Polgárőr fogta meg a “csakazértis” fatolvajt!

Szolgálaton kívül, szabadidejében arra járó lajosmizsei polgárőr lett figyelmes a Lajosmizse szegregátumához közeli, városszéli erdőben ténykedő fatolvajra hétfő kora délután.

Az erdő szélén autójával megállva az erdő szélére hívta a távvezeték alatti irtáson egészen addig békésen biciklit pakoló gyanús egyént, jelezve, hogy polgárőr, és kérdőre vonta, hogy engedélye van-e a fa elszállítására az erdőgazdálkodótól. Természetesen semmi ilyesmit nem tudott felmutatni a tetten ért tolvaj, és ártatatlan arccal előadta, hogy azt hitte, hogy ha a kidöntött fa mellett nincs ott épp a gazdája, akkor az szabad préda.

Ennek hatására, és mivel készségesen együttműködött, kiegyeztek abban, hogy lepakolja a fát, soha többet nem jön vissza az erdőbe, és inkább az út mentén kb. 50-100 méterrel odébb a Démász által frissen levágott és otthagyott akác gallyak vastagából szed majd estére melegedni valót. Ment is mindenki a dolgára.

Majd egy bő óra múlva, immár visszafelé jövet polgárőrünk összefutott a távvezeték alól rakott biciklit kifele tolni igyekvő fatolvajjal. Ekkor már nem volt apelláta, hívta a rendőrséget, akik 5-10 perc alatt ki is értek. A fatolvajt ismét lepakoltatták, így a kár megtérült, de ezúttal egy szép csekket is kapott útravalóul.

Mielőtt a kedves olvasó azt gondolná, hogy de hát csak egy bicikli fa… az eljárás közben kiderült, hogy a közterület felügyelők már a délelőtt folyamán is a környéken igazoltatták, tehát ez már a sokadik bicikli is lehetett aznap. Ezek a biciklis fatolvajok egy tél alatt több millió forintnyi fát is kitologatnak a környékbeli erdőkből, hiszen ha csak a saját háztartásuk fűtését alapozzák lopott fára, az is több százezres tétel, ha eladásra is visznek, ami szintén nem ritka, akkor többszöröse az okozott kár. Ráadásul a kilopott terület újratelepítése az erdőgazdálkodót terheli, ennek költsége sem csekély. Ugyanakkor ha a fatolvaj elmegy dolgozni, akkor sokkal több pénzt kereshet naponta, mintha csak egy bicikli fát visz haza naponta. Persze ha fordul párat egy nap, akkor már érthető, hogy miért ezt a kétes útját választja a boldogulásnak… Az sem kifogás, hogy a fagyhalál ellen küzd: az út mentén tényleg van annyi szabadon gyűjthető gallyfa, amivel egy-két nap áthidalható, és az önkormányzattól is igényelhető háztartásonként három mázsa fa fűtéssegélyként. Hosszú távon viszont senkitől sem fogadható el, hogy lopott fára alapozza a fűtésszezont!

 

 

Kategória: Friss, helyi, rendőrségi hírek | A közvetlen link.