakú pirog a kerek asztalon maga a Mindenható, a három kör a körben pedig az örökkévalóság szimbóluma. Az oszétek emberemlékezet óta, a nart eposz is erről mesél nekünk, pontosan három piroggal imádkoznak Istenhez. A hármas szám az élet három legfontosabb kategóriájához kapcsolódik: Huecau — az Isten, hur — a nap és zæhh — a föld.

Az ünnepi asztalnál a legidősebb férfi a legfelső pirogot elmozdítja a középsőn, lássák, hogy három van ott, majd imádsággal fordul az égi erőkhöz. Az ima elhangzása után a pirogot nyolc részre vágják fel. Eközben szigorúan ügyelnek arra, hogy a tányér el ne mozduljon, mert ez a világegyetem stabilitását jelenti.

Klikk a teljes leírásért és receptért.

Kovács J. Béla írása

Kategória: alán, Friss, jász, Letölthető dokumentum | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?