Petíció: legyen az akác hungarikum!

Ezt a levelet kaptam, csak támogatni tudom!

Az EU a kitermelt akácfák helyére nem engedélyezné az újratelepítést arra hivatkozással, hogy nem őshonos fafajta Magyarországon! A vágásérett akácfából az építőipar számára gerenda, parketta, kerítésléc készül. Továbbá rendkívül jó hatásfokkal égő tűzifa. A fogyasztók asztalát az aranyló, finom akácméz, és újabban az akácvirág – mint ételkülönlegesség – is gazdagítja. Az akácfa virág nem génmódosított, nem permetezik, a virág nektárja egészségre ártalmas alkotóelemet nem tartalmaz!

http://www.peticiok.com/akac_hungarikum

Mikor ezt a bejegyzést írom, akác ropog a kályhában, meleget adva. Ha megfázom, akácmézes teát iszom. Kisfiam nyáron majd a kertben lévő akácok árnyékában fog játszani, s akácnyelű ásóval leásott akácoszlopok tartják a kerítésem, ami biztonságot ad majd neki s a családomnak.

Aztán ha nem teszünk semmit, mire a fiam igazán felnőtté cseperedik, gyerekei lesznek, s kidöntjük az utolsó akácfát, s csak pár matuzsálem marad mutatóba a sivataggá romlott pusztákon, csak mesélni tudom majd az unokáimnak, milyen jó is volt az én gyerekkoromban a fáról legelni a kukucskát.

Lajosmizsén különösen nagy jelentősége van az akácnak, hiszen nem csak a puszták megfogásában volt óriási szerepe, de az Akác Kft. és a Fehér Akác Csárda is itt van. Méhészeink megélhetésében is fontos. Mondhatni: dehát Amerikából behurcolt fajta! No de a paprika vagy a krumpli talán nem? Akkor a paprikáskrumpli egy amerikai étel, nem pedig magyar?

Csatlakozzunk hát minél többen a petícióhoz, s mentsük meg az akácosainkat!

Kategória: Friss, helyi, jász | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?