Sörösdoboz visszavevő automata kellene Lajosmizsére

Kecskeméten és az ország számos pontján fellelhető már a Returpack által kihelyezett sörösdoboz visszavevő automata. Ez alumínium sörösdobozokat gyűjt, ellenszolgáltatás fejében.

A kép illusztráció, nem Lajosmizsén készült.

Meggyőződésem, és ebben számos megélhetési gondokkal küzdő egyetért, hogy egy nagyon hasznos dolog lenne ez Lajosmizsén is.

Egyrészt “hó végén” is legális mód lenne egy kenyérre való összeszedésére, hiszen bő 100-150 dobozból meglenne egy kenyér ára, másrészt néhány hónap alatt rengeteg hulladéktól tisztulna meg a város és környéke. Az illegálisan kihelyezett kommunális szemét egy része ugyanis ez. Egyszerűen csak kidobják a kocsiablakon, és úton-útfélen végzi a sörösdoboz.

Ahhoz, hogy a cég ingyenesen kihelyezzen egy ilyen automatát, havi 5000-7000 doboz kell összejöjjön minimum (van próbaidőszak természetesen), és az átvett dobozok után a kereskedő is kap némi jutalékot. Természetesen az adott üzlet forgalma is megnő, hiszen egyrészt a visszaváltott dobozok árát várhatóan helyben költik el, továbbá a gyűjtést felvállaló boltnak ez egy kiváló reklámfogás is.

Kérdés persze, ki vállalja ezt fel városunkban. A cég ugyanis csak élelmiszerüzlettel vagy hajléktalanszállóval köthet szerződést, de ez utóbbi nincs városunkban. Így mindenképp egy magáncég előtt áll nyitva a lehetőség, hogy nagy szolgálatot tegyen a városnak: legális kenyérkeresetet a legszegényebbeknek, és tisztább környezetet mindannyiunknak.

Ez után már csak egy műanyagpalack átvevő kellene, és akkor az útszéli szemét kétharamada meg is szűnne gyorsan…

 

Kategória: Friss, helyi | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?