Smaragdfa- A zöld jövő

Bizonyára mindenki hallott már valahol arról, hogy Földünk melegszik. Leolvadnak a magas hegyekben évezredek óta meglévő gleccserek, melyek eddig ivóvizet szolgáltattak nagy területen embereknek. Máshol meg pont hogy „sok lesz” a víz, ugyanis a sarki jegek olvadásával a tengerszint emelkedik, és rengeteg polisz(világváros) épült tengerpartra, tehát több millió ember lakhelye van veszélyben. De nem kell ennyire messzire menni, mert itt Magyarországon is egyre jobban tapasztaljuk a hatását. Egyre több a hőségnap, emberek százai halnak meg hőgutában, az időjárás egyre szélsőségesebb. Egyik nap még nyár van, másnap meg szinte tél…
Valamint, amiről már több, mint tíz éve cikkeznek, európai szinten kiemelten kezelik, elsivatagosodásnak indult a Homokhátság. Igen. Ez, itt, a mi területünk, a mi lábunk alatt, a mi szemünk láttára. Ez egy olyan nagyságrendű probléma, amiért igenis kell valamit tennünk! Mindannyiunknak együtt, és egyesével is!
Ennek a problémának lehetséges megoldása az, hogy Smaragdfát ültetünk megfelelő számban és ezzel újra tisztává „varázsoljuk” azt a levegőt, amit annyira elszennyeztünk, hogy már súlyos következményeit tapasztaljuk.


A Smaragdfa meglepően sokoldalú, mintegy 27 (!) ismert hasznossággal rendelkezik. Jól tolerálja a Magyarországon előforduló legkülönfélébb talajokat. Kifejezetten csak a 2 hétnél hosszabb ideig vízzel borított területeken nem él meg. Sivár homokon is szépen gyarapszik, akárcsak az agyagos, vagy szikes talajokon. Alapvetően feljavítja a rossz termőképességű talajokat, ezért környezet-rehabilitációra és a föld minőségének javítására nagyon előnyös megoldás, számba véve azt is, hogy közben még gazdasági és környezetvédelmi hasznot is hajtunk vele.
Első évben már 2-3 méter magas fává kinövi magát. Következő évben már utoléri a 10 éves fákat, 3-5 méter magasra megnő. Három évesen már 10 méter magas is lehet, és a törzse olyan vastag, mint egy 15-20 éves akácé.
Fűtőértéke igen magas, így aki gyorsan akar tűzifát termelni, annak mindenképpen érdemes ilyen fát ültetnie. 3-4 éves korára 0,3 m3 faanyag van rajta.
Persze nem feltétlenül érdemes kivágni ilyen korán, mert 8-9 éves korára 20-25 méter magas lesz, és 40-45cm törzsátmérőjű. Ami azt jelenti, hogy egy magamfajta ember éppen, hogy át tudja ölelni. Ekkorra már 1 m3-nyi ipari minőségű rönkfa is letermelhető róla, a visszamaradó gallyak pedig jók lesznek tüzelőnek. Faanyaga rendkívül széles körben hasznosítható, rendkívül jó minőségű, közép-kemény fa, nagyon jól kezelhető, és könnyű, így a bútoripar számára kitűnő alapanyag. De nem csak bútorként, hanem szerkezetfának, hangszernek, hajótestnek, árbocnak szintén keresett alapanyag. Persze ezek csak a gazdasági hasznok. Leglényegesebb tulajdonsága a környezetvédelemben segít minket.
Miért beszélek környezetvédelemről? Mert ez a fa alapvetően a globális felmelegedés problémájának egy valóban működő megoldása lehet, ha nagy összefogással elegendő számban ültetjük el országszerte, világszerte. A felmelegedést alapvetően mi emberek okoztuk, legfőképpen a túl sok szén-dioxid kibocsátásával. Ez a fa pedig ipari méretekben nyeli el a szén-dioxidot. Egy átlag magyar erdő 1,7 tonna CO2-ot nyel el egy hektáron, ezzel szemben a Smaragdfa 150 tonnát. Így már érthető, ugye?!
A SUNWO Zrt. által védjegyezett SMARAGDFA® nem mellékesen, magyar kutatások eredménye, magyar céggel, magyar emberekkel, és magyar tulajdonú védjeggyel, mondhatjuk, hogy egy igazi magyar tudományos újdonság.
Dísznövénynek, kerti ültetésre, parképítésre és ültetvényes művelésre egyaránt alkalmas, az utolsó májusi fagyot követő héttől októberig, a téli fagyok beköszöntéig telepíthető. Több hektáros referenciaültetvények vannak Magyarországon már belőle.

Persze ez még messze nem minden. Az a 27 hasznosság tartalmazza azt is, hogy a fasorok között mezőgazdasági termelés folytatható, mert nem szívja el a tápanyagot a gabonától, a levelével etetni lehet az állatokat, mert olyan jó összetételű, a virágát a méhek nagyon szeretik, és rengeteg mézet lehet rajta termelni…

Kínában van egy szokás, amit mi magyarok is követhetnénk, ha csak egy csöppet is gondolunk gyermekeink és unokáink jövőjére. Amikor egy gyermek születik, ültetnek egy fát. S ha ez a fa Smaragdfa, akkor mire a gyermek 8 éves, már ki is lehet vágni, és akár az eladott faanyagból elindítani ősszel az iskolába. Majd a fa újra fog sarjadni, és 8 év múlva újra egy ekkora fa lesz belőle, ekkor lesz 16 a fiatal. Lesz miből belekóstolnia az életbe…Majd ha tovább hagyjuk növényünket nőni, a gyermek 24 éves korára a fa újra kivágható, és lesz egy kis zsebpénz, amivel hozzásegítjük saját lakásához, vagy kocsijához. Nekem nem tűnt rossz koncepciónak. Van két gyermekem – és most már 2 fám is 🙂
Remélem lesz még ültetvényünk is nekik…
Csatlakozz Te is ehhez a mozgalomhoz! Ültess Te is Smaragdfát!
Keress az alábbi telefonszámon!
Csohány Magdolna
környezetmérnök
20/4672237

Kategória: Friss, helyi, Promóciós cikk, Tudástár | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?